ايام نزدیک عيد، در قناديها و سوپرماركتهاي لارستان شيرينيهاي محلي لاري، جلوهگري خاصي داشته و در كنار ساير مواد و اغذيه اين مغازهها، خود را به خريداران و رهگذراني كه…
ايام نزدیک عيد، در قناديها و سوپرماركتهاي لارستان شيرينيهاي محلي لاري، جلوهگري خاصي داشته و در كنار ساير مواد و اغذيه اين مغازهها، خود را به خريداران و رهگذراني كه از جلو مغازهها عبور ميكنند، به خوبي نشان
ميدهند . منظور همان شیرینی های دلبرو، قتلمه، زيگرو و چولو است. البته حلوا مسقطي جاي خود داشته و مفصل بايد به آن پرداخت كه اصل و ريشهاش از كدام كشور است و مزه و رنگش قبلاً به چه صورت بوده و حالا با تخصص و تجربه قنادان مجرب لارستاني بدين شكل و رنگ و مزه در آمده و خوشطعمتر و خوشرنگ و بو شده.
بيبي ما هم از بين اين همه شيرينيهاي جور واجور و خوشطعم لاري، بيشتر به چُوَلو علاقهمند بوده و به قول خودش يك شيريني رژيمي و بيضرر است كه براي هر سن و سالي با هر ذائقه و هر نوع بيماري مناسب است. با زبان بی بی ادامه ماجرا…
بی بی سوغاتيهايي را كه براي دوست و آشنا در نظر ميگيره و يا براشون ميفرسته هم بيشترش همين چولوي زنجبيلي و خوشطعم است كه تقريباً به راحتي آماده ميشه و چون در روغن نميخواد سرخ بشه و به قول بيبي چرب و چرينگ نيست و قابل نگهداري به مدت چند ماه هم هست تميزه و خوب و مناسب همه از كوچك وبزرگ.
از بيبي پرسيدم چرا شيريني چولو رو به اين اسم ميشناسيم و ريشهاش چيست؟
گفت:براي پهن كردن خمير چولو از چوهاي كه شياردار است استفاده ميكنند و با كمك اين چوه روي خمير رو راه راه كرده و پس از قالب گرفتن خميرهاي راه راه شده، از همان طرفي كه راه راه شده بر روي تابه داغ ميگذارند تا شكل خودش رو حفظ كنه و اگه از قسمت صاف خمير روي تابه بگذارند كمكم بر اثر پختن و حجيم شدن، شكل راه راهي خودش را از دست ميده.
يعني به همين دليل «چولو» به اين نام معروف شده. «لو» يعني رو (مخالف پشت) گرچه در سالهاي گذشته از مواد تشكيل دهنده اين شيريني محلي و طرز تهيهاش نوشته شده اما از بيبي خواستم تا براي خوانندههاي جديد ميلاد و علاقهمندان به شيريني محلي لاري يكبار ديگه توضيحات مختصري بده شايد كسي خواست به اقتصاد خونهاش كمك كنه و شيرينيهاي گرانقيمت لاري را با هزينه كمتري در خونه تهيه و با اون از مهموناش و يا اهل خانواده پذيرايي كنه.
مواد لازم:
آرد يك كيلو – شكر سه ربع كيلو (۷۵۰ گرم) – روغن جامد ربع كيلو (۲۵۰ گرم) – زنجبيل يك دوم استكان – آب ولرم: يك ليوان.
براي تهيه اين شيريني ابتدا روغن جامد را گرم كرده با شكر و آرد و زنجبيل مخلوط نموده و با دست خوب ورز ميدهيم بعد آب ولرم اضافه كرده و دوباره خمير را ورز داده به طوري كه به دست نچسبد.
هنگام خمير كردن اگر خمير سفت است كمي آب اضافه ميكنيم.
خمير را به مدت ۲ يا ۲/۵ ساعت در كيسه نايلوني قرار داده و ميگذاريم. وقتي كه خمير، كمي به روغن افتاده آماده است تا با آن چولو درست كنيم.
در پشت خو (۱) يا سيني مقداري خمير گذاشته به كمك چوه(۲) شياردار، به مير، شكل راه راه داده و پهن ميكنيم به ضخامت نيم سانتيمتر و با دهانه ليوان استيل يا قالبهاي مخصوص كه لبه تيز داشته باشند، خمير را قالب گرفته و از طرفي كه راه راهي است بر روي تابهاي كه بر روي اجاق گذاشتهايم و داغ شده ميگذاريم و به كمك كاردك آنها را پشت و رو ميكنيم تا هر دو طرفشان برشته شود.
(با توجه به اين كه اين شيريني براي چه افراد و يا چه سنيني ميخواهيد، ميتوانيد ميزان شكر را كمتر يا بيشتر كنيد)
شيرينيها را در سيني قرار داده و چند ساعت بگذاريد تا هوا بخورد و خوب سرد شود.
سپس در ظرف قرار داده و رويش را نايلون ميكشيم تا خشك نشود.
ميتوانيم آن را در فريزر گذاشته و براي مدت چند ماه به مرور استفاده كنيم.
هرچه روغن اين شيريني كمتر باشد زودتر خشك ميشود و ماندگاري كمتري دارد.
۱-سنگي گرد با چهار پايه كوتاه براي پهن كردن خمير نان كه در لارستان سنگتراشان آن را تراش ميدهند و آماده ميكنند.
۲-وردنه كه نوع صاف و شياردار آن كاربردهاي مختلف دارد.
عکس : رویدادهای لارستان
عشرت جهانديده