رئیس دادگستری لارستان با بیان اینکه در لارستان مخصوصاً شهر لار به معنای خاص مجرم نداریم و به لحاظ اینکه مردم این دیار ماخوذ به حیا و متعصب به مکارم…
رئیس دادگستری لارستان با بیان اینکه در لارستان مخصوصاً شهر لار به معنای خاص مجرم نداریم و به لحاظ اینکه مردم این دیار ماخوذ به حیا و متعصب به مکارم اخلاقی هستند، گفت: آمار جرایم مواد مخدر در لارستان زیاد است اما تعداد افراد لاری در این آمار محدود است، زیرا منطقه لار ترانزیت است و مرز ورود استان هرمزگان به استان فارس است.
به گزارش میلاد لارستان، به مناسبت سالگرد شهادت آیت الله دکتر بهشتی و هفته قوه قضائیه خبرنگار میلاد لارستان گفت و گویی با سید ابراهیم مرتضوی رئیس دادگستری لارستان ترتیب داده است که در زیر می خوانیم:
میلاد لارستان: حوزه فعالیت دادگستری لارستان چه شهر و شهرستان هایی را در بر می گیرد؟
مرتضوی: حوزه قضایی در واقع همان حوزه جغرافیایی مربوط به تقسیمات کشوری است مگر اینکه بخش هایی در آن داشته باشیم که قبلاً حوزه قضایی مستقر برایشان ایجاد شده باشد. برای مثال؛ جویم و بنارویه و بیرم در تقسیمات کشوری لارستان بخش هستند اما چون برای جویم دادگاه عمومی بخش تشکیل شده، بنارویه نیز در حوزه آن است بنابراین این مناطق از لحاظ قضایی از لارستان مجزا هستند. بیرم نیز به همین صورت، زیرا این مناطق دادگاه عمومی بخش دارند.
تقسیمات دادگستری ها نیز به همین شکل است. مناطقی مثل شهرستان لارستان که بزرگ است دادگستری دارد و مناطق کوچکتر دادگاه عمومی دارند. با توجه به اینکه دادگستری لارستان، از سمت خنج که وارد میشویم فیشور و اوز تا مرز شهرستان گراش جزء حوزه قضایی لارستان محسوب می شود، از پلیس راه قدیم گراش به سمت لار نیز جزء این حوزه است. از جمله شهرهایی که شامل حوزه فعالیت ما می شود شامل؛ لطیفی، خور، عمادشهر، و روستاها هم که طبق تقسیمات کشوری بوده و متفاوت نیستند.
میلاد لارستان: اخیراً رئیس کل جدید دادگستری استان فارس در ۲ خرداد ۹۸ در دیدار حوزویان لارستان یادآور شده بود علی رغم کثرت کاری ناشی از حجم پروندههای قضایی تا قبل از پایان ماه مبارک رمضان برای دیدار با مردم لارستان به این شهرستان عزیمت خواهم کرد و در مورد راهاندازی دادگاه شعب تجدیدنظر خواهد کرد بر همین اساس در خصوص آخرین وضعیت دادگاه شعب چه پیگیری نموده اید؟
مرتضوی: آقای موسوی رئیس کل، تصمیم داشتند در هفته قوه قضاییه جهت افتتاح دادسرای دادگستری شهرستان گراش به لارستان نیز سفر کنند، اما از آنجایی که مقام معظم رهبری در هفته قوه قضاییه وقت داده اند که با قضات دیدار داشته باشند در نتیجه برنامه سفر ایشان به هفته جدید موکول شده است. ایشان قبلا بیش از ۴ سال در لارستان بوده اند و تعلق خاطر خاصی نسبت به این شهر دارند و تصمیم دارند طی این سفر حداقل یک روز را در لار بمانند. قابل ذکر است که معتمدین نیز جهت تعیین وقت و مصاحبت با ایشان در باب موضوعات و خواستههای مردمی مراجعه کرده اند تا مورد مطالبات مردم شهرستان لارستان هم از لحاظ قضایی و هم ارتقا و تغییرات لازمه صحبت کنند.
میلاد لارستان: چه درصدی از پرونده های قضایی در منطقه لارستان مربوط به طلاق می باشد؟
مرتضوی: پرونده های طلاق متاسفانه در کل حوزه های قضایی رو به افزایش است. در همایش های فصلی که همه روسای دادگستری های شهرستان های استان حضور دارند نیز به این مسئله اشاره شده است. این موضوع ناشی از عدم دقت کافی در بدو ازدواج ها است. یعنی نوع شناخت هایی که ایجاد میشود اکثراً سالم نیست و این ناسالم بودن شناخت است که باعث می شود مخفی کاری هایی نیز صورت گیرد، در دل این مخفی کاری ها اصول و اساس زندگی هم شناسایی نمی شود. دو نفر عجولانه با هم ازدواج کرده و بعد از ازدواج به جزییات و خصوصیات شخصیتی یکدیگر توجه و دقت می کنند و تازه آنجا است که می بینند طرف مقابلشان از لحاظ اصالت خانوادگی و جایگاه اجتماعی، آن چیزی که می خواهند نیست. مشکلاتی که باعث طلاق می شود بسیار وسیع است. اما باید در ابتدا که تصمیم گیری می شود دقت کافی به خرج داده شود.
میلاد لارستان: آیا در خصوص جرایم فضای سایبری و اینترنتی در لارستان تا کنون پرونده هایی داشته ایم؟
مرتضوی: قطعاً تا کنون در این مورد در لارستان نیز پرونده هایی داشته ایم و پروندههای مربوط به این جرم هم نسبت به جرایم دیگر کم نیست. برای مثال؛ خیلی از مغازهداران به صورت اینترنتی اجناس خود را به فروش میرسانند. مردم بدون توجه کافی به اعتبار سایت خرید اینترنتی را انجام میدهند، در حالی که ممکن است اجناس خریداری شده برای شخص ارسال نگردد.
با توجه به اینکه ممکن است اشخاص قبلا خریدهایی از سایت های معتبر انجام داده باشند و نتیجه هم گرفته باشند بنابراین طبق همان ذهنیت و اعتمادی که از قبل وجود دارد از سایت های نامعتبر دیگر نیز خرید میکنند.
برخی از سایتها نیز ایجاد اعتماد کرده در ابتدا اجناس خریداری شده را برای مشتریان ارسال می کنند اما در مراحل بعدی پس از اخذ مبالغ بالاتر اجناس را ارسال نمی کنند. ضرورت جامعه امروز ما کنترل فضای مجازی است که از طرف مقام معظم رهبری هم در این باره دستور اکید داده شده است. سایت های غیرمجاز باید قبل از اینکه بتوانند کاری کنند از طریق نهادهای نظارت شناسایی شده و رفع اثر شوند.
میلاد لارستان: از فعالیت سامانه الکترونیکی قضایی در شهرستان لارستان چه خبر؟ آیا مردم از این سامانه استفاده می نمایند ؟
مرتضوی: سامانه الکترونیکی قضایی یک رویداد مثبت است که در دادگستری های کل کشور فراگیر شده است. زیرا نه تنها حفظ حقوق شهروندی افراد را در پی دارد و کار مردم را با سهولت بیشتری انجام می دهد، بلکه موجب ارتقاء سطح سلامت کار نیز می گردد. عنوان ثنا مخفف (ثبت نام الکترونیکی) است.
با ثبت نام در سامانه ثنا در واقع کد ملی قضایی و ایمیل اختصاصی قضایی برای هر شخص ایجاد میگردد. از فواید ثبت نام در سامانه ثنا این است که اگر نسبت به کسی که دارای کد قضایی است پرونده ای در دادگستری مطرح شود همانند گذشته جهت دعوت به رسیدگی یا ابلاغ حکم ماموران انتظامی به منزل افراد مراجعه نمی کنند چه بسا که عرف جامعه نیز مراجعه حضوری در این زمینه را نمی پذیرد، در حالیکه ممکن است ابلاغیه ساده بوده و خود شخص شاکی پرونده باشد.
بنابراین دعوتها الکترونیکی می شود و به صورت پیامک به گوشی افراد ارسال می گردد. فرد با مراجعه به سایت با رمزی که اختصاصی است می تواند تاریخ دعوت نامه ها را می ببیند، و خود را برای دفاع و ارائه دلایل نیز آماده کند.
لازم به ذکر است که در جریان شکایت هایی که صورت می گیرد، همزمان با ارسال پیامک مربوط به ابلاغیه و دعوت به رسیدگی برای شخص مورد نظر تمام دلایل اسکن شده مربوط به شکایت نیز ارسال می گردد. بنابراین مراحل رسیدگی با سرعت در عمل، محرمانه بودن ابلاغیه ها و با حفظ حقوق شهروندی صورت میگیرد و بدون هیچ گونه سوء استفادههایی که ممکن است در مسیر ابلاغیه دستی وجود داشته باشد این کار انجام میشود.
سیستم ثنا در تمام نقاط کشور فعال است و اگر در هر نقطه از کشور شکایتی علیه فرد صورت گیرد به صورت پیامک به او ابلاغ میشود. برای ثبت نام الکترونیکی ثنا دفتر خدمات قضایی در لار هم ایجاد شده که در مجتمع وکلا مستقر است و از عموم افراد با عنایت به مزایای متعدد آن برای ثبت نام در این سامانه دعوت به عمل می آید.
میلاد لارستان: بر اساس آمار ۱۰ اتهام و پرونده در دادگستری لارستان در ۴ ماهه سال ۹۷ عبارتند از؛ ایراد صدمه غیر عمدی براثر تصادفات رانندگی، ضرب و جرح عمدی، حمل مواد مخدر، توهین به اشخاص، سرقت، تخریب، تهدید، خیانت در امانت، افتراء و کلاهبرداری است. در خصوص یافتن راهکار مقابله با موارد فوق آیا فعالیتی انجام شده است؟
مرتضوی: در ارتکاب یک جرم علل متعددی دست به دست هم میدهد. دستگاههای قضایی که به صورت ویژه در بحث پیشگیری از وقوع جرم ورود میکنند، هر کدام از دادگستری های شهرستان و بخش ها و نهادهایی که پیشگیری از وقوع جرم دارند در جلساتی که به اتفاق این نهادها تشکیل می دهیم در حد بضاعت شهرستان یا بخش مورد نظر برنامهریزی میکنیم، زیرا پیشگیری در هر حوزه، کاری زمانبر و پر هزینه است. بنابراین علل درشت و اصلی را پیدا کرده و به آن پرداخته می شود. اما در مجموع باید گفت ما در لارستان مخصوصاً شهر لار به معنای خاص مجرم نداریم، به لحاظ اینکه مردم این دیار ماخوذ به حیا و متعصب به مکارم اخلاقی هستند.
آمار جرایم مواد مخدر در لارستان زیاد است اما تعداد افراد لاری در این آمار محدود است، زیرا منطقه لار ترانزیت است و مرز ورود استان هرمزگان به استان فارس می باشد و افراد حمل کننده مواد مخدر از هر نقطه از کشور، ممکن است از این مسیر عبور و مرور کنند، به همین دلیل معمولا در این منطقه دستگیر میشوند. بنابراین بالا بودن آمار پرونده ها و جرایم مواد مخدر لزوماً به معنای حضور مجرمین مواد مخدر خاص در شهر لار نیست.
میلاد لارستان: با توجه به اینکه رئیس قوه قضاییه در ارتباط با مردم و ایجاد راه های ارتباطی در وهله اول از طریق فضای مجازی پیش قدم شده اند شما چه راه های ارتباطی با مردم و بیان مشکلات مردم ایجاد نموده اید ؟
در بحث ارتباطات مردمی از طریق فضای مجازی تا کنون ترتیبی اتخاذ نشده اما باید بگویم که بنده هیچ ساعت خاص و محدودیتی برای ملاقات مردمی تعیین نکردهام، همه روزه از ساعت ۷:۳۰ صبح تا پایان وقت اداری عموم شهروندان می توانند مراجعه داشته باشند. روزانه همزمان با اوقات رسیدگی به پرونده ها پاسخگوی مراجعات و مطالبات مردمی نیز هستم، و به این موضوع اهمیت می دهم.
عموم مردم هر روز از ایام هفته بدون محدودیت میتوانند مراجعه کنند و در باب هر موضوع و مشکلی که دارند صحبت و گفتگو کنند. همت ما نیز از جهت حفظ این وصف مردمی بودن است چراکه قوه قضاییه یک قوه مردمی است، و یک قوه جناحی به نفع یک دولت یا یک شخص خاص نیست.
خبرنگار: سحر طاهری
ف ۱۱۰
جناب آقای مرتضوی در مورد پاسخ سوالها بویژه در مورد علت طلاقها به درستی دلایل انها بیان نموده اند که نشان از تجربه وکار دانی ان جناب می باشد اگر افرادی چون ایشان قبل از عقد کلاسهایی در این مورد جهت این افراد می گذاشتنداز امار طلاق کاسته می شد
سلام شما خودتون بخونيد پيام چي گذاشتيد راجع به شعبه تجديد نظر و جوابي كه نوشتي كجاش مشخص شده زده ميشه يا نه
با سلام و احترام .. از مصاحبه خوب و بجای خانم طاهری در هفته قوه قضاییه تشکر میکنم و هم چنین از جواب های خوب و کامل جناب آقای مرتضوی.
استقرار دادگاه تجدیدنظر در لارستان یک گام بزرگ است جهت استقرار اداره کل دادگستری جنوب فارس در لار