اشاره: بی شک توسعه ی شهری و ارتقا یکی از مهم ترین خواسته های مردم هر منطقه ای در کشور می تواند باشد. ارتقای همه جانبه و همسو با تعالی…
اشاره: بی شک توسعه ی شهری و ارتقا یکی از مهم ترین خواسته های مردم هر منطقه ای در کشور می تواند باشد. ارتقای همه جانبه و همسو با تعالی می تواند در راستای پیشرفت منطقه ای مفید بوده و زیربنایی برای پیشرفت کشور نیز تلقی گردد. به بهانه ارتقای دو اداره جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت لارستان به ادارات کل جنوب فارس، بر آن شدیم تا زوایایی از این رویداد مهم را بیشتر روشن نماییم.
اصولاً اگر توسعه (Development) را به معنی تکامل و پیشرفت تعریف کنیم که تا پیش از این برای توضیح برخی پدیده های اجتماعی به کار می رفته؛ اما امروزه این واژه با نوسازی؛ رشد و حتی صنعتی شدن نیز می تواند مترادف باشد. از سوی دیگر، در حوزه تعاملات سیاسی توسعه می تواند به معنی ارتقای سیاسی منطقه نیز محسوب گردد. ارتقای سیاسی را می توان به طور ساده در افزایش اختیارات ادارات دولتی در یک منطقه؛ وجود چارت خاص اداری برای سازمان های آن منطقه، وجود بودجه مصوب و مستقل از مناطق دیگر و بالاخره رسیدگی بیشتر به مشکلات آن منطقه خاص به شمار آورد. موارد بالا همگی از اختیاراتی می باشند که در حوزه سیاسی و اداری با تغییر ساختار اداری ادارات یک شهرستان و یا یک منطقه، از اداره شهرستانی به اداره کل می توانند حاصل گردند.
اصولاً ادارات کل با جذب اعتبار و مصوب شدن چارت های اداری، نسبت به راه اندازی ادارات زیرمجموعه شهرستانی اقدام می کنند تا ادارات مذکور با داشتن نیروی انسانی معین، اعتبار مشخص، تجهیزات و امکانات لازم، در جهت اجرایی شدن وظایف ادارات کل بالادستی در شهرستان ها کوشا باشند.
اتفاق پربرکتی که اخیراً در لارستان بزرگ به وقوع پیوست، ارتقای ادارات جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت لارستان به ادارات کل جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت جنوب فارس به مرکزیت لارستان بود.
رویدادی که اگر با نگرشی عمیق به آن نظر بیفکنیم به خوبی پی خواهیم برد که نه تنها برای لارستان، بلکه برای تمام شهرستان های جنوبی استان فارس مفید و موثر خواهد بود. لارستان که سابقه دارا بودن اداره کل راه از سال ها پیش با خود یدک می کشد( اداره کل راه و شهرسازی لارستان که حوزه شهرستان های لار، خنج؛ گراش؛ لامرد؛ مهر را دربر می گیرد از حدود۳۰ سال پیش تاسیس گشته است) به خوبی نشان داده که در تقسیم بودجه و اعتبارات و رسیدگی به مناطق و شهرستان های زیرمجموعه خود نه تنها عدالت را رعایت کرده بلکه گاهی اوقات به مناطق اطراف خود بیش از لارستان که نام اداره کل را با خود به همراه دارد، رسیدگی نموده است.
نمونه دیگر آن که در سال ۹۱ و پس از ۳۰ سال ایجاد شد، ارتقای فرودگاه بین المللی لارستان به اداره کل بوده که بی شک در خدمات دهی بهتر، سریع تر و مطمئن تر به هموطنان جنوبی فارس موثرتر واقع شده است.
این وقایع مهم خود گواهی است بر این که ایجاد ادارات کل جهاد کشاورزی و صنعت؛ معدن و تجارت نیز می توانند در این راستا مفید تر واقع شده و با در دست داشتن اختیارات بیشتر در حوزه وظایف خود به توسعه شهرستان های جنوبی فارس و به تَبَع آن پیشرفت هرچه بهتر و سریعتر کشور کمک شایانی نمایند.
از سوی دیگر، اگر با رویکردی اقتصاد محور به این ارتقا نگریسته شود، زوایای روشن دیگری هویدا خواهد شد. ارتقای جهاد کشاورزی می تواند لارستان و جنوب فارس را با توجه به اقلیم خاص خود به قطب صادرات محصولات کشاورزی مخصوص این منطقه به سایر مناطق و حتی به کشورهای همسایه (با توجه به وجود مبادی صادراتی نظیر خطوط بین المللی هوایی در منطقه و نیز نزدیکی به خلیج فارس) تبدیل نماید. همچنین این مهم می تواند در ترانزیتی شدن مبادی عبوری این منطقه نیز موثر افتد.
ارتقای اداره صنعت، معدن و تجارت لارستان به اداره کل صنعت، معدن و تجارت جنوب فارس نیز به نوبه خود از اهمیت فراوانی برخوردار است. استقلال بودجه، نیرو و امکاناتی که ماحصل این ارتقا نصیب جنوب فارس خواهد شد می تواند بیش از حد مهم باشد.
گسترش شهرک های صنعتی شهرستان های جنوبی فارس و ایجاد شرایط جهت اشتغال زایی بیشتر در این مناطق موضوعی است که به راحتی نباید از کنار آن گذشت. همچنین تقویت شهرک های صنعتی و اداره آن توسط یک مدیر کل می تواند با توجه به نزدیک شدن به تصویب نهایی منطقه ویژه اقتصادی لار، شرایط را جهت ایجاد توسعه سریعتر منطقه ویژه اقتصادی مهیا سازد.
بی شک گسترش، توسعه و ارتقای جنوب فارس موضوعی است که علاوه بر لارستان بزرگ می تواند برای کل شهرستانهای جنوبی فارس نیز موثر و مفید باشد. ایجاد و گسترش همدلی در مناطق جنوبی فارس می تواند در توسعه همه جانبه این مناطق موثر افتد.
گروه تحلیل و تفسیر خبر میلادلارستان