میلاد لارستان: میلاد لارستان: در زبان لارستانی با توجه به نوع درختان خرما (فسیل یا نخل) و همچنین طعم، شکل و اندازه آن، نام های مختلفی در نظر گرفته شده است که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود:
میلاد لارستان: در زبان لارستانی با توجه به نوع درختان خرما (فسیل یا نخل) و همچنین طعم، شکل و اندازه آن، نام های مختلفی در نظر گرفته شده است که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود:
شاه غنی:
بزرگترین میوه ویکی از بهترین میوه های فسیل می باشد
چون تمامی میوه های فسیل باد دارد بجز این میوه.
لاری ها این میوه را به صورت خرما می خورند ودوشاب نیز روی آن می کنند.
خاسیو :
کوچک است ولی بسیار شیرین
زرد:
میوه ای زرد رنگ وگرد وبزرگ است.
پیراو :
همانند شاه غنی است میوه ی آن دراز است ولی گوشتی تر و بسیار خوشمزه وکمیاب در منطقه لارستان
خنیزی:
اولین فسیلی که میوه می دهد وقرمز رنگ است.
هلیله ای:
میوه بسیار شیرین وزرد رنگ و گرد مانند است.
کبکاب:
بین خاسیو و زرد است ومیوه گرد دارد
خسپک:
میوه ای گرد وزرد رنگ دارد و موقعی که خشک شود می توان به جای قند استفاده کرد.
لشت:
میوهای گرد وبزرگ وسیاه رنگ می باشد.
دکل:
درختان اسکی را گویند که بیشتر درخت نر در می آیند واگر ماده باشند خرک ورطب آن شیرین می شود.
نلسو:
آخرین فسیلی که ثمر می دهد.
گچخواه:
گُبدَر
بِرهي
گِهاني
درخت فسیل پیبا(پیوا):
گبدر:
زرد و كوتاهتر از شاهاني، بيشتر از خرمايش استفاده مي شود
برهي:
زرد و تقريبا اندازه هليله، خارك بسيار شيريني دارد
گهاني:
زرد و درشت تر از هليله، خاركش تقريبا تلخ ولي رطب بسيار شيرين و روشني
فسیل بگشی:
خارک آن پیش رس بود به رنگ زرد شبیه خرک دکل ولی ریزتر
گچ خواه:
مثل خنیزی می باشد با این تفاوت که خارک گچخواه شیرین نیست ولی خارک خنیزی تردوشیرین است. ورنگش روشنتر است. گچخواه زود میرسه
نَم زرد ونَم هلیله ای بهترین واسه رنگینک !
اُرمای (خرما) لشت برای نگهداری در خمه (خُمره) همراه با کُنگِ کوفتَ مناسب است.
گردآورنده: صمد کامجو
ضمن تشكر از اقاي كامجو . در خصوص خرما پيارو اين نكته قابل عرض هست كه نام اصلي آن خرما پيارم و از لحاظ دسته بندي جزء خرماهاي خاصه مي باشد. و عمده محل رويش و برداشت محصول آن منطقه خسويه و منطقه آبشور داراب مي باشد.
با تشکر از استاد بزرگوار حاج عبد الصمد کامجو
بنده افتخار شاگردی این بزرگوار را به مدت سه سال داشته ام و از اینجا برای ایشان ارزوی عمر با برکت ارزو میکنم
ضمن تشکروسپاس از این محقق متمنی است از این بزرگوار حافظ ارزشگزاری زبان لارستانی ،جهت زنده نگه داشتن زبان اصیل لارستانی در حال اُفول اقدام بیشتر
و عاجل خواهانیم.