شنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱:۴۷ق.ظ
::آخرین مطلب 6 ساعت پیش | افراد آنلاین: 2

ماه رمضان در لارستان؛ از طبخ «نان‌با مهوه» تا پخت حلواها+عکس

ماه رمضان در لارستان به دلیل تنوع غذایی و شیرینی ها، دارای طعم و مزه ای متفاوت برای روزه داران است. به گزارش میلاد لارستان در این روزها که فرصت…

ماه رمضان در لارستان به دلیل تنوع غذایی و شیرینی ها، دارای طعم و مزه ای متفاوت برای روزه داران است.

به گزارش میلاد لارستان در این روزها که فرصت بیش‌تری برای بودن در کنار اعضای خانواده فراهم شده، می‌توان با آشنا شدن و طبخ غذاهای محلی، ماه رمضان متفاوتی را تجربه کرد.

هر شهر و استانی برای خودش نشانه هایی دارد که به نحوی شناسنامه آن شهر محسوب می شوند، از صنایع دستی گرفته تا مکان های گردشگری و غذاهای محلی که همه نمادی از آن محل محسوب می شوند.

ماه مبارک رمضان در هر گوشه ای از کشور علاوه بر حفظ شکل اصلی با آئین‌های خاص آن مردم برگزار می شود، حتی اقوام مختلف مردم ایران از لر، ترک، کرد، فارس زبان گرفته تا اهالی جنوب و شمال کشور در برخی آداب و سنن با یکدیگر مشترک هستند و تنها اختلاف در نام آن آئین به دلیل تفاوت در گویش‌ها است.

در این ماه بزرگ و عزیز در شهرها و روستاهای لارستان بزرگ در کنار آداب و سنن می توان تنوع غذایی و شیرینی های خاص این خطه را مشاهده کرد.

در لارستان و برای سفره افطار و پس از آن انواع غذاها، حلوا و شیرینی در ماه مبارک رمضان توسط بانوان خوش ذوق و هنر تهیه می شود. از جمله این موارد می توان شیر برنج، شله زرد، فِرنی، حلوای یغدر، حلوای مقراضی لاری، فالوده لاری، حلوای زرده، حلوای شیر، حلوای نبات، حلوای صمغ، حلوای انگشتی، حلوای جُلّاب، حلوای گِیشات، حلوای آردبرنج، حلوای تـَرَک، حلوای مِحک، حلوای گـَمبولَه، آش سبزی، آش رشته، حلیم و غیره نام برد که همه آنها از مواد مغذی و مقوی برای روزه داری تهیه می شوند.

 

برای آگاهی از نحوه تهیه برخی از موارد ذکر شده خبرنگار میلاد لارستان گفت و گویی را با عشرت جهاندیده از بانوان فعال و هنرمند لارستانی انجام داده است. این بانو با اشاره به اینکه حلوای شیر از موادی مانند شير، آرد برنج، شكر، آب، گلاب، روغن، پودر نشاسته و زعفران تهیه می شود، اظهار کرد: ابتدا شير، آرد برنج، شكر و آب را درون ظرف مخصوص پختن حلوا يعني حلواسازي ريخته و روي شعله گاز قرار می دهیم و پودر نشاسته را كه در آب سرد حل و صاف کرده‌ايم، به آن اضافه مي‌كنيم و آن را مرتب هم مي‌زنيم تا گلوله گلوله نشود.

جهاندیده با بیان اینکه اين مواد را به مدت سه ربع الي يك ساعت مي‌جوشانيم و در آخر يك ليوان گلاب به آن اضافه كرده و دوباره هم مي‌زنيم تا غليظ شود، افزود: این کار را تا زمانی ادامه می دهیم که حالت كش آمدن پيدا کند. در اين هنگام آن را از روي شعله برداشته در بشقاب ريخته و روي آن را با زعفران و گلاب تزئين مي‌كنيم.

این فعال فرهنگی درباره تهیه حلوای مقراضی لاری نیز گفت: برای تهیه این حلوای خوشمزه به موادی مانند نشاسته، شكر، روغن مايع، آب، خلال مغز بادام، زعفران، هل و گلاب نیاز است.

وی با بیان اینکه براي عيد فطر برای شیرین کردن کام عروس‌ خانم‌ها و در عزاداري‌ها نيز از این حلواها استفاده مي‌شود، ادامه داد: در مجلس عزاداري،‌ خويشاوندان يا همسايگان براي صاحب عزا مي‌فرستند تا مردم میل کنند و فاتحه بخوانند.

مهم ترین ماه قمری برای مسلمانان ماه رمضان، نهمین ماه سال قمری و ماه مهمانی خداست که نزد مسلمانان به ویژه شیعیان، یکی از ماه‌های ارزشمند و پربرکت محسوب می شود و به همین دلیل آن را رمضان المبارک می نامند.

در لارستان علاوه بر تهیه شیرینی و حلواهای خوشمزه و خوش بو، با استفاده از ماده غذایی به نام «مهوه» در ماه مبارک رمضان اقدام به تهیه دهها نوع نان با مزه، رنگ و ابعاد مختلف می کنند. مهیاوه«مهوه» غذای سنتی منطقه لارستان است. مهوه لاری به صورت مایع بوده و بسیار خوشمزه، مقوی و دارای یُد فراوان است. مهوه خوب، خوش بو، رنگ آن زرد است.

 

برای پاشیدن مهوه روی نان از وسیله ای به نام «پِشتَکو» یا برگ کوچک نخل استفاده می شد. نانی که همراه با مهوه وروغن می خورند به «نونه مهوه راغنی» معروف است. موارد استفاده «مهوه» در لارستان برای تهیه انواع نان بسیار زیاد است که از جمله این نانها عبارتند از؛ بتنور، تفتان، تَپ تَپی، رگاگ، فَلَزی، نونه نازک، جَرادَ، بالَتُوه، شُلشُلُو، لیتَک، گَپُک و غیره اشاره کرد. با مهوه، می توان غذایی به نام جیغ در هوا نیز تهیه می کنند.

 

 مهوه با شیوهای خاص و مهارتی ویژه توسط زنان تهیه می شود. فقیر و غنی از آن بهره می گیرند. برای تهیه مهوه لاری موادی مانند ماهی مُوتُو خشک، خندل(خردل)، نمک و مقداری آب لازم است.

طبخ نان های محلی و کلوچه های خانگی در این ماه رونق بیشتری می گیرد و مردم با توجه به وضعیت معیشتی و استطاعت مالی افطاری می دهند. معمولاً کسانی که نذری دارند در ماه‌های قمری به ادای دین می‌پردازند و در ماه رمضان نذورات خود مانند نان، خرما، آش، حلوا و غیره را بین مردم و یا در مساجد پخش می‌کنند و اکثراً ترجیح می‌دهند در سه شب قدر این اتفاق بیفتد.

در لارستان در روز عید فطر کسانی که نوعروس دارند برای خانه عروس چند مجمع پر از انواع نان، شیرینی، لباس، طلا و هر آنچه در توان دارند می کنند و به عنوان عیدانه می‌فرستند و خانواده عروس نیز متقابلاً هدیه‌ای برای داماد می‌فرستادند.

ف ۱۱۰

نوشته شده در تاریخ:پنج شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ ساعت ۸:۳۰ب.ظ

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نظر سنجی

به نظر شما مهمترین موضوع در راستای توسعه اقتصادی اجتماعی منطقه گدام می باشد؟

Loading ... Loading ...
آخرین اخبار پربازدیدترین