انقلاب اسلامی ایران به عنوان یکی از رخدادهای بزرگ قرن بیستم با وجود گذشت سی و اندی سال از تحقق آن، هنوز هم به عنوان یکی از رخدادهای شگرف، از جایگاهی ویژه در پژوهش های تاریخی برخوردار است.
انقلاب اسلامی ایران به عنوان یکی از رخدادهای بزرگ قرن بیستم با وجود گذشت سی و اندی سال از تحقق آن، هنوز هم به عنوان یکی از رخدادهای شگرف، از جایگاهی ویژه در پژوهش های تاریخی برخوردار است.
این انقلاب به خصوص از بعد مشارکت مردمی در تحقق آن، جایگاهی ویژه دارد و بازکاوی زوایای پنهان آن امری ضروری است. انقلاب اسلامی از جمله مهمترین تحولات سیاسی ایران بود که دگرگونیهای عمدهای در زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی برجای گذاشت. گرچه این حرکت، جنبشی فراگیر و خیزش همگانی ملت ایران برای سرنگونی رژیم پهلوی بود؛ لیکن هرگز محدود به منطقه، شهر یا بخش خاصی از کشور نبود. از این رو یکی از نکات بارز قابل توجه در این جنبش، شمول آن در حوزهی وسیعی از قلمرو جغرافیایی کشور یعنی در شهرها و حتی بخشها و روستاهای کوچک بود.
شهرستان لارستان از جمله مناطق فعال در انقلاب اسلامی بود که همانند سایر شهرها در تحقق انقلاب نقش داشت. این شهرستان به دلیل قرار گرفتن در پس کرانه های شمالی خلیج فارس و وجود خاندان آیت الله العظمی حاج سید عبدالحسین لاری و نقش این خاندان در مبارزات ضد استعماری و ضد استبدادی جایگاه ویژهای در تاریخ معاصر کشور دارد و بررسی روند شکلگیری انقلاب در آن، پژوهشگران را در شناخت جریان انقلاب اسلامی و دلایل موفقیت آن بیشتر آشنا خواهد کرد. از این رو شناخت عمیق و همه جانبه از ابعاد و وجوه آن ضروری به نظر میرسد. هرچند از تحولات دوران انقلاب اسلامی در شهرهای بزرگ دادههای نسبتاً فراوانی منتشر شده است اما از تحولات شهرستان لارستان اطلاعات کمی در دست است. به نظر میرسد، بررسی نقش این شهرستان در انقلاب اسلامی و روشن شدن حوادث این دوره برای پژوهشهای تاریخی به ویژه برای بدست آوردن برداشت جامعی از انقلاب اسلامی بسیار حائز اهمیت است.
برای روشن شدن حوادث دوران انقلاب اسلامی بهتر است فرایندتحقیق را از دورهی مشروطه شروع کرد. آیت الله سیدعبدالحسین لاری با تاسیس اولین حکومت اسلامی در این ناحیه در آستانهی انقلاب مشروطه و همچنین مبارزات خستگی ناپذیر خود در مقابل استعمار خارجی، روحیهی ظلم ستیزی را در این منطقه بیدار ساخت.
این روحیهی مبارزاتی بعد از فوت ایشان در میان خاندان و شاگردان وی و همچنین اهالی لارستان تداوم یافت. با این توصیف تبیین چگونگی رخدادهای انقلاب اسلامی در شهرستانلارستان از چند جهت ضروری و مهم مینماید: اول از همه فرزندان و نوادگان آیت الله العظمی سیدعبدالحسین لاری بودند که در فرایند انقلاب موثر و تاریخ ساز شدند از جمله این شخصیت ها میتوان به آیت الله العظمی سیدعبدالمحمد آیت اللهی، آیت الله العظمی سید علی اصغر موسوی لاری، آیت الله العظمی حاج سیدعبدالعلی آیت اللهی، آیت الله سید مجتبی موسوی و آیت الله سیدحسین نسابه اشاره کرد.
علاوه بر این شخصیتهای مذهبی لارستان، باید به رخدادهای این مناطق اشاره داشت که همگام با حوادث کشوری و در یک راستا در جریان بود؛ مانند واکنش اقشار مختلف مردم و علمای لارستان در زمینه قیام پانزده خرداد، تبعید حضرت امام(ره)، قیام ۱۹ دی ماه مردم قم و قیام مردم تبریز و… بنابراین بررسی کلی و نگاه اجمالی نشان میدهد که بسیاری از این کنشهای مذهبی ـ سیاسی منطقه مورد تحقیق در تاریخ انقلاب اسلامی ایران مغفول مانده است؛ لذا مورخین باید عناصر سازنده در شکلگیری روند انقلاب اسلامی ایران تا تثبیت آن در لارستان مورد کاوش قرار دهند.
نویسنده:رسول احمدلو