رئیس اداره میراث فرهنگی لارستان با تهیه متنی در خصوص باورهای غلط برخی از مالکان خانههای تاریخی در شهر لار ابراز نگرانی کرد. به گزارش میلاد لارستان محمدابراهیم کیان، رئیس…
رئیس اداره میراث فرهنگی لارستان با تهیه متنی در خصوص باورهای غلط برخی از مالکان خانههای تاریخی در شهر لار ابراز نگرانی کرد.
به گزارش میلاد لارستان محمدابراهیم کیان، رئیس اداره میراث فرهنگی لارستان با تنظیم و انتشار متنی در خصوص باورهای غلط برخی از مالکان خانههای تاریخی در شهر لار در زمینه عدم ثبت در فهرست آثار ملی ابراز نگرانی کرد.
در این متن آمده است:
قابل توجه میراثدوستان و مردم فهیم لارستان
در این برهه حساس که شاهد تخریب و از بین رفتن آثار و اماکن تاریخی هستیم؛ نکاتی چند در مورد میراث فرهنگی و آثار باستانی و خانههای تاریخی قابل یادآوری است که به اختصار بیان میشود:
از سال ۱۳۸۰ اداره میراث فرهنگی در شهرستان لارستان مستقر شده است و تعداد ۱۰ خانه ارزشمند (بدون احتساب شهرستانهای گراش و اوز) به ثبت آثار ملی رسیده است و تاکنون بیش از ۴۰ خانه ارزشمند همانند خانه فرشادی، خانه رضاپور، خانه توکلی، خانه حقیقی، خانه بیگلر و…. نیز شناسایی شده است که متاسفانه مالکین آنها تمایلی به ثبت منزل خود در فهرست آثار ملی ندارند و بر این باور هستند که حق مالکیت از آنها سلب میشود، درصورتی که چنین نیست و حتی در بعضی از موارد میراث فرهنگی با هزینه دولتی اقدام به تعمیر خانههای ثبت شده مینماید.
خانه مویدی، خانه محمودی و خانه آیتاللهی که قسمتهایی از آن با هزینه و پیمانکار میراث فرهنگی، بدون دریافت هیچ هزینهای تعمیر شده است از جمله این خانههاست.
این باور غلط مالکان باعث نابودی خانههای تاریخی و گاهی اقدامات عجولانه مالک مبنی بر تخریب بنا بدون اخذ مجوز لازم از ادارات ذیربط و درنتیجه نابودی کل اثر شده است که متاسفانه شامل خانه شریفی، ساباط بیبی ماهک، خانه علیشیر و… میشود.
دردمندانه باید گفت در آینده نهچندان دور شاهد بافتی خالی از خانههای تاریخی خواهیم بود که به هیچ عنوان زیبنده لارستان بزرگ با آن سابقه تاریخی و فرهنگی نیست. البته هستند افرادی که در این وانفسای تخریب و آتشسوزی به فکر تعمیرات ملک خود هستند و بهصورت موردی شروع به تعمیرات کردهاند که شایسته است از کار ارزشمند آنان تقدیر بهعمل آید مانند خانه دانش، خانه احمدی، خانه عربزاده و…
بیشک با تعمیرات و حفظ خانههای ارزشمند و تبدیل آن به مجتمعهای بومگردی، رستورانهای سنتی، بوتیک هتلها و… می توان روحی تازه در کالبد بیجان بافت تاریخی شهر لار دمید و شاهد حضور گردشگران در منطقه و قرار گرفتن لار بهعنوان شهر هدف گردشگری، میراث فرهنگی، صنایع دستی و سوغات خواهیم بود که حقیقتاً نیز این پتانسیل در این شهر بااصالت با وجود کارگاههای متعدد حلوای مسقطی لاری، کارگاههای سفالگری و غذاهای سنتی همانند کباب لاری، نان و شیرینیهای محلی و… وجود دارد.
امیدواریم که به لطف خداوند متعال و به همت مالکین محترم و ورود سرمایهگذاران، این مهم تحقق یابد و شاهد رونق و پیشرفت لارستان بزرگ در عرصههای مختلف باشیم. به امید آن روز
ف ۱۱۰