میلاد لارستان: شهرستان لارستان در تولید محصولات زراعی و باغی یکی از مناطق پرمحصول استان فارس محسوب میشود، بهطوریکه این شهرستان از مجموع چندین هزار هکتار اراضی کشاورزی-زراعی استان فارس،…
میلاد لارستان: شهرستان لارستان در تولید محصولات زراعی و باغی یکی از مناطق پرمحصول استان فارس محسوب میشود، بهطوریکه این شهرستان از مجموع چندین هزار هکتار اراضی کشاورزی-زراعی استان فارس، رقمی نزدیک به۵۱۶۶۱ هکتار کشاورزی(در حدود چهار ممیز هفت درصد اراضی استان فارس) را به خود اختصاص داده است .
همچنان که پر واضح است این شهرستان با تلاش بر عمل به اصول اقتصاد مقاومتی در صدد است ضمن توجه به اصولی چون آگاهی، مدیریت اصولی، همتائی و تمیز حریم، اندیشه ترکیبی، تدوین برنامههای کشاوزی در بخش توسعه پایدار، افقی چندین ساله را در سه بخش کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت ترسیم و عملی کند که بدین وسیله بتواند ضمن حفظ سطوح فعلی و ارتقای وضعیت موجود، در صورت صلاحدید، گسترش عرصه را مورد نظر قرار دهد. با توجه به اینکه زمینهای کشاورزی شهرستان لارستان حاصلخیز و مطلوب برای انواع متناسب با آب و هوای سرزمین است، ولیکن در نتیجه تغییر و تحولات اخیر ارضی و دگرگونیهای حاصلشده، آسیبپذیری را از ویژگیهای فطری خود میداند. که به یقین چنین روندی توسعه منابع را به صور گوناگون به منصه ظهور خواهد گذاشت.
در حال حاضر تخریب سکونتگاهها، تخریب زیستگاههای طبیعی، کاهش تنوع زیستی، تحمیل فشار بر پایه کشاورزی و منابع طبیعی، افزایش آلایندهها، فرسایش آبی و بادی در نتیجه تشدید آسیبپذیری محیط زیست، نشان میدهد که یافتن هوای پاک و شهری پاکیزه خود یک ترفند زیست محیطی برای حرکت در چرخه زندگی بشریت قلمداد شده است که به یقین این امر نیز در حوزه لارستان و مناطق تحت نفوذ بهطور جدی ارزش خود را به منصه ظهور نهاده است.
در چنین اوضاعی است که ظرفیت برخی مزارع و باغات شهرستان لارستان برای تولید بهینه به منظور ایجاد خودکفائی در تولید کشاورزی در مسیر مصرف داخلی، عمل به دستورات و منویات رهبری را در اصول شعار سال به یدک خواهد کشید.
از آنجائیکه قانون اساسی برای صیانت از منابع ارضی و صیانت از جوامع گیاهی و جانوری، منشور آمایش زمین را به منظور حفظ ذخایز ژنتیکی و حفط میراث طبیعی و حفظ سرزمین، تدوین کرده است که قوانین متعارف روز هم قدرت مقابله و خلل در ماهیت آنرا ندارد، لازم است با اتخاذ تدابیر مردم و مسئولان با یکدیگر متحد شده و ماهیت وضعیت اصلی طبیعت، آب و خاک را نگهدارند.
در هر حال جوامعی خودزاد و خودرو همچون شهرستان لارستان، به مدد سرشت طبیعتگرای خود، هزاران سال دستنخورده و بکر باقی ماندهاند و در شرایط فعلی نیز پویا به حیات خود ادامه میدهند و همین پویایی است که این جوامع را در طی زمان در معرض تحول و تغییر و تکامل قرار داده است. در این راستا و به منظور ممانعت از محو تدریجی پوشش گیاهی از طبیعت بکر، جوامع گیاهی و جوامع جانوری، تدوین و تشریح برنامههایی چون مقابله با عوامل خطرزا با لحاظ شدن شاخصههایی مثل مدت اجرا، وسعت انجام، هدف اجرا، سطوح مکانی در بیشتر از ۴۶ برنامه ضروری به نظر میرسد.
از آنجائیکه وسعت سرزمین لارستان در صدد اجرای برنامههای آبخیزداری و توسعه کشاورزی پایدار است و این موضوع در سنوات خشکسالی به منظور حفظ وضعیت موجود صد البته نمودی دو چندان یافته است، به نظر میرسد بهتر باشد در زمینه برنامهریزی برای حوزههای نفوذ در بخش آب، خاک و هوای پاک بر مبنای مرتبه هر منطقه این شهرستان بزرگ، نظام سلسله مراتبی مناطق لار، عوامل جغرافیائی موثر بر لار، عوامل و عوارض طبیعی لار، و سهولت دسترسی به تناسب شدن و ضعف عملکردهای اقدام شده، بیشتر از گذشته تدتیق عملیاتی یابد و در این راستا و به منظور تعادل بخشی به آب و خاک و هوا، کیفیت و کمیت آمار و برنامهها بهتر از گذشته ترسیم و اشاعه یابد چرا که تشریح آمار توسط مسئولان، خبرنگاران و مردم خود یک رکن اساسی برای بهینهسازی برنامهریزی در منطقه لارستان بزرگ است.
نگارنده: مدینه صابری