سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۳:۰۹ب.ظ
::آخرین مطلب ۲ ساعت پیش | افراد آنلاین: ۰

بخش اول| نان‌های سنتی و محلی لارستان

  به مناسبت روز جهانی نان به صورت مختصر به انواع نان های سنتی لاری می پردازیم. به گزارش میلاد لارستان، درباره تاثير عوامل فرهنگي نبايد نظام و شيوه تغذيه…

 

به مناسبت روز جهانی نان به صورت مختصر به انواع نان های سنتی لاری می پردازیم.

به گزارش میلاد لارستان، درباره تاثير عوامل فرهنگي نبايد نظام و شيوه تغذيه را در جامعه ناديده گرفت به ويژه اگر منظور شناخت تفاوت هاي فرهنگي باشد چه در بسياري از موارد غذا و نان بيش از آنكه مصرف آن به انگيزه رفع گرسنگي باشد، شاخص فرهنگي- و به ويژه ديني- محسوب مي شود.

با توجه به اینکه اکثریت مردم لارستان در گذشته شغلشان تجارت بوده است و منطقه لارستان به نوعی منطقه ی ویژه اقتصادی محسوب می شده است و همچنین لار پلی بین بنادر و سرحد به شمار می رفته است ؛ لذا مردمانشان دارای ابتکار عجیبی در بحث غذاها و نان ها وشیرینی ها داشته اند.

انواع و اقسام غذاها و شیرینی ها و نان ها و تنوع زیادی در این مقوله ها نشانه از مکنت و دارایی فراوان مردم این منطقه را دارد.

مردم لار به خصوص زن های خانه دار، هنر این را داشته و دارند که انواع نان محلی را بپزند.

این نان ها در ماه ها و روزهای مشخص و در بعضی از مراسم ها مورد استفاده قرار می گیرد.

 

وسایل اولیه و مورد نیاز برای پخت نان های سنتی لاری:

آرد- خمیر مایه- آب- روغن- مئوه- تخم مرغ- گُل اسک- کنجد- شیر- اَسی- خُو سنگی- چووَه- تُوه- نووَنه- کارد یا کاردک، دستمال و آتش برای پختن که از پش فسیل خشک (برگ نخل)- پاتَه (براده های تخته)- گیزک استفاده می کردند و تنور که خود به دو دسته تقسیم می شد: الف: تنور که به صورت خمره ای بود

ب: تنوری که با دیوار کوچک با فاصله ای توه روی آن قرار می گرفت.

 

پخت نان در انواع مختلف در لارستان قدیم رایج بوده است و انواع مختلف آن با اسامی بومی شناخته می شود.

 

اسامی تعدادی از نان‌های محلی و سنتی لاری:

۱- تپتپی /taptapi/

۲- باتُو /bātü/

۳- بالا تُوه، الف: بالاتوه شلو ب: بالتوه سختو

/bālatova/ /bālatova-e saxtü/ /bālatova-e šolü/

۴- بُتُنور /botonür/

۵- پیس پا (نونه نازک با مئوه و راغن)

/pispā/ (nu-n-e nāzok-e bā ma:va-o- rāɤan)

۶- تفتو /taftu/

۷- جُباب /ǰobāb/

۸- جَرادَک /ǰarādak/

۹- رگاگ (رگاگ با تخم و رگاگ بدون تخم )

/regāg/ /regāg-e bā toxm/ /regāg-e bi toxm/

۱۰- شلشلو/šolšolü/

۱۱- فَلَزی /falazi/

۱۲- گَپُک /gapok/ (این نان به گپگ گراشی هم معروف بود)

۱۳- لیتَک /litak/

۱۴- نونِ خُشکُو

/nu-n-e xoškü/

۱۵- نونِ خمک زتَ /nu-n-e xemak zata /

۱۶- نونِ مِسنده /nu-n-e meseneda/

۱۷- نونِ مقدس /nu-n-e moqaddas/

۱۸- نونِ نازک (بی مئوه) /nu-n-e nāzok/ (bi ma:va) یا نونِ تیری /nu-n-e tiri/

۱۹- نی نَنی (نو ننی) ( nü nani) /ninani/

 

ادامه دارد…

 نگارنده: صمد کامجو

ف ۱۱۰

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نوشته شده در تاریخ:یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۷:۳۵ق٫ظ

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

۲ Responses to “بخش اول| نان‌های سنتی و محلی لارستان”

  1. ناشناس گفت:

    و بايد گفت لار ولارستان با اين تاريخ و قدمت نابود كردند و خدا نگذرد از فرد وافرادي كه در اين مهم نقش داشتند و مسوليني كه ميتوانستند ولي جلوگيري نكردند .البته يقين دارم كه اين افراد كتك ان خواهند خورد .چوب خدا بيصداست درمان هم ندارد .

  2. ناشناس گفت:

    ضمن تشكر از جناب اقاي كامجو كه دلسوز لار ميباشند ،ولي بايد به توسعه لار ولارستان هم توجه كنيم و خودرا فقط سرگرم اينگونه مطالب نكنيم .توسعه و عمران و اباداني منطقه نيز از مواردي است كه متاسفانه مسولين فراموش كرده اند و مردم نيز همانند گذشته روحيه مطالبه گري ندارند ولي فعالين اجتماعي و اصحاب رسانه بخوبي ميتوانند اين نقش مهم ايفا كنند

نظر سنجی

به نظر شما آیا حضور مسئولین کشوری در منظقه می تواند در راستای توسعه مفید باشد؟

Loading ... Loading ...
آخرین اخبار پربازدیدترین