میلاد لارستان: بازار هزار و ۳۵۱ ساله ایران در فهرست جهانی جایی ندارد؛ بازاری که در سال ۸۵ هجری قمری در شهر لار ساخته شده و به دلیل قرار گرفتن…
میلاد لارستان: بازار هزار و ۳۵۱ ساله ایران در فهرست جهانی جایی ندارد؛ بازاری که در سال ۸۵ هجری قمری در شهر لار ساخته شده و به دلیل قرار گرفتن در محلی به نام قیصریه به این نام معروف شد.
به گزارش میلاد لارستان؛ بازار قیصریه لار عنوان کهن ترین بازار ایران است که به رغم قدمت و اصالتی که دارد کاربری خود را حفظ کرده و همچنان مهمترین معاملات تجاری جنوب کشور در این بازار انجام می شود.
بازارهای وکیل شیراز (متعلق به دوره زندیه) و قیصریه اصفهان (متعلق به دوره صفویه) در میدان نقش جهان با الگوبرداری از بازار قیصریه لارستان احداث شده است.
بازار قیصریه لارستان براساس کتاب بازارقیصریه دکترضیاء توانا با ارائه دلایل و مستندات متعلق به سال ۸۵ (هـ.ق) یعنی قرن اول اسلام است.
مهمترین ویژگی بازار لارستان، صلیبی شکل بودن آن است و دارای غلام گردشی در قسمت میانی یا قبه بازار است که این معیار منحصر به فرد و در کل بازارهای بزرگ ایران کم نظیر است.
سیما علویه، سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لارستان در گفت و گو با خبرنگار میلاد لارستان در این شهرستان با بیان اینکه براساس کتیبه ای که در قبه زیر بازار قیصریه در فاصله ۱۸ متری و با حروف اَبجد به رشته تحریر در آمده است؛ این بازار در دوره شاه عباس صفوی تعمیر شده و بسیاری از کارشناسان در این امر دچار اشتباه می شوند و در اصل قدمت بازار به بیش از ۱ هزار و ۳۰۰ سال قبل برمی گردد.
وی افزود: چهار کتیبه ای که در چهار سمت درب ورودی بازار قیصریه لار نصب شده است، بیانگر مرمت بازار در دوره ناصر االدین شاه یا همان قاجاری است.
این مسئول یکی از مهمترین شاخصه بازار قیصریه لار را قرارگیری چهار برکه مسگرها، آردفروشان، دهن شیر و روبروی در اصلی میدان در چهار سمت آن دانست و تصریح کرد: این آب انبارها بازار را در برابر زلزله مهار می کرده است.
سرپرست اداره میراث فرهنگی شهرستان لارستان گفت: بازار قیصریه لار بگونه ای ساخته شده که ارتباط آن با کنیسه (مسجد جامع امروزی)، حمام، دو کاروانسرا، تیمچه های متعدد اطراف بازار وجود داشته است.
وی خاطر نشان کرد: بازار قیصریه لار را می توان به عنوان نخستین بازار تاریخی ایران دانست و قابلیت ثبت در فهرست جهانی را دارد.
علویه با بیان اینکه ثبت جهانی بازار قیصریه لارستان کاری دور از دسترس نیست، اضافه کرد: برای تحقق این کار علاوه بر توجه مسئولان میراث فرهنگی کشور و فارس، نیازمند همکاری فرماندار، شورای شهر، شهرداری، مسئول بافت تاریخی، راه و شهرسازی، دادگاه ، کسبه بازار و میراث فرهنگی است که می توان با تشکیل چند جلسه موانع ثبت جهان این اثر بارارزش را فراهم ساخت.
این مسئول مهمترین موانع ثبت بازار قیصریه لارستان را ارتفاع بانک ملی به چهار و نیم متر، بهسازی ساخت و سازهای اطراف بازار و تهیه نقشه آسیب شناسی وضع موجود دانست و گفت: اکثر این کارها با رویه قانونی حل شدنی است.
وی یکی از اثرات مثبت ثبت جهانی را تخصیص بودجه سالانه برای حفظ، ترمیم و نگهداری آثار دانست و افزود: با ثبت بازار قیصریه لارستان در یونسکو، علاوه بر معرفی اثر ثبت شده به جهانیان باعث جذب توریست به این منطقه و به تبع آن فارس و کشور می شود.
به گزارش میلاد لارستان؛ بازار تاریخی قیصریه لارستان در سال ۱۳۱۷ به شماره ۳۱۵ در فهرست ملی به ثبت رسید ولی با تمامی ویژگی های منحصر به فردی که این اثر تاریخی در فارس و ایران دارد، هنوز در بسته های سفر گردشگران ورودی به استان جایی ندارد و تنها معرفی آن معطوف به چند عکس در بروشورهای تبلیغاتی شده که متاسفانه تعطیلی بازار در ایام نوروز سبب عدم امکان بازدید مهمانان نوروزی از این اثر گران سنگ می شود که نیاز به همکاری بازاریان و بازگشایی آن در اعیاد و ایام خاص دارد.
اضافه می شود؛ بازار قیصریه لارستان یکی از هزار اثر تاریخی و منحصر به فردی است که به رغم جای گیری در مرکز شهر، همچنان ناشناخته باقی مانده است و با تمام قابلیت هایی که دارد هنوز در فهرست جهانی ثبت نشده است.