مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس از شناسایی و ثبت اثر فرهنگی، تاریخی قنات عنوه متعلق به دوره قرون میانه اسلامی در فارس خبر داد. مصیب امیری…
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس از شناسایی و ثبت اثر فرهنگی، تاریخی قنات عنوه متعلق به دوره قرون میانه اسلامی در فارس خبر داد. مصیب امیری اظهار کرد: این قنات که از دامنه شمالی کوه شهر اوز در منطقه لارستان
سرچشمه میگیرد از مهمترین منابع آبی این شهر بوده و آب این قنات در شهر به برکههایی برای آب شرب مردم منتقل میشده است.
وی گفت: در مورد حفار این قنات اطلاعات مستدلی در دست نیست اما براساس نظر کارشناسان و گفته افراد محلی آن زمان عدهای گبرنشین که در دامنههای کوه مشرف به سد تنگ عنوه(کوه کلاته) ساکن بودهاند، قناتهایی را در دل کوه حفر میکنند و از چندین حلقه چاه که کنار هم به نظم و ترتیب خاصی در دل کوه حفاری شده بوده آب به برکه بند میرسید و از آب موجود برای راهاندازی آسیاب آبی و مصارف کشاورزی استفاده میکردند.
امیری افزود: در مسیر قنات چاههایی حفر شده که مادر چاه این قنات در ارتفاع ۱۰۵۵ متری از سطح دشت، در بالای سد تنگ عنوه قرار دارد که ۳۸ متر عمق داشته و پایینترین حلقه چاه مربوط به این قنات حدود ۳۶ متر عمق دارد و درجمع تعداد حلقه چاههای موجود در تنگ عنوه در حال حاضر ۲۲ حلقه است که در صخره طبیعی کوه کنده شده و توسط کانالهایی به هم مرتبط هستند که در بعضی اتاقکهایی نیز تعبیه شده است.
مدیر کل میراث فرهنگی فارس خاطرنشان کرد: دلیل نامگذاری این اثر به تنگ عنوه قرار گرفتن آن در تنگهای به همین نام است و عنوه واژهای بیگانه به معنی تسلط، چیرگی، غلبه و پیروزی است.
وی گفت: قنات عنوه در استان فارس، شهرستان لارستان بخش اوز در دره عنوه واقع شده است که با توجه به ارزشهای تاریخی و فرهنگی پس از گذراندن تشریفات قانونی لازم به شماره ۳۱۱۱۹ مورخ ۲۶/۶/۹۳ هم اکنون در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منبع: خبرگزاری تسنیم