
نان نازک را تقریبا همه خانواده های جنوب فارس می شناسند. ضخامت این نان تا ۲ میلی متر، قطر آن بین ۳۵ تا ۴۰ سانتی متر و شکل آن دایره…
نان نازک را تقریبا همه خانواده های جنوب فارس می شناسند. ضخامت این نان تا ۲ میلی متر، قطر آن بین ۳۵ تا ۴۰ سانتی متر و شکل آن دایره ای است.
گزارش تصویری زیبای محمد پاسیار و توضیحات مرحله به مرحله تهیه نان نازک را در ادامه می بینیم:

وزن تقریبی یک نان تیری حدود ۱۵۰ گرم بوده که از آرد سبوس دار گندم تهیه می شود. جهت تهیه این نان حدود ¼ خمیر را گلوله گلوله ی هم اندازه (چونه) کرده و کنار دست قرار می دهند و باز هم روی آن را پوشانده می شود تا خشک نگردد.



در ادامه یکی از چونه ها رو روی “خمچک” یا “توسی” که از جنس چوبه و مخصوص پهن و نازک کردن خمیر است گذاشته شده و با با “تیر” (مانند وردنه ولی نازک و بلندتر از آن) چونه را پهن می کنند.


وقتی که خمیر حسابی پهن و نازک شد، به طوری که از “خمچک” بزرگتر گردد، آرام و با مهارت باید دست را به زیر نان خام برده و روی تیر انداخت .


سپس دست در جهت عقربه های ساعت محکم بپچانده شده و نان و تیر روی خمچک زده شده تا تمام آردهای اضافی ریخته شوند.


مرحله آخر نان روی تابه ی داغ (که قبلا پشت آن با لایه نازک خاکستر، گٍل مالی شده است) پهن نموده و با ایزاری دیگر که عمدتا آهنی و گاه چوبی اند، نان را زیر رو رو میکنید.


نان اول را قبل از پخت اصلی کنار گذاشته و دوباره چونه ی دیگه پهن و روی تابه قرار می گیرد.وقتی که کمی پخت، نان قبل را پشت و رو نموده و روی نان جدید می اندازند و باز هم کنار میگذارند.

چونه ی بعد که پهن شد دو نان اولی را روی تابه گذاشته و سومین چونه را روی دوتای قبلی پهن میکنند تا بپزد.

وقتی پخت، آن را برگردانده و نان پخته شده را برداشته و در ظرف پهن جای نان خشک قرار می دهند (به ظرف جای نان خشک “تویزه” گفته شده و همیشه از برگ درخت خرما بافته میشود) و یا در سینی بزرگ قرار می دهند.

روش پخت بالا روش “یکی یکی” نام داشته و مختص مناطق گرمسیر می باشد که در فصل های گرم سال نان کپک نزند.

روش پخت دیگر که اکثرا مختص مناطق سردسیری می باشد و در آن نان اول پس از پخت برگردانده شده و نان دوم روی آن قرار داده می شود تا بپزد و اصلا نانهای پخته شده را کنار نمیگذارند و بلکه روی پخته شده ها نان خام قرار داده می شود و آن برگردانده شده که پخته شود .وقتی تعداد به ۸ الی ۱۰ نان رسید و همه پخته شدند (به اصطلاح “یک دسته شدن” )توی تویزه (سبد بافتنی) قرار داده می شوند.
اخبار ویژه : دانشگاهها و مدارس فارس، فردا مجازی شد
اخبار ویژه : توسعه همکاریهای هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و بانک قرضالحسنه مهر ایران
دستهبندی نشده : خانهای کوچک با ۵۷ دختر در لار
اخبار ویژه : تئاتر لارستان، روزی روزگاری…/گفتوگو با خالد اسلوب؛ بازیگر و کارگردان پیشکسوت تئاتر لارستان
اخبار ویژه : تصاویر| بازگشایی آزمایشی ۱۰ کیلومتر از باند دوم محور لار–بندرعباس
اخبار ویژه : هماندیشی در دانشکده علوم پزشکی گراش برای دانشگاه شدن
اجتماعی : یک فوتی و سه مصدوم در تصادف زنجیرهای جاده لار به بندرعباس
اخبار ویژه : سفر مشترک و بیسابقه سه نماینده جنوب فارس و غرب هرمزگان از منطقه ویژه پارسیان و لامرد
اجتماعی : تصاویر| مراسم نماز طلب باران در لار(۲)
اجتماعی : تصاویر| دعا برای باران در لار
اخبار ویژه : کسب نشان طلای مسابقات کشتی آزاد دانشجویان کشور توسط کشتی گیر لارستانی
اخبار ویژه : ایران در گروه «چالش و شگفتی»؛ معرفی حریفان تیم ملی در جام جهانی ۲۰۲۶
اجتماعی : لار آماده پیوستن به شبکه شهرهای خلاق یونسکو است
اجتماعی : تصاویر|مانور زلزله در لارستان
اخبار ویژه : مصاحبه با رقیه ارشادی؛ هنرمندی که تئاتر را علمی میفهمد و علمی آموزش میدهد
اخبار ویژه : سرپرست جدید آموزش و پرورش شهرستان جویم منصوب شد
اخبار ویژه : تجلیل از بانوی لارستانی در کردستان
اجتماعی : ماجرای تصاویر منتشر شده از شکار در لارستان چه بود
اخبار ویژه : چهار دهه مطالبهگری برای اتصال لار به شبکه ریلی کشور
اخبار ویژه : سفر شهردار لار به دبی
اخبار ویژه : تئاتر لارستان؛ روزی روزگاری| یعقوب رستگار لاری، نامی آشنا برای بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر لارستان
اخبار ویژه : اقامه نماز طلب باران در شهرستان خنج
اخبار ویژه : رئیس جدید اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لارستان منصوب شد
اخبار ویژه : مسیر پروازی لار–شارجه–لندن فعال شد
اخبار ویژه : «وقف» از هاروارد تا لارستان
اخبار ویژه : درباره خط انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس چه میدانید؟!
اجتماعی : مشکلات مربوط به پروژههای خیرساز، حل شود
اخبار ویژه : پیشنهاد ناحیهبندی شهرداری لار به دو حوزه مستقل
اجتماعی : تصاویر|نشست مشترک دانشگاه علوم پزشکی شیراز و لارستان
اجتماعی : معرفی نان سنتی محلی لارستان(تپ تپی) در جشنواره ملی نان کشور
عالیه واسه بقیه رسوم هم مستند سازی کنید
هنرمندی و کارهای اقای پاسیار واقعا حرف نداره