پنج شنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۳۹ق.ظ
::آخرین مطلب ۱۹ ساعت پیش | افراد آنلاین: ۰

لارستان؛ سرزمین گنبدهای نمكی و فرهنگ اصیل ایرانی

  پژوهشگر حوزه اقوام موقعیت راهبردی لارستان در مسیرهای تجاری و نزدیكی به بنادر جنوبی را از عوامل مؤثر بر اقتصاد منطقه دانست و اظهار كرد: گنبدهای نمكی منحصربه‌فرد این…

 

پژوهشگر حوزه اقوام موقعیت راهبردی لارستان در مسیرهای تجاری و نزدیكی به بنادر جنوبی را از عوامل مؤثر بر اقتصاد منطقه دانست و اظهار كرد: گنبدهای نمكی منحصربه‌فرد این منطقه در جهان كم‌نظیر است و به‌عنوان یكی از جاذبه‌های طبیعی با ظرفیت بالای گردشگری و اقتصادی محسوب می‌شود.

برنامه «بهار در بهار» رادیو گفت‌وگو با دكتر صفی‌الله ملكی، پژوهشگر حوزه اقوام و جامعه‌شناس، به‌صورت تلفنی گفتگو كرد.

صفی‌الله ملكی با اشاره به قدمت منطقه لارستان كه به حدود ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد می‌رسد، بیان كرد: این منطقه پیش از اسلام به‌عنوان كانون دین زرتشت شناخته می‌شده و وجود قلعه تاریخی اژدهاپیكر مؤید این پیشینه است.

وی افزود: در حال حاضر، جمعیت لارستان متشكل از مسلمانان شیعه و سنی است كه در همزیستی مسالمت‌آمیز به سر می‌برند. زبان رایج در این منطقه، گونه‌ای از فارسی با لهجه خاص لاری است كه توسط ساكنان بومی بحرین نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این جامعه‌شناس، موقعیت راهبردی لارستان در مسیرهای تجاری و نزدیكی به بنادر جنوبی را از عوامل مؤثر بر اقتصاد منطقه دانست و خاطرنشان كرد: هرچند كشاورزی سنتی مانند تولید خرما، گندم و صیفی‌جات به دلیل خشكسالی‌های اخیر با كاهش رونق مواجه شده، اما تمركز بر توسعه صنعتی و بازرگانی افزایش‌یافته است.

وی اظهار كرد: گنبدهای نمكی منحصربه‌فرد این منطقه در جهان كم‌نظیر است و به‌عنوان یكی از جاذبه‌های طبیعی با ظرفیت بالای گردشگری و اقتصادی محسوب می‌شود.

ملكی در مصاحبه تلفنی با رادیو گفت‌وگو بر مهمان‌نوازی مردم لارستان و عدم تمایل آنان به تعارفات مرسوم تأكید كرد و گفت: احترام به والدین و بزرگان از اصول بنیادین فرهنگی آنان است.

وی افزود: در میان رسوم نوروزی، تهیه سمنو به دلیل اعتقاد به طبخ اولیه آن توسط حضرت فاطمه زهرا (س)، جایگاهی مقدس و ویژه دارد و به‌صورت نذری تهیه و توزیع می‌شود. در مراسم چهارشنبه‌سوری، از آتش‌زدن درختان اجتناب شده و تنها بوته‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و پریدن از روی آتش مرسوم است، اما از به‌كارگیری مواد منفجره و ایجاد آلودگی صوتی خودداری می‌شود.

این پژوهشگر حوزه اقوام در خصوص رسوم ازدواج در میان مردم لارستان توضیح داد: به طور مرسوم، امر خواستگاری الزاماً توسط یك روحانی و یا در نبود وی، توسط فردی معتمد و متدین از ریش‌سفیدان انجام می‌شود. میزان مهریه و شیربها نیز بر اساس موازین اسلامی و با درنظرگرفتن توانایی مالی داماد تعیین می‌شود. از دیگر رسوم قابل‌توجه، انجام خدمات داوطلبانه توسط داماد برای خانواده عروس پیش از رسمی شدن وصلت، به نشانه ابراز علاقه و توانمندی است. همچنین استفاده از كله‌قند به‌عنوان هدیه در این مراسم همچنان متداول است.

وی به برخی از مشاهیر برخاسته از لارستان اشاره و عنوان كرد: از جمله فقها و علمایی چون حضرت آیت‌الله موسوی لاری و آیت‌الله آیت‌اللهی، شعرایی نظیر شیخ عبدالحسین عرب متخلص به پیام كرمانی، عبدالغفار لاری و ملا محمدباقر صحبت لاری، و چهره‌های علمی برجسته‌ای مانند استاد احمد اقتداری، ایران‌شناس و استاد فقید دانشگاه تهران، همگی نشان از پیشینه غنی فرهنگی و علمی این خطه دارند.

خبرنگار : زهرا جودكی

ف ۱۱۰

 

نوشته شده در تاریخ:یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۷:۳۸ق٫ظ

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نظر سنجی

به نظر شما آیا حضور مسئولین کشوری در منظقه می تواند در راستای توسعه مفید باشد؟

Loading ... Loading ...
آخرین اخبار پربازدیدترین