مسجد تاریخی “خور” در روزهای هفتم و هشتم مهرماه جاری به بهانه تعمیر به صورت غیراصولی و بدون مجوز میراث فرهنگی تخریب شد. به گزارش میلاد لارستان به نقل از…
مسجد تاریخی “خور” در روزهای هفتم و هشتم مهرماه جاری به بهانه تعمیر به صورت غیراصولی و بدون مجوز میراث فرهنگی تخریب شد.
به گزارش میلاد لارستان به نقل از خبرگزاری تسنیم، شهر تاریخی خور یکی از شهرهای کهن لارستان است که قدمت آن به پیش از اسلام میرسد و در آن آثاری از دورههای مختلف تاریخی وجود دارد. این شهر در عصر ناصرالدین شاه قاجار به رسمیت شناخته شده و از آن دوران ۲ اثر شاخص حمام تاریخی (حمومکی) و مسجد رسولالله (جامع قدیم) در این شهر ثبت تاریخی شده است.
مسجد رسولالله که معماری آن متاثر از معماری دوران زندیه است به شماره ۱۲۷۳۵ ثبت تاریخی شده و بنا به گفته سیما علویه، رئیس اداره میراث فرهنگی لارستان براساس الگوهای مساجد قرون اولیه اسلامی با سادگی خاصی ساخته شده است.
در روزهای هفتم و هشتم مهرماه جاری این بنای تاریخی زیبا توسط عدهای به بهانه تعمیر مسجد تخریب شده که سبب اعتراض مردم و نگرانی دوستداران میراث فرهنگی شده است.
علویه این اقدام را بدون مجوز میراث فرهنگی اعلام کرد و گفت: پس از اطلاع مردم یگان حفاظت میراث فرهنگی وارد و کار متوقف شده است.
مسجد خور پیش از تخریب
به گفته وی این اقدام سبب تخریب بخشی از محراب، طاقها و ستونهای مسجد شده که ستونهای مسجد به لحاظ شکل مارپیچی شبیه به مسجد تاریخی وکیل بوده است و طاقهای مسجد نیز با نقوش ساده و زیبای گچکاری شده بود.
علویه این اقدام را که بدون اطلاع میراث فرهنگی صورت گرفته مصداق تجاوز به آثار تاریخی و میراث فرهنگی اعلام میکند و از نامهنگاری برای بررسی حقوقی این موضوع پس از تعطیلات عزاداری حسینی خبر میدهد.
به گفته وی مردم شهر خور از موضوع به شدت ناراحت هستند و خواستار برخورد جدی با عاملان این جریان و ساخت دوباره مسجد هستند. رئیس میراث فرهنگی لارستان معتقد است هزینه تعمیر مسجد باید از سوی مخربان دریافت شود و میراث فرهنگی استان فارس برای جلب رضایت مردم شهر خور اقدام کند.
مسجد خور پیش از تخریب
لازم به ذکر است این مسجد یکی از سرپاترین مساجد منطقه است و هر چند سال یکبار نیازمند مرمت ساده در حد برطرف کردن ترکها بوده که به گفته علویه هر بار این تعمیر و مرمت جزئی با کسب اجازه از میراث فرهنگی و با نظارت این نهاد انجام میشده است و اما این بار بدون مجوز و نظارت میراث فرهنگی بوده است.
به گفته اهالی شهر خور استاد گچکار این تضمین را به آنها داده بود که پس از تراشیده شدن کامل بنا، بخشهای تاریخی را دوباره میسازد در صورتی که علویه میگوید: مرمت یک بنای تاریخی باید به لحاظ فنی و مصالح به کار رفته از سوی میراث فرهنگی تائید شود.
اهالی شهر خور میگویند بیتوجهی به ارزش تاریخی بنا و عدم آگاهی از اصول اولیه و نحوه مرمت آثار تاریخی سبب شده که در اقدامی عجولانه و بدون هماهنگی با کارشناسان میراث، تعدادی از ستونها، محراب و تزئینات دیوارها کاملا تراشیده و منبر قدیمی مسجد کلا تخریب شود.
مسجد خور پس از تخریب
به گفته رئیس میراث فرهنگی لارستان محراب مسجد از نظر معماری یکی از زیباترین محرابهای مساجد منطقه بود و در گذر زمان نیز آسیبی به آن وارد نشده بود، اما اکنون از بین رفته است.
به گفته اهالی شهر خور این مسجد باصفا همواره توسط تورهای گردشگری و دوستداران میراث فرهنگی بازدید میشده و مسافران داخلی و خارجی زیادی از این مسجد بازدید میکردند.
در حال حاضر موجی از نگرانی و بُهت مردم خور و دوستداران میراث فرهنگی را فرا گرفته که چرا یک مکان ثبت شده در فهرست آثار ملی این گونه بدون اطلاعرسانی و کار کارشناسی دستخوش تغییر قرار بگیرد.
باسلام و احترام.
چرا درباره کاروانسرا و برکه بریز نامه نگاری نمیشه.؟چرا در اینباره کسی جوابگو نیست؟