هریک از ما روزانه به طور مستقیم، مقدار زیادی آب را در مصارف مختلف مورد استفاده قرار می دهیم ولی از این موضوع شاید اطلاعی نداشته باشیم که علاوه بر…
هریک از ما روزانه به طور مستقیم، مقدار زیادی آب را در مصارف مختلف مورد استفاده قرار می دهیم ولی از این موضوع شاید اطلاعی نداشته باشیم که علاوه بر مصرف آب به صورت مستقیم روزانه بطور غیر مستقیم نیز مقدار زیادی آب را به مصرف می رسانیم. ردپای آب، مقدار آبی را که برای تولید هر محصول و یا خدماتی که توسط فرد یا جامعه استفاده میشود، اندازه گیری میکند. ردپای آب یک محصول از مجموع حجم مصرفی آب در فرآیندهای مختلف تولید آن محصول حاصل میشود.
ردپای آب یک گروه از انسانها مانند شهر، استان یا کشور معادل حاصل جمع تک تک نفرات آن اجتماع است. ردپای آب یک محل جغرافیایی خاص، جمع ردپای آب کلیه فرآیندهای رخ داده در آن محل است. ردپای آب انسانهای کره زمین حاصل جمع ردپای آب همه مصرف کنندگان و معادل ردپای آب کلیه محصولات و خدمات مورد استفاده انسانها بوده که این خود مساوی با حاصل جمع آبهای مصرفی و آلوده شده توسط بشر در سراسر جهان است. ردپای آب از سه جزء تشکیل شده است: سبز، آبی و خاکستری. این سه با هم تصویری جامع از مصرف آب با مشخص کردن منبع آب مصرفی، چه بارش، چه رطوبت خاک، آبهای زیرزمینی و حجم آب شیرین که برای جذب آلایندهها نیاز است ارائه میدهند. به عنوان مثال برای تولید یک کیلوگرم گوجه فرنگی ۱۸۰ لیتر، یک کیلوگرم شکر ۱۵۰۰ لیتر، یک کیلوگرم گوشت گوساله ۱۵۵۰۰ لیتر، یک برگ کاغذA4 معادل ۱۰ لیتر، یک تخم مرغ ۱۳۵ لیتر، یک فنجان چای ۳۵ لیتر، یک کیلوگرم گوشت مرغ ۳۹۰۰ لیتر، یک خودرو ۴۰۰۰۰۰ لیتر، یک کیلوگرم چرم ۱۶۶۰۰ لیتر آب مصرف میشود.
ردپای آب بیانگر این مطلب مهم می باشد که در شرایط خشکسالی کنونی هریک از شهروندان باید علاوه بر صرفه جویی مستقیم مصرف آب، توجه ویژه به مصرف سایر اقلام مصرفی زندگی را داشته باشند. اصراف بیهوده در مصرف انرژی، مواد غذایی، بهداشتی، کشاورزی و…. باعث آسیب رساندن به منابع آبی منطقه و کشور خواهد شد. در مناطقی مانند لارستان که دارای منابع آبی محدودی میباشد لزومی به کشت محصولات با مصرف زیاد آب نمیباشد و برای تامین آنها باید اقدام به واردات از مناطق دیگر کرد. این موضوع در بعد کلان در کشور نیز باید پیگیری و اجرا شود.
گردآوری: عبدالحمید بهروزی
متاسفانه لارستان فاضلاب شهری ندارد و فاضلاب در چاه های حفر شده در زمین های شور لارستان دفع میگردد .( از نظر زمین شناسی لارستان روی گنبدهای نمکی قرار دارد ) از سوی دیگر استفاده اکثر خانوارها از اب شیرین کن خانگی و هدر رفت ۶۰ درصد اب بعنوان پساب اب شیرین کن و دفع ان ان در چاه فاضلاب نکته بسیار مهمی است که متاسفانه تا کنون مورد توجه قرار نگرفته است . شایلن ذکر است شهرستان های فارس در ایجاد فاضلاب شهری تلاش میکنند اما متاسفانه لارستان با این وضعیت حاد کم ابی و تامین اب از سایر شهرستان ها ، تا کنون اقدامی در جهت تاسیسات فاصلاب شهری و تصفیه ان نداشته است