مسئول بازآفرینی ادارهکل راه و شهرسازی لارستان گفت: در موضوع طرح با شرکت بازآفرینی شهری تهران نامه نگاری ها صورت پذیرفته که بتوانیم بودجه برای ۳ عنوان طرح اخذ کنیم…
مسئول بازآفرینی ادارهکل راه و شهرسازی لارستان گفت: در موضوع طرح با شرکت بازآفرینی شهری تهران نامه نگاری ها صورت پذیرفته که بتوانیم بودجه برای ۳ عنوان طرح اخذ کنیم و در قالب اقدام مشترک با شهرداری کارها را پیش ببریم.
به گزارش میلاد لارستان، بازآفرینی شهری یک رویکرد جامع به مدیریت و توسعه شهری است که بر اساس همکاری بین اجتماع مدنی، بخش خصوصی، و دولت محلی برای بازسازی و بهبود فضاهای شهری تأکید دارد.
بازآفرینی شهری بهعنوان یک فرایند چندبعدی، به توسعه شهرها بهصورت جامع و متوازن کمک میکند. این فرایند میتواند بهبود اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیستمحیطی شهرها را تسهیل کند.
درواقع بازآفرینی شهری به معنای بازسازی و توسعهی دوبارهی بخشهای شهری است که در آن فضاها، ساختمانها، خدمات عمومی و زیرساختها بهبود مییابند. این فرایند ضروری است؛ زیرا باعث ارتقای کیفیت زندگی شهروندان، بهسازی محیطزیست، افزایش اشتغال، افزایش ارزش املاک و ارتقای اقتصاد محلی میشود. همچنین، بازآفرینی شهری میتواند به توسعهی پایدار و مدیریت بهتر منابع شهری کمک کند.
در ایران، تعداد زیادی از شهرها و مناطق به نیازهای بازآفرینی شهری برخوردارند و طرحهای مختلفی برای بهبود فضاها، زیرساختها، و خدمات شهری اجرا شدهاند. در زیرمجموعه اداره کل راه و شهرسازی لارستان نیز اغلب شهرها دارای بافت تاریخی یا فرسوده هستند که اقدامات مختلفی در راستای بازآفرینی شهری در آن اجرا یا طراحی شده است.
در این خصوص خبرنگار میلاد لارستان گفتوگویی با محمدامین خواجی مسئول بازآفرینی ادارهکل راه و شهرسازی لارستان انجام داده که در زیر میخوانیم:
میلاد لارستان: طرح بازآفرینی شهری چیست و در چه شهرهایی اجرا میشود؟
بازآفرینی شهري فرایند توسعه همه جانبه در عرصه هاي اقتصادي، اجتماعی، فرهنگی و کالبدي به منظور ارتقاء کیفیت زندگی در محدوده ها ومحلات هدف در پیوند با شهر هست و بازآفرینی شهری در برگیرنده نگرش و اقدامات جامع و یکپارچه برای هدایت روند رشد و توسعه پایدار به منظور ارتقای کیفیت زندگی شهری و قابلیت زیست پذیری وتوزیع متوازن جمعیت در شهرها است.
در خصوص بخش دوم سوال که در چه شهرهایی اجرا میشود بایست عرض کرد که در تمامی شهرهای دارای محدوده مصوب بافت فرسوده که به تایید کمیسیون ماده ۵ استانی رسیده باشد.
میلاد لارستان: میزان بافت تاریخی و فرسوده به تفکیک در شهرهای زیرمجموعه اداره کل راه و شهرسازی لارستان چقدر است؟
مساحت بافت کل شهرهای حوزه استحفاظی حدود یک هزار و ۱۰۸ هکتار است که شامل ۱۴ شهر از قبیل؛ لار، گراش، لامرد، اوز، خنج، جویم، مهر، گله دار، علامرودشت، اشکنان، بنارویه، خور، اسیر و اهل میشود.
میلاد لارستان: طرح بافت تاریخی کدام یک از شهرهای زیرمجموعه اداره کل راه و شهرسازی لارستان تصویب شده است؟
لار، اوز، جویم، بنارویه و خنج
میلاد لارستان: تصویب طرح بافت تاریخی چه مزایایی دارد؟
حفاظت و احیای محدوده های فرهنگی تاریخی شهرها و محله های هدف بعنوان قسمتی از هویت شهر که دارای ارزش های فرهنگی تاریخی است و به لحاظ ویژگی هاي شکلی و ساختار متشکله، قابل تمایز از سایر پهنه هاي شهري است.
این بخشها در قالب محدودههاي تاریخی-فرهنگی شهري توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگري تعیین می شوند. در کنار حضور پررنگ اداره میراث فرهنگی در کنار شهرداری در فرآیند اخذ پروانه ساختمانی و حفاظت از بناهای تاریخی ، ایجاد محورهای گردشگری ، کنترل نماهای شهری و مصالح و دیگر ضوابط ویژه این محدوده را از محدوده مصوب بافت و دیگر محدوده های شهر متمایز کرده است.
میلاد لارستان: چه اداراتی اعضای ستاد بازآفرینی شهری هستند؟
ستاد بازآفرینی از منظر ساختار نهادی در ۳ سطح تشکیل میگردد.
الف) ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار (در سطح کشوری) اعضای آن رئیس جمهور (رئیس ستاد )و وزیر راه و شهرسازی (نائب رئیس) و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری، معاون وزیر راه (دبیر ستاد) میباشند.
ب) ستاد استانی بازآفرینی شهری که اعضای آن؛ استاندار(رئیس ستاد)، مدیرکل راه و شهرسازي استان (دبیر) (مدیر کل لارستان)، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار (نائب رئیس)
ج) ستاد شهرستانی بازآفرینی شهری اعضای آن شامل؛ فرماندار (رئیس ستاد) و شهردار شهر مربوطه(دبیر) و اعضای اصلی ،دستگاه های متناظر ادارات و دستگاه های عضو ستاد استان در شهرستان هستند.
دیگر اعضای اصلی ستاد بازآفرینی استان عبارتند از؛
– رئیس دادگستري استان
– رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزي استان
– مدیر کل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگري استان
– مدیرکل جهاد کشاورزي استان
– مدیر کل امور بانوان وخانواده استانداري
– مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست استان
– مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهري استان
– مدیرعامل شرکت توزیع برق منطقه اي استان
– مدیرعامل شرکت گاز استان
– مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان
– رئیس سازمان صنعت ، معدن وتجارت استان
– رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان
– مدیرکل اطلاعات استان
– مدیرکل آموزش و پرورش استان
– مدیرکل ثبت اسناد و املاك استان
– رئیس شوراي استان
– مدیر شوراي هماهنگی بانک هاي استان
– مدیرکل امور اقتصادي و دارایی استان
– رئیس سازمان صدا و سیماي استان
– فرماندهی نیروي انتظامی استان
– مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان
– مدیرکل بهزیستی استان
– شهردار شهر مرکز استان به نمایندگی از شهرداریهاي شهرهاي استان
– فرماندار شهرستان مرکز استان به نمایندگی از فرمانداران شهرستان هاي استان
میلاد لارستان: مهمترین پروژههای انجام شده یا درحال اجرا در حوزه استحفاظی اداره کل راه و شهرسازی لارستان در قالب طرح بازآفرینی شهری را نام ببرید:
ابتدائا جا دارد به این نکته اشاره کنم که بخش بازآفرینی شهری به بنده کمتر از یک ماه هست که محول گردیده و مطالب و گزارشات بر اساس حضور در این دوره زمانی کوتاه میباشد.
از منظر قانونی ،اداره کل راه و شهرسازی لارستان به عنوان دبیر ستاد بازآفرینی شهری استان وظیفه تصویب شهرها و محلات هدف و اخذ و بررسی برنامه و طرح های اقدام مشترک که در ستاد بازآفرینی شهرستان مصوب گردید و توسط دبیر ستاد شهرستانی که شهرداریست ارسال شده ،مورد بررسی و به ستاد استانی که رئیس ستاد جناب استاندار و دبیر آن اداره کل راه و شهرسازی لارستان (جنوب فارس) هست تصویب و به دستگاه ها ابلاغ گردد.
با توجه به اینکه اداره کل راه و شهرسازی و مجموعه های دولتی نقش سیاست گذاری ،برنامه ریزی ،حمایت ، و تسهیلگری را دارند و مدیریت اجرایی برنامه های بازآفرینی توسط مدیریت شهری (شهرداری ، شورای شهر ) انجام میپذیرد. در کنار آن ستاد بازآفرینی شهری به ریاست فرماندار وظیفه هماهنگی و به خط کردن دستگاه های مختلف و پیگیری انجام وظایف مصوب در ستاد را دارد.
لذا وظیفه اجرا پروژه ها و عملیات ها در حیطه وظایف مدیریت شهری میباشد و اداره بازآفرینی شهری نقش راهبری و کمکی را داراست.
در خصوص موضوعات اجرایی ،طرح کلید به کلید محور برنامه های اداره بازآفرینی اداره کل راه وشهرسازی لارستان هست که با اولویت مخاطرات طبیعی و سطح ناکارمدی و فرسودگی در حال پیگیری و اجراست.
در طرح ها و برخی پروژه های بسیار اولویت دار کمک در قالب اقدام مشترک در دستور کار اداره کل برای ۱۴ شهر مصوب بافت حوزه استحفاظی میباشد.
در شهر لار پروژه های بهسازی کف فرش اطراف بازار قیصریه ، سنگ فرش محله پشتویه ، ،سنگ فرش نظرگاه حضرت ابوالفضل (ع) و دیگر پروژه ها با کمک اداره کل صورت پذیرفته است.
اختصاص قیر رایگان نیز از موضوعاتی که طی چند سال اخیر به شهرهای مختلف حوزه استحفاظی جهت اجرا در بافت تخصیص و تحویل داده شده است.
طرح تفصیلی ویژه تاریخی لار ، قبل از ابلاغ نهایی میباشد.
میلاد لارستان: چه طرحهایی برای بهبود وضعیت بافت تاریخی و فرسوده مدنظر دارید؟
در بافت فرسوده اولویت طرح کلید به کلید است که به اندازه که بتوانیم تأمین زمین کنیم ، با اولویت املاکی که در محله پشتویه و قدمگاه و دیگر محلات بافت با خطر ریزش سنگ و ایمنی مواجه هستند کار را انجام دهیم .
برای تحول در این دو محله و ایمن سازی کامل آن نیاز جدی به کمک و ورود شهرداری جهت تملک و بنیاد مسکن و سرمایه گذاران بخش خصوصی، خیرین و … نیز هست که در این طرح وارد گردند تا بتوان حجم گسترده تری از کار ،پیش برود.
گروه های مردمی دراین محلات فعال گردیده و با کمک دفتر تسهیل گری در حال جمع اوری بانک جامع اطلاعاتی ، محدوده های هدف و در حال ثبت نام متقاضیان و اولویت بندی بناها و محدوده ها هستیم.
در موضوع طرح با شرکت بازآفرینی شهری تهران نامه نگاری ها صورت پذیرفته که بتوانیم بودجه برای ۳ عنوان طرح اخذ کنیم و در قالب اقدام مشترک با شهرداری کارها را پیش ببریم:
الف) طرح شناسایی محدوده ها و محلات ناکارآمد شهری و تدوین برنامه راهبردی و عملیاتی رفع ناکارآمدی آنها شهر لار
ب) طراحی شهری محور چهارراه پیروزی تا میدان مدرس لار با رویکرد بازآفرینی شهری پایدار
ج) جریانسازی بازآفرینی محدوده و محلات هدف مبتنی بر رویکرد اجتماع محور محله پشتویه
موضوعات دیگری را نیز نظیر؛
* پیگیری جهت تشکیل مستمر ستادهای بازآفرینی استانی و شهرستانی جهت هماهنگی بین دستگاهی و تسریع در روند و ورود بیش از پیش دستگاه ها جهت استاندارد سازی مسکن، تامین سرانه فضاهاي عمومي، خدمات شهري و زیرساختهاي شهري در سطح ميانگين شهر و پیگیری مصوبات ۷ شهرستان حوزه استحفاظی در ستاد استانی بازافرینی شهری
* ورود به بیش از پیش به موضوع سـكونتگاههاي غيررسـمي
* ادامه تخصیص قیر رایگان به محلات ومحدوده ها هدف بازآفرینی
* فعال سازی بیش از پیش ۷ شهرستان حوزه استحفاظی با تشکیل جلسات و بازدیدها و کمک ها
* استفاده از ظرفیت فکری و عملی دانشگاه و مطالعات و پایان نامه کاربردی با محوریت بازآفرینی
* فعال سازی حلقه های میانی
* فعال سازی دفاتر تسهیلگری در بافت توسط شهرداری ها
* آموزش
و دیگر موضوعات را دنبال کنیم.
میلاد لارستان: تفاوت بافت تاریخی و فرسوده در چیست؟
به طور اجمالی در چهارمین سوال به این موضوع اشاراتی نمودیم ولی جهت تکمیل موضوع میتوان اشاره کرد که؛ بافت تاريخي، محدوده هاي تاريخي – فرهنگي و بخش هايي از شهر و روستا كه منعكس كننده ارزش هاي تاريخي – فرهنگي شهر و روستا بوده و شكل آنها حاصل تعامل مكان (جغرافيا و بوم)، زمان (تاريخ) و باور (اعتقادات) در رابطه با انسان در يك پهنه زيستي در طول تاريخ مي باشد. اين محدوده ها به لحاظ ويژگي هاي شكلي، ساختاري و ارزش هاي تاريخي – فرهنگي از ساير پهنه هاي شهري، متمايز، قابل تشخيص و مستلزم شناسايي هستند.
مشوق ها شهرسازانه ۱۹ گانه شهرداری فقط در محدوده بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری مصوب ،ملاک عمل بوده و هرگونه مداخله در بافت های تاریخی مصوب، تابع ضوابط قانونی ویژه خود و با هماهنگی میراث فرهنگی خواهد بود.
از منظر رویکرد مداخله در بافت تاریخی اولویت حفاظت، مرمت، احیاست در صورتی که در بافت فرسوده تاکید به نوسازی ومقاوم سازی کالبدی ، بهسازی عملکردی ،توانمند سازی اجتماعی و اقتصادیست.
میلاد لارستان: چه امتیازاتی برای ساکنین در بافتهای فرسوده یا تاریخی در راستای تشویق آنان برای ترغیب در مشارکت در اجرای پروژهها یا ادامه سکونت در این مناطق در نظر گرفته شده است؟
* تخفیف عوارض شهرداری بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تخفیف در این محدوده
* تسهیلات بانکی کم بهره
* پرداخت تمامی عقب نشینی ها بصورت تهاتر زمین یا پرداخت نقدی طبق قیمت کارشناسی به مالکان توسط شهرداری طبق قانون
* بسته های تشویقی ۱۹ گانه شامل :
-امکان تخصیص سطح اشغال مجاز طبقه همکف به کاربری های انتفاعی(تجاری) مشروط به تأمین ورودی مستقل
-اعطای حداکثر یک طبقه و در حالت بلوک شهری ۲طبقه مازاد تشویقی نسبت به تراکم مجاز طرح مصوب
-کاهش ضریب تأمین پارکینگ مورد نیاز به ۰.۷۵ برای هر واحد
– امکان احداث حداکثر یک درب اضافه در راستای تأمین حداکثری پارکینگ
– عدم احتساب مساحت بالکن و تراس در محاسبه تراکم ساختمانی
و دیگر تسهیلات و کمک ها
میلاد لارستان: چرا اجرای پروژههای بازآفرینی شهری در لار بسیار کُند پیش میرود یا ناقص اجرا میشود؟
موضوع پروژه ها در بافت فرسوده و تاریخی بهتر است به تفکیک دستگاه و بر اساس وظایف قانونی، گزارش گیری شود تا شفافیت در عملکردها بهتر مشخص گردد.
میلاد لارستان: توضیحات تکمیلی:
حجم کار زیاد با وجود ۱۴ شهر دارای بافت مصوب در حوزه استحفاظی و موضوعات پیچیده و متنوع و مشکلات عدیده وضع موجود در بافت است که میتوان گفت که موضوع بازآفرینی (بافت تاریخی ،بافت فرسوده ، سکونتگاه های غیر رسمی) از مهم ترین موضوعات مدیریت شهری به حساب می آید که نیاز به ورود مردم، موثرین ،کنشگران ،دانشجویان ، دغدغه مندان به عرصه است ،کمک مردم به عنوان بازوهای عملی و فکری کنار مسئولین و ورود بیش از پیش دستگاه ها متولی و کمک نماینده مردم ، فرماندار و دیگر مسولین ارشد شهرستان است تا بتوانیم با کمک هم تحولی و گامی در محدوده های هدف بازآفرینی برای کاهش اندکی از مشکلات محرومین این مناطق و معضلات آن برداریم.
ف ۱۱۰