بادگیر همچنان که از نام آن پیداست، جزئی مهم از کالبد بناها یا اقلیم گرم و خشک و گرم و مرطوب به شمار میآید که در سیمای شهرهای قدیمی این…
بادگیر همچنان که از نام آن پیداست، جزئی مهم از کالبد بناها یا اقلیم گرم و خشک و گرم و مرطوب به شمار میآید که در سیمای شهرهای قدیمی این مناطق، به صورت کانالهای عمودی بر فراز ابنیه خودنمایی میکند. به جرات میتوان گفت بادگیرها پس از منارههای مساجد، نقطهی اوج خط آسمان شهر قلمداد می شوند.
شهر لار نیز در روزگاری کهن، همچون سایر شهرهای مرکزی و جنوبی کشور که در حال حاضر نیز اصالت ساخت ابنیه خود را حفظ کرده اند، منظری از این سازه ها را در سیمای شهری خود داشته است.
این سازه با استفاده از انرژی پاک و تجدید پذیر باد، در مطلوب نمودن دما و برقراری شرایط آسایش در بناهای سکونتی، مذهبی و عمومی و حتی صنعتی، نقشی موثر ایفا میکند.
ساختار بادگیر
بادگیرها اصولا از چهار بخش اصلی تشکیل شده اند:
طرز کار بادگیر
عملکرد بادگیر اصولا بر این پایه نهاده شده که از وزش باد برای کشاندن هوای مطلوب به درون ساختمان و از عکس العمل نیروی آن یعنی مکش، برای راندن هوای گرم به بیرون، استفاده می کند.
شرحی کوتاه از فضاهای مرتبط با بادگیر
امروزه لوازم برقی خنک کننده به شکلی گسترده جایگزین استفاده از بادگیر ها شده است، با این حال هنوز هم استفاده از این سازه در نواحی مرکزی ایران مثل یزد، کاشان،کرمان، طبس، سمنان و … و در نواحی گرم و مرطوب کشور چون بوشهر، بندرعباس،بندرلنگه، لافت و قشم و … رواج دارد.
بررسی و قیاس سازه بادگیر در بسیاری از متون تخصصی در سطح بین الملل مورد بحث است، در این تحقیقات اکثرا بادگیرهای یزد و بندرلنگه مورد مطالعه قرارگرفته است. یزد به دلیل تعداد و تنوع این سازه نسبت به سایر شهرها به شهر بادگیرها معروف است و بندرلنگه به سبب حفظ اصالت ساخت و استفادهی فراوان از بادگیرها در حال حاضر نیز توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است.
شهرهای دیگری نیز به دلایل گوناگون، از این لحاظ، کم و بیش مورد نظر محققان قرار گرفته اند. شهر لار نیز به دلیل فراوانی استفاده از بادگیر در سنوات گذشته میتوانست در دسته این تحقیقات قرار گیرد. بدیهی است اولین قدم در انجام چنین پژوهش هایی بررسی و برآورد وضعیت موجود است. در این حال به سبب تخریب و نابودی بادگیرهای لار به سبب آسیبهای انسانی و بلایای طبیعی، این شهر از قرارگیری در ردهی چنین پژوهش هایی از حرکت باز ایستاده است.
فائزه اردشیری، کارشناس ارشد معماری
بهزاد بیغرض، کارشناس ارشد معماری
* این نوشتار بخشی از تحقیقات نگارندگان با عنوان “بررسی سازه و عملکرد بادگیر شهرهای جنوبی کشور” در سال ۱۳۸۷را شامل می شود. استفاده نویسندگان محترم از متن با ذکر منبع، خالی از ایراد است.
با سلام
خانم اردشیری من می خواستم در رابطه بایک موضوع معماری دربافت های قدیمی از شما مشورت و راهنمایی بگیرم ایمیل یا شماره تلفن از شما می خواهم.