هفته گذشته بود که پایگاه اطلاع رسانی نماینده مردم از قرارداد ۱۳۰ میلیون دلاری تقویت فشار گاز در خنج به نقل از نماینده مردم خبر داد که باعث اشتغال زایی…
هفته گذشته بود که پایگاه اطلاع رسانی نماینده مردم از قرارداد ۱۳۰ میلیون دلاری تقویت فشار گاز در خنج به نقل از نماینده مردم خبر داد که باعث اشتغال زایی ۳۰۰ نفری به طور مستقیم و ۷۰۰ نفری به صورت غیر مستقیم در منطقه میشود. به همین منظور میلادلارستان با بررسی و واکاوی در فضای مجازی در این زمینه سعی نموده تا اطلاعات بیشتری از این مگاپروژه را ارائه نماید
پروژه تقویت فشار منطقه خنج طبق بررسی های موجود به منظور تثبیت تولید گاز در میادین موجود در حوزه جغرافیایی این منطقه می باشد. در منطقه خنج چندین میدان گازی در مجاورت با لامرد قرار دارند. در این میان میدان گازی هما یکی از این میدانهای گازی ایران که در شهرستانهای خنج و لامرد قرار دارد. و یکی از میدانهای تأمینکننده گاز پالایشگاه پارسیان است. این میدان در کوه هوا در بخشهای علامرودشت لامرد و محمله خنج واقع است.
میدان گازی هما به همراه میدانهای گازی تابناک، شانول و وراوی، چهار میدان فعال منطقه عملیاتی پارسیان بهشمار میروند که در مجاورت شهرهای پارسیان، لامرد، خنج و مهر قرار گرفتهاند.
توليد از ميدان گازي هما در منطقه پارسيان از اواسط سال ۱۳۸۵ با ظرفيت ۵/۱۵ میلیون متر مکعب روز اغاز شده و بنا به نياز در فصل زمستان تا حدود ۱۹ میلیون متر مکعب روز افزايش يافته است.۱۷ حلقه چاه در اين ميدان در حال توليد بوده و چاه هما-۱۸ نيز در آینده نزدیک توليدي خواهد شد. گاز توليدي اين ميدان بهمراه گاز ميدان شانول به صورت چند فازي با يك خط لوله “۲۴/”۲۶ وارد مركز تفكيك هما/شانول شده و از آنجا به صورت تك فاز به پالايشگاه پارسيان فرستاده مي شود. در پالايشگاه گاز پارسيان-۲ فراورش و به خط لوله سراسري چهارم گاز ارسال مي گردد. مطالعات ميداني مخزني وپايشهاي ميداني نشان ميدهد كه ميزان توليد و فشار گاز در اثر بر داشت مستمر گاز به مرور كاهش يافته و به منظورحفظ سطح توليد نرمال۷/۱۸ میلیون مترمکعب در روز احداث و بهره برداري از ايستگاه تقويت فشار گاز در اين ميدان در اسرع وقت ضروري است. توان تولیدی روزانه این دو میدان در مجموع ۳۵.۶ میلیون متر مکعب و توان تولید مایعات گاز آنها ۱۲۷۹۰ بشکه در روز میباشد.
بر همين اساس احداث يك ايستگاه تقويت فشار گاز در كيلومتر ۵ از مركز جمعآوري هما با ظرفيت ۷/۱۸ میلیون متر مکعب در روز و فشارهاي ورودي و خروجي ۵۰ بار و ۱۲۷ بار در نظر گرفته شده است.
اهم تجهيزات و امكانات مورد نياز جهت اجراي طرح به شرح زیر است
– احداث لخته گير از نوع انگشتي در ورودي ايستگاه
– احداث ۵ عدد اسكرابر به صورت ۱+۴
– احداث ۵ عدد كمپرسور اصلي تراكم با آرايش ۴+۱ مجموعاً به توان ۳۰ مگا وات
– احداث ۵ عدد كولر هوايي با آرايش ۴+۱
– احداث ۵ كيلومتر خط لوله انتقال گاز به صورت لوپ با خط اصلي
– احداث حدود ۶۰ كيلومتر خط لوله انتقال مايعات از ايستگاه به مركز تفكيك هما/ شانول
– احداث پمپ انتقال مايعات
– احداث هدر جمعآوري در ورودي ايستگاه
– تحصيل و آماده سازي محل احداث ايستگاه تقويت فشار گاز مجموعاً حدود ۲۰ هكتار
تأسيسات جانبي مورد نياز طرح نیز به قرار زیرند:
– احداث واحد تأمين و تصفيه آب
– احداث واحد تصفيه پساب
– سيستم مشعل و گودال سوزا
– سيستم سيستم تزريق مواد شيميايي
– سيستم اعلان و اطفاء حريق
– اتاق كنترل
– سيستمهاي مخابراتي و ابزار دقيق
– سيستم Custody meter
– خريد اشتراك، دكل گذاري و احداث پست برق جهت تأمين حدود ۷۰ مگا وات برق هر دو فاز پروژه
– سيستم ذخيره گازوييل
– تعبيه برق اضطراري واحد شامل ديزل ژنراتور
– سيستم تأمين و ذخيره هواي ابزار دقيق مورد نياز واحد
مطابق اطلاعات ارزیابی شده در حال حاضر علاوه بر اخذ مصوبات لازم در هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران، مصوبات شورای اقتصاد نیز در این زمینه اخذ شده و در آینده نزدیک عملیات اجرایی این ایستگاه تقویت فشار توسط بخش خصوصی با اعتبار حدود ۱۳۰ میلیون دلار اجرایی خواهد شد. در سال ۹۷ تفاهم نامه همکاری بین شرکت توسعه نفت و گاز پرشیا به عنوان پیمانکار و شرکت نفت مناطق مرکزی به عنوان کارفرما منعقد شده است.
امید است با راه اندازی این طرح بزرگ علاوه بر تامین گاز پایدار پالایشگاه پارسیان اشتغال زایی نیز در منطقه ایجادگردد.