
یکی از حرفه هایی که پس از برداشت خرما در لارستان رونق خاصی داشته و قدمت حدود 200 ساله نیز دارد کارگاه های تولید شیره خرما(دوشاب لاری) می باشد. در…
یکی از حرفه هایی که پس از برداشت خرما در لارستان رونق خاصی داشته و قدمت حدود 200 ساله نیز دارد کارگاه های تولید شیره خرما(دوشاب لاری) می باشد. در این میان نحوه تولید شیره خرما(دوشاب لاری) با شیره خرما تولیدی در استان خوزستان و برخی دیگر از مناطق کشور تفاوت هایی داشته و عملا می توان گفت شیره خرما تولیدی لارستان در نوع خود منحصر به فرد به می باشد. در برخی دیگر از مراکز کشور نظیر خوزستان فرآیند تولید شیره خرما با قرار دادن خرما در سطوح شیب دار و خروج شیره از آن بوده و شیره خرما به آن محصول عنوان می گردد؛ اما در لارستان و برخی شهرهای جنوبی کشور نظیر بشاگرد و بستک شیره خرما پس از حرارت خرما در ظروف بزرگ و با فرآوری لازمه تولید می گردد.
با اتمام فصل برداشت خرما بلافاصله موسوم شیرهپزی با تفکیک خرماهای درجه 3 آغاز میشود. پخت شیره خرما از اواسط شهریورماه اغاز میشود و تا اواخر اسفندماه ادامه دارد. شیره خرمای لارستان علاوه بر اینکه می تواند روی خرما ریخته شده و طراوت و تازگی خرما را حفظ نموده و از گزند آفات انباری مصون مانده و تازگی خود را حفظ کند می تواند به عنوان یک وعده غذایی همراه با ارده تولیدی لارستان ترکیب شده و ارده شیره مقوی را حاصل نماید.
به گزارش میلاد لارستان روزانه 1500 کیلوگرم شیره خرما در 6 کارگاه سنتی لارستان تولید شده و محصول تولیدی علاوه بر مصرف داخل شهرستان و استان به دیگر استانهای کشور نیز ارسال میشود.
لازم به ذکر است تولید دوشاب در مراکز دیگر فارس و یا کشور نظیر ممسنی و تاکستان که دارای انگور می باشند نیز مدنظر قرار گرفته و البته در آن مکان ها شیره انگور به عنوان دوشاب نامیده می شود. در مراکز دیگری نظیر بستک و بشاگرد نیز البته با روش لارستان تولید شیره خرما صورت گرفته ولی به نظر می رسد تاکنون به ثبت نرسیده است.
بر این اساس و با عنایت به موارد فوق پیشنهاد می شود فرآیند ثبت معنوی تولید شیره خرما(دوشاب لاری) توسط مسئولان ذیربط نظیر اداره میراث فرهنگی و گردشگری، اداره صمت، فرمانداری ویژه لارستان و صنف های مربوطه مورد بررسی قرار گرفته و به مسئولان استانی و کشوری ارائه شود.
اخبار ویژه : دانشگاهها و مدارس فارس، فردا مجازی شد
اخبار ویژه : توسعه همکاریهای هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و بانک قرضالحسنه مهر ایران
دستهبندی نشده : خانهای کوچک با ۵۷ دختر در لار
اخبار ویژه : تئاتر لارستان، روزی روزگاری…/گفتوگو با خالد اسلوب؛ بازیگر و کارگردان پیشکسوت تئاتر لارستان
اخبار ویژه : تصاویر| بازگشایی آزمایشی ۱۰ کیلومتر از باند دوم محور لار–بندرعباس
اخبار ویژه : هماندیشی در دانشکده علوم پزشکی گراش برای دانشگاه شدن
اجتماعی : یک فوتی و سه مصدوم در تصادف زنجیرهای جاده لار به بندرعباس
اخبار ویژه : سفر مشترک و بیسابقه سه نماینده جنوب فارس و غرب هرمزگان از منطقه ویژه پارسیان و لامرد
اجتماعی : تصاویر| مراسم نماز طلب باران در لار(۲)
اجتماعی : تصاویر| دعا برای باران در لار
اخبار ویژه : کسب نشان طلای مسابقات کشتی آزاد دانشجویان کشور توسط کشتی گیر لارستانی
اخبار ویژه : ایران در گروه «چالش و شگفتی»؛ معرفی حریفان تیم ملی در جام جهانی ۲۰۲۶
اجتماعی : لار آماده پیوستن به شبکه شهرهای خلاق یونسکو است
اجتماعی : تصاویر|مانور زلزله در لارستان
اخبار ویژه : مصاحبه با رقیه ارشادی؛ هنرمندی که تئاتر را علمی میفهمد و علمی آموزش میدهد
اخبار ویژه : سرپرست جدید آموزش و پرورش شهرستان جویم منصوب شد
اخبار ویژه : تجلیل از بانوی لارستانی در کردستان
اجتماعی : ماجرای تصاویر منتشر شده از شکار در لارستان چه بود
اخبار ویژه : چهار دهه مطالبهگری برای اتصال لار به شبکه ریلی کشور
اخبار ویژه : سفر شهردار لار به دبی
اخبار ویژه : تئاتر لارستان؛ روزی روزگاری| یعقوب رستگار لاری، نامی آشنا برای بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر لارستان
اخبار ویژه : اقامه نماز طلب باران در شهرستان خنج
اخبار ویژه : رئیس جدید اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لارستان منصوب شد
اخبار ویژه : مسیر پروازی لار–شارجه–لندن فعال شد
اخبار ویژه : «وقف» از هاروارد تا لارستان
اخبار ویژه : درباره خط انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس چه میدانید؟!
اجتماعی : مشکلات مربوط به پروژههای خیرساز، حل شود
اخبار ویژه : پیشنهاد ناحیهبندی شهرداری لار به دو حوزه مستقل
اجتماعی : تصاویر|نشست مشترک دانشگاه علوم پزشکی شیراز و لارستان
اجتماعی : معرفی نان سنتی محلی لارستان(تپ تپی) در جشنواره ملی نان کشور