
یادم میاد اون وقتا که بچه بودم ماه رمضون که می شد؛ بیشتر وقتا خونه بی بی بودم. خونه بی بی کاملا شکل سنتی خونه های قدیمی لار رو داشت….

یادم میاد اون وقتا که بچه بودم ماه رمضون که می شد؛ بیشتر وقتا خونه بی بی بودم. خونه بی بی کاملا شکل سنتی خونه های قدیمی لار رو داشت. چهار طرف
عمارت، با یک باغچه که درخت نخل یا همون «فَسیل» داشت و یک حوض که ظهرهای تابستون برای رفع گرما و خنک شدن می رفتیم تو اون حوض و هندونه هایی که مینداختیم تو آب حوض تا خنک بشه.
اون وقتا ماه رمضون دقیقا تو تابستون بود مثل الان. خونه بی بی نزدیک مسجد جامع بود. یادمه هر ظهر با بی بی میرفتیم مسجد برای نماز. پیش نماز هم آقای بزرگ (آغای گپ) بود. وقتی نماز تموم می شد و برمی گشتیم خونه، بی بی شروع می کرد به درست کردن بالتوه یا شلشلو. منم کنارش می نشستم و با دقت نگاه می کردم که چقدر هنرمندانه داره نونا رو درست می کنه. بعضی وقتا هم ازش می پرسیدم: «بی بی چرا وقتی داری توه رو برمی گردونی بالتوه نمیفته تو زغال ها؟
بی بی هم باحوصله جواب می داد: « باید موقع خمیر کردن آرد بدونی چطور آرد رو خمیر بکنی وگرنه بالتوه از توه جدا می شه و میفته تو زغال». بعد از اینکه درست کردن بالتوه تموم می شد؛ بی بی نونا رو روغن می زد. روغن هم تو تاس کباب بود. بعضی وقتا هم چند تا بالتوه میذاشت تو ظرف که ببرم خونه همسایه ها. آخه همسایه ها بالتوه ی دست بی بی رو خیلی دوست داشتند و می گفتند مال دست بی بی حرف نداره.
بعضی روزا هم حلوای مقراضی درست می کرد. اینقدر حلوای خوشرنگی بود که هنوز رنگش تو ذهنم مونده. حلوای پرمغز که دونه های مغز بادوم تو بشقاب حلوا خودنمایی می کرد. بعضی وقتا هم بی بی فالوده درست می کرد. فالوده نیاز به مهارت زیادی داشت چون باید تو ظرفی به نام «فالوده ساز» می ریختند و با تمام قدرت فشار میدادند تا نشاسته ها از تو اون ظرف بیاد بیرون و شکل رشته به خودش بگیره. وقتی به بی بی می گفتم به منم بده تا فالوده درست کنم، جواب می داد: «بی بی جان، تو نمی تونی. فالوده درست کردن قوت دست میخواد. واقعا بی بی راست می گفت. فالوده درست کردن نیاز به قوت دست داشت که از عهده ی من بر نمیومد. فالوده ها باید در یک ظرفی ریخته می شد که آب و یخ داشت تا به هم نچسبه. خلاصه بی بی یک کدبانوی به تمام معنا بود. همه چیز رو بلد بود درست بکنه از انواع غذاها تا انواع نون ها و حلوا و فالوده و خیلی چیزای دیگه.
عصر تابستون ماه رمضون صفای دیگه ای داشت. با بی بی تمام وسایل ها رو می بردیم پشت بوم. از رختخواب گرفته تا کوزه آب و شربت و بالتوه و هر چیزی که برای افطار لازم بود. رختخواب ها رو پهن می کردیم تا خنک بشه و الحق هم که چقدر خنک می شد. اینقدر خنک می شد که خیلی از سیستم های خنک کننده امروزی هم به پای خنکی اون نمی رسید. خلاصه غروب که می شد تمام وسایل پشت بوم بود. همین که اذان می گفتن من دیگه تحمل نداشتم و کوزه آب یا شربت رو یکجا سرمی کشیدم. هر چی بی بی می گفت اول افطار اینقدر آب و شربت نخور، گوش من بدهکار این حرفا نبود.
بعد از خوندن نماز نوبت خوردن افطاری بود از همون بالتوه هایی که بی بی درست کرده بود. بالتوه با سبزی، عجب مزه ای داشت! اینقدر خوشمزه بود که دیگه من بعد از بالتوه های بی بی هیچ بالتوه ای رو به اون خوشمزگی نخوردم. بی بی فالوده رو می ریخت تو لیوان های جدا و با کمی گلاب یا تارونه و شکر و مغز گردو بهمون می داد تا بخوریم. می گفت فالوده خیلی قوت داره. بخورین تا فردا بتونید روزه برید. من همیشه فالوده رو به خاطر مغزش دوست داشتم به همین خاطر همیشه به بی بی می گفتم که تو لیوان من مغز بیشتری بریزه. بی بی هم هر چی مغز بود سرازیر لیوان من می کرد و گاهی وقتا هم باعث اعتراض بقیه می شد.
خلاصه رمضون اون وقتا حال و هوای دیگه ای داشت. لحظه لحظه ی اون ماهها برام شده خاطره. ای کاش یک بار دیگه بی بی برمی گشت و دوباره اون روزا زنده می شد. ای کاش یک بار دیگه غروب ماه رمضون برمی گشت که می رفتیم پشت بوم و زیر آسمون خدا افطار می کردیم.
محبوبه وحیدیان
اخبار ویژه : دانشگاهها و مدارس فارس، فردا مجازی شد
اخبار ویژه : توسعه همکاریهای هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و بانک قرضالحسنه مهر ایران
دستهبندی نشده : خانهای کوچک با ۵۷ دختر در لار
اخبار ویژه : تئاتر لارستان، روزی روزگاری…/گفتوگو با خالد اسلوب؛ بازیگر و کارگردان پیشکسوت تئاتر لارستان
اخبار ویژه : تصاویر| بازگشایی آزمایشی ۱۰ کیلومتر از باند دوم محور لار–بندرعباس
اخبار ویژه : هماندیشی در دانشکده علوم پزشکی گراش برای دانشگاه شدن
اجتماعی : یک فوتی و سه مصدوم در تصادف زنجیرهای جاده لار به بندرعباس
اجتماعی : تصاویر| مراسم نماز طلب باران در لار(۲)
اجتماعی : تصاویر| دعا برای باران در لار
اخبار ویژه : کسب نشان طلای مسابقات کشتی آزاد دانشجویان کشور توسط کشتی گیر لارستانی
اخبار ویژه : ایران در گروه «چالش و شگفتی»؛ معرفی حریفان تیم ملی در جام جهانی ۲۰۲۶
اجتماعی : لار آماده پیوستن به شبکه شهرهای خلاق یونسکو است
اجتماعی : تصاویر|مانور زلزله در لارستان
اخبار ویژه : مصاحبه با رقیه ارشادی؛ هنرمندی که تئاتر را علمی میفهمد و علمی آموزش میدهد
اجتماعی : ماجرای تصاویر منتشر شده از شکار در لارستان چه بود
اخبار ویژه : سرپرست جدید آموزش و پرورش شهرستان جویم منصوب شد
اخبار ویژه : تجلیل از بانوی لارستانی در کردستان
اخبار ویژه : چهار دهه مطالبهگری برای اتصال لار به شبکه ریلی کشور
اخبار ویژه : سفر شهردار لار به دبی
اخبار ویژه : تئاتر لارستان؛ روزی روزگاری| یعقوب رستگار لاری، نامی آشنا برای بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر لارستان
اخبار ویژه : اقامه نماز طلب باران در شهرستان خنج
اخبار ویژه : رئیس جدید اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لارستان منصوب شد
اخبار ویژه : مسیر پروازی لار–شارجه–لندن فعال شد
اخبار ویژه : «وقف» از هاروارد تا لارستان
اخبار ویژه : درباره خط انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس چه میدانید؟!
اجتماعی : مشکلات مربوط به پروژههای خیرساز، حل شود
اخبار ویژه : پیشنهاد ناحیهبندی شهرداری لار به دو حوزه مستقل
اجتماعی : تصاویر|نشست مشترک دانشگاه علوم پزشکی شیراز و لارستان
اجتماعی : معرفی نان سنتی محلی لارستان(تپ تپی) در جشنواره ملی نان کشور
اجتماعی : ۱۳ فوتی و مصدوم در حادثه واژگونی خودرو در جاده جهرم به لار