به مناسبت روز جهانی نان به صورت مختصر به انواع نان های سنتی لاری می پردازیم. به گزارش میلاد لارستان، درباره تاثير عوامل فرهنگي نبايد نظام و شيوه تغذيه…
به مناسبت روز جهانی نان به صورت مختصر به انواع نان های سنتی لاری می پردازیم.
به گزارش میلاد لارستان، درباره تاثير عوامل فرهنگي نبايد نظام و شيوه تغذيه را در جامعه ناديده گرفت به ويژه اگر منظور شناخت تفاوت هاي فرهنگي باشد چه در بسياري از موارد غذا و نان بيش از آنكه مصرف آن به انگيزه رفع گرسنگي باشد، شاخص فرهنگي- و به ويژه ديني- محسوب مي شود.
با توجه به اینکه اکثریت مردم لارستان در گذشته شغلشان تجارت بوده است و منطقه لارستان به نوعی منطقه ی ویژه اقتصادی محسوب می شده است و همچنین لار پلی بین بنادر و سرحد به شمار می رفته است ؛ لذا مردمانشان دارای ابتکار عجیبی در بحث غذاها و نان ها وشیرینی ها داشته اند.
انواع و اقسام غذاها و شیرینی ها و نان ها و تنوع زیادی در این مقوله ها نشانه از مکنت و دارایی فراوان مردم این منطقه را دارد.
مردم لار به خصوص زن های خانه دار، هنر این را داشته و دارند که انواع نان محلی را بپزند.
این نان ها در ماه ها و روزهای مشخص و در بعضی از مراسم ها مورد استفاده قرار می گیرد.
وسایل اولیه و مورد نیاز برای پخت نان های سنتی لاری:
آرد- خمیر مایه- آب- روغن- مئوه- تخم مرغ- گُل اسک- کنجد- شیر- اَسی- خُو سنگی- چووَه- تُوه- نووَنه- کارد یا کاردک، دستمال و آتش برای پختن که از پش فسیل خشک (برگ نخل)- پاتَه (براده های تخته)- گیزک استفاده می کردند و تنور که خود به دو دسته تقسیم می شد: الف: تنور که به صورت خمره ای بود
ب: تنوری که با دیوار کوچک با فاصله ای توه روی آن قرار می گرفت.
پخت نان در انواع مختلف در لارستان قدیم رایج بوده است و انواع مختلف آن با اسامی بومی شناخته می شود.
اسامی تعدادی از نانهای محلی و سنتی لاری:
۱- تپتپی /taptapi/
۲- باتُو /bātü/
۳- بالا تُوه، الف: بالاتوه شلو ب: بالتوه سختو
/bālatova/ /bālatova-e saxtü/ /bālatova-e šolü/
۴- بُتُنور /botonür/
۵- پیس پا (نونه نازک با مئوه و راغن)
/pispā/ (nu-n-e nāzok-e bā ma:va-o- rāɤan)
۶- تفتو /taftu/
۷- جُباب /ǰobāb/
۸- جَرادَک /ǰarādak/
۹- رگاگ (رگاگ با تخم و رگاگ بدون تخم )
/regāg/ /regāg-e bā toxm/ /regāg-e bi toxm/
۱۰- شلشلو/šolšolü/
۱۱- فَلَزی /falazi/
۱۲- گَپُک /gapok/ (این نان به گپگ گراشی هم معروف بود)
۱۳- لیتَک /litak/
۱۴- نونِ خُشکُو
/nu-n-e xoškü/
۱۵- نونِ خمک زتَ /nu-n-e xemak zata /
۱۶- نونِ مِسنده /nu-n-e meseneda/
۱۷- نونِ مقدس /nu-n-e moqaddas/
۱۸- نونِ نازک (بی مئوه) /nu-n-e nāzok/ (bi ma:va) یا نونِ تیری /nu-n-e tiri/
۱۹- نی نَنی (نو ننی) ( nü nani) /ninani/
ادامه دارد…
نگارنده: صمد کامجو
ف ۱۱۰
و بايد گفت لار ولارستان با اين تاريخ و قدمت نابود كردند و خدا نگذرد از فرد وافرادي كه در اين مهم نقش داشتند و مسوليني كه ميتوانستند ولي جلوگيري نكردند .البته يقين دارم كه اين افراد كتك ان خواهند خورد .چوب خدا بيصداست درمان هم ندارد .
ضمن تشكر از جناب اقاي كامجو كه دلسوز لار ميباشند ،ولي بايد به توسعه لار ولارستان هم توجه كنيم و خودرا فقط سرگرم اينگونه مطالب نكنيم .توسعه و عمران و اباداني منطقه نيز از مواردي است كه متاسفانه مسولين فراموش كرده اند و مردم نيز همانند گذشته روحيه مطالبه گري ندارند ولي فعالين اجتماعي و اصحاب رسانه بخوبي ميتوانند اين نقش مهم ايفا كنند