یونان که عضو سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است چند روز پیش یک فروند نفتکش تحت پرچم ایران که حامل نفت این کشور بود را توقیف و با حکم دادگاه آن…
یونان که عضو سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است چند روز پیش یک فروند نفتکش تحت پرچم ایران که حامل نفت این کشور بود را توقیف و با حکم دادگاه آن را مصادره و تحویل آمریکا کرد. این اقدام که در راستای تحریم های غیرقانونی ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران انجام گرفت با واکنش دیپلماتیک و هشدار تهران مواجه شد.
اما طرف یونانی که تحت فشار آمریکا بود توجهی نکرد و در نتیجه سپاه پاسداران ۲ نفتکش این کشور را توقیف کرد. در تحلیل این واقعه ذکر چند نکته لازم است:
ایالات متحده پس از ناکامی در تحمیل خواستههای فرابرجامی مدنظرش در مذاکرات هستهای اخیر، سعی کرد تا از طریق ابزارهایی که در اختیار داشت به ایران فشار وارد آورد. واشنگتن میدانست ایران بر سر منافع ملیاش تعارف ندارد بنابراین خود مبادرت به این کار نکرد و یونان را مجبور ساخت دست به توقیف نفتکش جمهوری اسلامی بزند.
ایران که سعی در برقراری توازن وحشت و ادراک سازی و تفهیم راهبردهای خود بر اذهان طرفهای متخاصم را دارد به عمد ۲ نفتکش یونانی را توقیف کرد تا معادلهای جدید را برقرار سازد.
در رویاروییهای گذشته (مانند توقیف تانکر استنا ایمپروی انگلیس) در برابر هر دزدی دریایی تنها یک نفتکش از بازیگر متخاصم توسط سپاه توقیف میشد اما ایران برای بالا بردن هزینه دستبرد به محمولههای نفتی خود جهت عبرت سایرین، تصمیم بر افزایش ضبط نفتکشها گرفته است. این رخداد امروز رویارویی رسمی جمهوری اسلامی با پیمان آتلانتیک شمالی قلمداد میگردد و بر طبق مفاد این معاهده، کشورهای عضو باید از یونان حمایت کنند اما با عطف به قدرت جمهوری اسلامی بعید است دست به حرکت خاصی بزنند زیرا دست ایران برای واکنش نظامی کاملا باز است.*
اقدام سپاه پاسداران نشان داد آمادگی نظامی ایران کاملا حفظ شده و در صورت لزوم میتوانند در هر زمان و مکانی اقدام نمایند. جالب اینجاست که ناوگان آمریکایی حاضر در خلیج فارس جرأت نکرد برای نجات شناورهای یونانی وارد عمل شود که نشان از تلاش واشنگتن برای دور نگه داشتن نظامیانش از مواجهه با نظامیان ایرانی است.
پس از اقدام امشب شاید بهتر بشود دلایل دولت بایدن برای حفظ سپاه در لیست تروریستها را درک کرد . تلاش آمریکا در ۲۰ سال اخیر بر خالی کردن ظرفیتهای استراتژیک جمهوری اسلامی بوده و واشنگتن از اهمیت قابلیتهای سپاه برای تامین منافع ملی ایران کاملا مشرف بوده و همواره سعی در تضعیف این سازمان نظامی داشته است.*
ایران دیرزمانی است که بر اساس دکترینهای نظامی خود بر اهمیت گسترش نیروی دریایی برای تامین منافع ملیاش تاکید دارد و رویاروییهای اخیر بر درستی استراتژیهای ابلاغی فرماندهی کل نیروهای نظامی ایران صحه گذاشت.*
علیرضا تقوینیا- رسانه روشنگری