پژوهشگر نامدار بستک، به عنوان چهره ماه لارستان معرفی شد. به گزارش میلاد لارستان به نقل از خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، احمد حبیبی، مولف، محقق و پژوهشگر هرمزگانی به…
پژوهشگر نامدار بستک، به عنوان چهره ماه لارستان معرفی شد.
به گزارش میلاد لارستان به نقل از خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، احمد حبیبی، مولف، محقق و پژوهشگر هرمزگانی به عنوان دومین نشست «چهره ماه» از سوی بنیاد فرهنگ لارستان مورد تجلیل و تقدیر قرار گرفت.
تجلیل از حبیبی یعنی از شعر، هنر و ادبیات تجلیل میکنیم
ابتدا شهردار لار در نشست دوم چهره ماه گفت: «تجلیل از خدمتگزاران در حوزههای مختلف، تضمین تداومِ ارزشهاست، ارزشهایی که جوامع انسانی بر مبنای آن شکل گرفتهاند.»
فرودی در ادامه از حبیبی گفت: وقتی از استاد حبیبی به عنوان یک مصلح اجتماعی تجلیل میکنیم، به این معناست که از اصلاحات اجتماعی تجلیل میکنیم. وقتی از استاد حبیبی به عنوان یک شاعر تجلیل میکنیم، یعنی از شعر، هنر و ادبیات تجلیل میکنیم و وقتی از وی به عنوان یک شخص وحدتگرا و تقریبی تجلیل میکنیم، یعنی از وحدتِ بین جوامع انسانی تجلیل میکنیم.
فرودی در ادامه افزود: این نشست باعث تداوم فرهنگها و ارزشها میشود و از این نظر، خوب است، ما باید روششناسیمان را به درستی و از این نشستها بگیریم. نگوییم فلانی از لار نیست، از بستک است یا همجناحِ ما نیست و کاری به آن نداریم، کار خوب، در حوزههای مختلف را از هر کس با دین و مسلک و تقسیمات کشوری که بود، بگوییم. فرهنگ، همه ما را دور هم جمع کرده است؛ امیدوارم که این نشستها تداوم داشته باشد.
مرزها نمیتوانند مانع فرهنگ، هنر و ادبیات شوند
سید سلیمان بنیهاشمی محقق بستکی در این نشست گفت: ارتباط فرهنگی بین لارستانِ کهن و بستکِ عزیز همیشگی بوده و احیای آن توسط دوستانمان در لارستان را تبریک میگویم.
بنیهاشمی در ادامه سخنانش از اشتراکات زبان و فرهنگ گفت: زبان و فرهنگِ مشترک ما باعث شده که لارستان کهن همیشه مرزها را بشکند؛ مرزها نمیتوانند مانع فرهنگ، هنر و ادبیات شوند. زبان بینالمللی محبت، لبخند است و زبان بینالمللی انسانها فرهنگ و هنر است؛ هر جایی که فرهنگ، هنر، ادبیات و احساسِ عاطفه باشد، الفت، مهربانی، بزرگواری، گذشت و همدیگر شناختن وجود دارد.
این محقق بستکی سپس بیان کرد: استاد احمد حبیبی از چهرههای ماندگار استان هرمزگان، استان فارس و به ویژه شهرستان بستک است؛ ایشان ادیب، سخنور، نویسنده، شاعر، سیاستمدار و فعال و مصلح اجتماعی است.
بنیهاشم در ادامه افزود: اولین ویژگیِ استاد حبیبی، معلمی، باز کردن ذهنها و آموزش دادن است. معلمی در شخصیت استاد حبیبی به وفور وجود دارد؛ انگیزه عشق او از زندگی، معلمی بوده است. او به صورتی با دانشآموزانش دوست میشود که گویا همیشه آنها را میشناسد.
این پژوهشگر هرمزگانی اضافه کرد: دومین ویژگی استاد حبیبی، روحیه پژوهشگری، نوشتن و دیدن مسائل و پدیدههای علمی و ادبی است. نگاه وی در پژوهشهایش دقیق بوده است و آنچه در نوشتهها و احیای کتابهایش انتخاب کرده، برای مردم جنوب و خودمانیها بااهمیت بوده است، از جمله جمعآوری اشعار «محیا» و چاپ آن؛ زیرا محیا هویتِ عامه مردمِ جنوب است.
این نویسنده بستکی ادامه داد: سومین ویژگی استاد حبیبی، خوشرویی و خوشمشربی است؛ هنر خاطرهگویی که زبان را شیرین میکند در استاد حبیبی به وفور دیده میشود.
وی به اشاره به تواضع و فروتنی استاد، گفت: از ویژگیهایی که استاد حبیبی را برجسته میکند، روابط منطقهای و فرامنطقهای است؛ این موضوع باعث الفت و ارتباط علمی بین اندیشمندان میشود. همه باور دارند که حبیبی یک استادِ به تمام معناست.
سید سلیمان بنیهاشمی با تاکید بر مهربانی، خوشسلیقه بودن و نظم و انضباط حبیبی، بیان نمود: سیاست، استاد حبیبی را خراب نکرد، چون ایشان به این جمله قویاً معتقد بود که فرهنگ از سیاست مهمتر است و اگر کسی زندگیاش با فرهنگ عجین نباشد، نمیتواند در جامعه نقش ایفا کند؛ او معتقد است سیاست مهمان و فرهنگ میزبان است. استاد احمد حبیبی همیشه نگاه فرهنگی داشته است و معتقد بود که سیاست، روزی میرود و آنچه ماندگار است فرهنگ و کار فرهنگی است.
حبیبی باعث دوستی و همگرایی منطقه است
مجید حجتی محقق شناختهشده لاری و عضو بنیاد فرهنگ لارستان در ابتدای صحبتهایش گفت: نکته ارزشمندی که در این جمع وجود دارد، حضور مسئولان، اما نه از نظر فیزیکی در صدر، بلکه نشسته در آخر سالن است؛ این اتفاق بر حظِّ من بر حضور در این جمع افزود.
این محقق لارستانی در ادامه افزود: یکی از ویژگیهایِ بارزِ استاد احمد حبیبی، داشتنِ تعصبِ مثبت نسبت به خود، فرهنگ و شهر خود و به صورت همزمان، دوست داشتن غیر، یا به عبارت دیگر گسترده کردن قلمرو خود است.
وی اضافه کرد: استاد حبیبی در جستوجوی انسانهای باعظمت است، از آنها میگوید و میسراید، در جایی به تحسین «استاد اقتداری گراشی» میپردازد، در جایی، در غم فقدانِ «آقای لارستان» میسراید و از بزرگیهایِ «مولانا سید محمد توانا» یا همان «آقای گوده» مینویسد، به معرفی شخصیت علمیِ «محمدصادق افتخار» میپردازد و شاگردی ایشان در دانشسرای لار را جزو بهترین ایام عمر خود میداند و در گفتوگویی با قدردانی از «حاج قاسم کرمی» پدر مطبوعات هرمزگان، ایشان را مشوق اصلی خود در قلم زدن میداند.
مجید حجتی ادامه داد: یکی دیگر از ویژگیهای بارز استاد حبیبی، دوری از موضوعات اختلافیِ منطقه و خطکشیهایی است که عمدتاً به مباحث جغرافیایِ سیاسی منطقه مربوط میشود. بنابراین امیدواریم ما هم همچون استاد حبیبی، باعث دوستی و همگرایی مردمان منطقهمان شویم.
حبیبی؛ سرمایه کشور، سرمایه معنوی لارستان و افتخار لارستان است
از دیگر محققان لاری حسن هوشمند بود که در این محفل از ویژگیهای حبیبی اینگونه گفت: اولین ویژگی استاد احمد حبیبی این است که ایشان مرد بسیار خوبی هستند؛ هر جا که بودهام بلااستثنا خوبی ایشان را میگویند. صداقت در این مرد موج میزند، نقش بازی نمیکند و خودش است، به همین دلیل همه دوستش دارند.
هوشمند با اذعان به امانتداری و وفاداری حبیبی، افزود: دومین ویژگی استاد حبیبی این است که ایشان عاشق حوزه جنوب است؛ تمام تلاشش نیز برای دانستن پیرامون این حوزه است.
وی اضافه کرد: از دیگر ویژگی استاد حبیبی این است که ایشان ذاتاً یک پژوهشگر متولد شده است؛ ایشان حتی در نوجوانی هم پژوهشگرِ خوبی بوده و کارهای تحقیقاتی انجام میداده است.
این نویسنده لاری ادامه داد: توانمندی حبیبی در مدیریت، چه زمانی که بخشدار و فرماندار بود و چه زمانی که رئیس دانشگاه بود، بر کسی پوشیده نیست و همه از دوران مدیریت ایشان به نیکی یاد میکنند و کارنامه خوب و درخشانی از خود به یادگار گذاشته، چنین مردی فقط سرمایه بستک نیست، بلکه سرمایه کشور، سرمایه معنوی لارستان و افتخار لارستان است.
هوشمند در ادامه گفت: لار به جایگاه واقعی خود نرسیده و عقب افتاده است؛ جایگاه لار بیشتر از اینهاست. اگر پیوند فرهنگی بین مردم لار و مناطقِ پیرامون تحقق پیدا کند، جاده، زیرساخت و مبلمان شهری در اولویت دوم قرار میگیرد؛ ما زمانی پیشرفت میکنیم و به جایگاه اصلی خود میرسیم که همه عاشقانه به هم اعتماد داشته باشیم و مدیرانِ شهری دغدغه مناطق، بخشها و شهرستانهای جدید را داشته باشند که پس از سالها، هنوز اداراتشان تکمیل نشده است.
وی افزود: امروز تکمیل نشدن ادارات شهرستانها نباید دغدغه اوز، جویم، گراش و… باشد، بلکه باید دغدغه بزرگان لار و متقابلاً دوسویه باشد؛ مردم مناطق هم باید به این نتیجه برسند که ترقی و تعالی لار باعث ترقی و تعالی آنها هم خواهد شد. اگر به پیشرفت مرکز شهرستان توجه کنیم، این پیشرفت نصیب سایر مناطق هم خواهد شد.
حسن هوشمند در پایان گفت: فرهنگ و زبان مشترک، ما را به هم پیوند داده است، حالا باید قلبهایمان هم به هم نزدیک باشد و به هم اعتماد داشته باشیم. برای ترقی و تعالی یکدیگر باید تلاش کنیم تا همه با هم موفق شویم. لارستان به اندازه کافی قدرتمند است که هیچ قدرتی نتواند با آن رقابت کند، این اتفاق زمانی میافتد که همه باهم یکدل و یکصدا باشیم و دلهایمان به هم نزدیک باشد. ما هر چه ضربه خوردیم، از سیاست خوردیم، هر چه به سمت سیاست و سیاستبازی پیش برویم، از معنویت و ارتباط فرهنگی و اجتماعی فاصله میگیریم.
این مرد، در عالم سیاست هم با فرهنگ بود
احمد خضری روزنامهنگار و یکی از فعالان نامآشنا و اجتماعی اوزی در دومین نشست چهره ماه، از استاد حبیبی گفت: «استاد حبیبی عامل وحدت و مردِ تمامناشدنیِ جنوب ایران است. این مرد، در عالم سیاست هم با فرهنگ بود.
خضری با اذعان به اینکه حبیبی، معلم، پژوهشگر، نویسنده و شاعر است، بیان کرد: در پژوهشِ ایشان تنها به یک مورد اشاره میکنم، آن هم «خلیج همیشه فارس» است، البته باید نام «مرحوم دکتر اقتداری» محقق خلیجفارس هم در اینجا برده شود؛ آنها بودند که در جنوب فارس، خلیج فارس را خلیج همیشه فارس ایران میدانند؛ درود بر ایشان که هویت و ملیت ایرانی را همواره پرچمداری کردند.
این روزنامهنگار اوزی ادامه داد: شایسته زیستن، شایسته فکر کردن و شایسته رفتار کردن، رسم زندگیِ نخبگان، از جمله استاد حبیبی است؛ به نظر من، حبیبی این را از خِرَد سعدی و رِندی حافظ آموخته است. شیراز و استان فارس را سعدی و حافظ مشهور کردند و جنوب فارس، لارستان، اوز و خنج را هم احمد حبیبی معروف میکند.
خضری در ادامه از کتاب این استاد نام برد و گفت: تالیف و حفظ فرهنگ و فولکلور از ویژگیهای بارز حبیبی است، اگر کتاب «تشباد» ایشان را بخوانید به این نکته پی خواهید برد. در کتابهای ایشان، هیچگاه ندیدهام که از زبانی که در منطقه ما رایج است، به نام «اچمی» نام برده باشد، ما پیروی ایشان هستیم. زبان و فرهنگ، ابزاری است که ما را با هویت خودمان آشنا میسازد و من به آقای حبیبی افتخار میکنم.
نشست ویژه تجلیل از استاد احمد حبیبی محقق برجسته بستکی به همت بنیاد فرهنگ لارستان، با حمایت شورا و شهرداری لار و اتاق اصناف لارستان، با حضور پرشور مردم، مسئولین شهری و علاقهمندان به این چهره برجسته از نقاط مختلف جنوبِ کشور، در سالن شورای اسلامی شهر لار برگزار شد.
در این نشست فرهنگی سید جلال یگانه و عبدالرضا مفتوحی به ترتیب به آواز و شعرخوانی پرداختند و شروهخوانی توسط هنرمند بستکی نیز در ادامه اجرا شد.
گفتنی است؛ «چهره ماه»، عنوان سلسله نشستهایی است که در آن تلاش میشود هر ماه از یک چهره اثرگذار و ماندگار فرهنگ و هنر تجلیل شود.
ف ۱۱۰