دفاع غیرغامل و یا غیرنظامی در مقابل دفاع نظامي موضوعی است که از ابتداي تاريخ وجود داشته و دنبال ميشده امروزه از آن با نام پدافندغیرعامل نام برده می شود….
دفاع غیرغامل و یا غیرنظامی در مقابل دفاع نظامي موضوعی است که از ابتداي تاريخ وجود داشته و دنبال ميشده امروزه از آن با نام پدافندغیرعامل نام برده می شود. با نگاهی دقیق تر می توان گفت: پدافندغيرعامل مجموعه ای از اقدامات غيرمسلحانه است كه موجب افزايش بازدارندگي، كاهش آسيبپذيري، تداوم فعاليتهاي ضروري، ارتقاء پايداري ملي و تسهيل مديريت بحران در مقابل تهديدات و اقدامات نظامي دشمن ميگردد و اصولا هر اقدام غيرمسلحانه اي كه موجب كاهش آسيبپذيري نيروي انساني، ساختمانها، تأسيسات، تجهيزات، اسناد و شريانهاي كشور در مقابل عمليات خصمانه و مخرب دشمن گردد، پدافند غيرعامل خوانده ميشود.
در این میان بی شک شناسایی مراکز پر اهمیت و توجه بیشتر به آنها می تواند در ساختار توسعه بادیدگاه پدافندغیرعامل موثر واقع گردد. شاید بتوان گفت کلیه تأسيسات زیربنایی، ساختمانهای حساس و شریانهای اصلی و حیاتی کشور اعم از آنکه در دست مطالعه، اجرا و یا در حال بهرهبرداری میباشند و احتمال حملات نظامی دشمن علیه آنها وجود دارد می توانند مورد نظر باشند. این مراکز و تاسیسات می توانند به طورکلی به سه گروه زیر در فرآیند توسعه شهری تقسیم گردند:
مراكز حياتي: مراکزی هستند که دارای گستره فعالیت ملی میباشند و وجود و استمرار فعالیت آنها برایکشور حیاتی است و آسیب یا تصرف آنها بوسیله دشمن باعث اختلال کلی در اداره امور کشور میگردد.
مراكز حساس: مراکزی هستند که دارای گستره فعالیت منطقهای میباشند و وجود و استمرار فعالیت آنها برای مناطقی از کشور ضروری است و آسیب یا تصرف آنها بوسیله دشمن باعث بروز اختلال در بخشی از کشور میگردد.
مراكز مهم: مراکزی هستند که دارای گستره فعالیت محلی میباشند و وجود و استمرار فعالیت آنها برای بخشی از کشور دارای اهمیت است و آسیب یا تصرف آنها بوسیله دشمن باعث بروز اختلال در بخشی از کشور میگردد.
با ذکر نکته های بالا و توجه به این که منطقه لارستان یکی از مناطق وسیع در فارس و جنوب کشور بوده و نیز با توجه به نزدیکی آن به آب های حوزه خلیج فارس و احتمال تهدیدات نظامی و غیرنظامی دشمنان از سویی و نزدیکی آن به منطقه پارس جنوبی به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان از سوی دیگر و همچنین وجود این منطقه به عنوان پل ارتباطی استان های جنوبی کشور، وجود ششمین فرودگاه بین المللی کشور در لارستان، حجم وسیع رفت و آمدها به کشورهای حوزه حاشیه خلیج فارس از طریق لارستان و نهایتا مبدا مبارزه با قاچاق کالا و مواد مخدر(با آمارهای کاملا قابل تامل)، این منطقه از لحاظ موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک از اهمیت فراوانی برخوردار بوده و لذا توجه به رویکرد پدافندغیرعامل در کلیه ساختارهای توسعه ای آن امری حیاتی و ضروری می باشد.
بی شک توجه به این مهم در نظر مسئولان شهرستان اعم از فرماندار ویژه، شهردار و شورای شهر و نماینده مردم باید این موارد مهم را در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها خود مدنظر قرار دهند.