مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت: مرمت، مستند نگاری و تهیه شناسنامه برای بیش از ۱۴۰ شی تاریخی فرهنگی در موزه کریشکی لارستان در حال انجام است….
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت: مرمت، مستند نگاری و تهیه شناسنامه برای بیش از ۱۴۰ شی تاریخی فرهنگی در موزه کریشکی لارستان در حال انجام است. مصیب امیری اظهارداشت: در این پروژه ۲۴ سند تاریخی مربوط به تاریخچه قلعه کریشکی لار، اسناد
انحصار ورثه و اسناد تاریخی مربوط به نخلستان های روستای کرشیکی و اسناد مربوط به تفنگچی ها ، مسائل داخلی قلعه و منطقه از جمله اسنادی بوده اند که مرمت و احیا شده اند. وی افزود: ۱۳ سفالینه مربوط به هزاره اول ، و ادوار هخامنشیان ، و اشکانیان، ۲۵ سکه پهلوی دوم و زندیه، تفنگ های دوره صفویه ، پهلوی و قاجاریه و باروتدان های صفوی از دیگر آثار مرمت شده در این موزه هستند.
امیری بیان کرد: مطالعه، مستند سازی و صدور شناسنامه ۷۶ شی تاریخی موجود در این موزه شامل سفالینه، سکه، اسکناس، دست ساخته های سنگی، تفنگ، اشیای تزیینی و زیور آلات، قفل های فولادی متعلق به ادوار صفویه و قاجاریه، تابوت های سنگی متعلق به دوره اشکانیان، لباس های دوره قاجاریه، شمشیر، خنجر و دشنه، ابزار ویراق اسب، ظروف فلزی و مسی و وسائل خطاطی نیز انجام شده است.
وی ادامه داد:هنرمندان استان فارس هم اینک در حال مرمت این اشیا هستند و امسال برای اجرای این پروژه اعتباری افزون بر ۱۴۰ میلیون ریال تخصیص یافته است. قلعه تاریخی ‘کریشکی’ که متعلق به دوره قاجاریه (۱۲۶۰ خورشیدی) است در روستایی به همین نام در لارستان واقع شده و دارای حدود یک هزار مترمربع مساحت، حدود یک هزار و ۲۰۰ مترمربع زیربنا، ۲۲ اتاق و چهاربرج دیده بانی است که هر یک از این برج ها حدود ۱۲ متر ارتفاع دارد.
این قلعه را که حاج علی مسیح یکی از فرزندان قاسم بهاء الدین ساخته با حصاری به ارتفاع هشت متر محصور شده است. قلعه کریشکی پس از اهدا به اداره کل میرث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس مرمت و بازپیرایی و به موزه مردم شناسی تبدیل شده است و هم اکنون در این قلعه آثار و اشیای قدیمی نگهداری می شود.
تا نیم قرن اخیر، بسیاری از روستاهای استان فارس و کشور درون قلعه ها محصور بود، اما با گسترش روستاها اغلب این قلعه ها که اصطلاحا به ‘قلعه دهکده’ معروف بود، به دلیل استفاده از مصالح سست خشتی درآن،از بین رفته و به ویرانه هایی تبدیل شده که اغلب در کنار روستاها قابل مشاهده است.
قلعه کریشکی لارستان، نمونه شاخصی از این نوع قلعه ها به شمار می رود با این تفاوت که با وجود گذشت بیش از یک سده از زمان ساخت آن، به دلیل مراقبت های مالک و اهالی روستای کریشکی، کاملا سالم و پابرجا باقی مانده است.