جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۵:۴۰ب.ظ
::آخرین مطلب 3 ساعت پیش | افراد آنلاین: 1

بی‌توجهی سهم مردم شهر قدیم لار؛ احیای بافت تاریخی از حرف تا عمل

وضوع توجه به بافت فرسوده و تاریخی شهر لار و لزوم برنامه‌ریزی برای آن توسط امام جمعه لارستان و فرماندار ویژه لارستان بارها به مسئولان گوشزد شده اما تغییری در…

وضوع توجه به بافت فرسوده و تاریخی شهر لار و لزوم برنامه‌ریزی برای آن توسط امام جمعه لارستان و فرماندار ویژه لارستان بارها به مسئولان گوشزد شده اما تغییری در وضعیت موجود پیش نیامده است.

به گزارش میلاد لارستان، بافت‌های تاریخی هر شهر یا روستایی نماد هویت، اصالت و جایگاه آن مکان در گذشته است که براساس فرهنگ، آداب و رسوم اجتماعی، وضعیت سیاسی یا اقتصادی و حتی طبیعی ساخته شده است. امروزه به دلیل اهمیت گردشگری بافت‌های تاریخی، توجه مسئولان کلان و جزء کشور به این بخش از شهرها بیشتر شده و برای حفظ آن برنامه‌ریزی می‌شود.

متأسفانه به دلیل گذشت زمان و عدم مدیریت مناسب، بافت‌های تاریخی اغلب یا رو به نابودی رفته یا شکل اصیل خود را از دست داده است. در شهر لار نیز چنین وضعیتی مشاهده می‌شود.

در ماه‌های گذشته بارها موضوع توجه به بافت فرسوده و تاریخی شهر لار و لزوم برنامه‌ریزی برای آن توسط امام جمعه لارستان و فرماندار ویژه لارستان به مسئولان گوشزد شده است  اما آنچه قابل تأمل، تذکر و پیگیری جدی و فوری است، تفکیک مسئولیت‌ها و وظایف، تشکیل جلسات کاربردی و راهگشا، همکاری در ترغیب سرمایه‌گذاران و شهروندان ساکن برای سرمایه‌گذاری و بهسازی، فراهم‌سازی زیرساخت‌ها، توجه به آثار ارزشمند تاریخی با تعامل موثر ادارات و غیره در بافت تاریخی شهر لار است.

یکی از شهروندان ساکن در بافت تاریخی شهر لار در گفت‌وگو با خبرنگار میلاد لارستان با انتقاد از کم توجهی مسئولان به بافت‌های تاریخی شهرقدیم لار معتقد است در سالیان گذشته مسئولان هر از گاهی از این مناطق بازدید کردند و فقط حرف بدون عمل از مسئولان به مردم رسیده است.

وی با بیان اینکه به دلیل عدم رسیدگی به بافت تاریخی شهر لار، اماکن موجود در این مناطق در حال تبدیل به مخروبه هستند، افزود: متأسفانه به دلیل نبود زیرساخت‌ها و فضای شهری مناسب، کمبود امکانات، نازیبایی محیط زندگی، فضای بهداشتی ناسالم به جهت وجود روان آبها و غیره مردم در حال کوچ از این محلات به سایر قسمت‌های شهر هستند.

این فعال فرهنگی با ابراز نگرانی از اینکه روز به روز آثار تاریخی موجود در محله‌های قدیمی شهر لار به دلیل عدم رسیدگی اساسی در حال نابودی است، تصریح کرد: آثار ارزشمندی همچون آب انبارها، قلعه اژدهاپیکر، خانه‌های تاریخی، ساباط و غیره در بافت تاریخی شهر لار وجود دارد که به مرور زمان بنای آن در حال سستی و نابودی کامل است.

بنا به اذعان مسئولان اداره کل راه و شهرسازی لارستان، در حوزه استحفاظی این اداره کل ۳۳۰ هکتار بافت تاریخی وجود دارد که از این مقدار، ۱۳۰ هکتار آن مربوط به شهر لار است.

عبدالله محبی عضو شورای شهر لار، چندی پیش در گفت‌وگو با خبرنگاران با ابراز تأسف نسبت به اینکه در بافت قدیم شهر لار کاری اساسی صورت نگرفته و باید به دنبال بهبود وضعیت مردم ساکن در این محلات بود، گفته است: شهر قدیم لار باید به جایگاه عالی تجاری خود بازگردد و از مسئولان انتظار است تا بیش از پیش پیگیر مسائل مردم باشند و شورای شهر نیز تا آنجا که بتواند، قول همکاری می‌دهد.

به گفته این عضو شورای شهرلار، در شهرهای دیگر مکان‌های تاریخی بازسازی می‌شود اما در لار این اتفاق به جد صورت نمی‌گیرد که از جمله آن بازار قیصریه، کاروانسراها، برج مادر نادر و غیره است واقعاً نیاز به مرمت دارند.

همچنین جلیل حسنی، فرماندار ویژه لارستان در جلسات مختلف از جمله بازدید از بافت‌های فرسوده، دیدار با شهرداری و اعضای شورای شهر لار، ستاد بازآفرینی پایدار شهری لارستان و غیره درباره بافت فرسوده و تاریخی شهر لار صحبت‌های مهمی خطاب به مسئولان داشته و معتقد است که بافت فرسوده در ورودی و خروجی شهر لار مناسب شهرستان با قدمت بالا و با فرهنگ لارستان نیست و به همین دلیل باید بافت فرسوده شهر لار بازآفرینی شود.

وی با تأکید بر اینکه بازآفرینی بافت فرسوده شهر لار باید مورد توجه همه دستگاه‌ها باشد و آن را جدی بگیرند تا این بافت از وضعیت فعلی و نابسامان خارج شده و از مرحله حرف به مرحله عمل برسد، می‌گوید: در شهر لار اولویتی بالاتر از موضوع بافت فرسوده نداریم و اگر به این مهم توجه نشود، با کوچکترین سیل یا زلزله، یک بحران جدّی برای شهر لار ایجاد می‌شود.

به گفته حسنی فرمانداری لارستان در طول سال هر جا که دستش باز باشد درباره بافت فرسوده اعتباراتی را در نظر خواهد گرفت و از هیچ کوششی دریغ نمی‌کند.

فرماندار ویژه لارستان با تأکید بر اینکه بازآفرینی بافت فرسوده جزء اولویت‌های اساسی وزارت راه و شهرسازی است، ادامه می‌دهد: اگر بافت فرسوده بازآفرینی شود، به طور قطع گردشگران زیادی به لارستان سفر می‌کنند و کسب و کار رونق می‌گیرد.

حسنی در جلسه ستاد بازآفرینی شهرستان‌های جنوب فارس که اواخر مهرماه امسال برگزار شد با ابراز خرسندی نسبت به اینکه شهر تاریخی لار از سال ۱۳۹۴ به عنوان یکی از شهرهای پایلوت پروژه عظیم ملی بازآفرینی شهرهای کشور انتخاب شده است، گفت: این خود امیدی برای توسعه هدفمند و احیای بافت تاریخی این شهر پویا است.

وی خواستار تخصیص اعتبارات کلان برای طرح مطالعاتی و اجرای بهسازی محور چهارراه پیروزی تا میدان مدرس، پروژه بهسازی بافت اطراف بازار قیصریه، ساماندهی خیابان فاطمیه، تامین اعتبار پروژه مرمت و بهسازی کاروانسراهای گلشن و نو ، تامین اعتبار جهت لایه روبی، مرمت و بهسازی آب انبارها، تفویض اختیار به اداره اوقاف شهرستان برای پرداخت حق السهم اراضی حاصل از تفکیک به شهرداری و  تعیین تکلیف اراضی موقوفه در مسیر پروژه‌های عمرانی شد.

امام جمعه لارستان نیز بارها در جلسات شورای اداری و همچنین خطبه‌های نماز جمعه با تأکید بر اهمیت رسیدگی به بافت‌های فرسوده، گفته است: مسئله رفع نواقص موجود در بافت‌های فرسوده از اولویت‌های پیش روی مسئولان در سطح کشور است و باید ادارات مرتبط از این ظرفیت در سطح لارستان استفاده کنند.

همچنین در جلسه‌ ستاد بازآفرینی شهرستان‌های جنوب فارس الیاس رضایی، معاون بهره‌وری اداره‌کل اوقاف فارس با بیان اینکه با احیای آب انبارهای لارستان صنعت گردشگری جنوب فارس ارتقا می‌یابد، گفته است: علاوه بر آب‌انبارها که اهمیت ویژه‌ای در بافت تاریخی این شهرستان دارند، برنامه ترمیم و رسیدگی به اماکن تاریخی دیگری نظیر کاروانسراها و حوزه‌ها نیز مورد بررسی قرار گرفت.

رضایی با اشاره به وجود مقبره امامزاده میرعلی‌بن حسین(ع) در بافت تاریخی شهر لار از توسعه این مکان خبر داد و افزود: در این راستا در نظر داریم با همکاری اداره میراث فرهنگی و شهرداری و دیگر نهادها این امامزاده را به خیابان اصلی متصل کنیم که در این صورت تاثیر مهمی در توسعه و رونق همه‌جانبه شهرستان لار برداشته خواهد شد.

گفتنی است، چندی پیش کارگروهی در قالب هیأت امنا برای حفظ و مرمت و نگهداری آب انبارهای منطقه به دبیری اداره اوقاف و امور خیریه لارستان تشکیل تا با آسیب شناسی و نیازسنجی و استفاده از تمامی ظرفیت‌های موجود اعم از منابع موقوفات و خیرین بتوان به مرمت و بهسازی این میراث گرانبها که نشان از تاریخ این مرزوبوم لارستان دارد، اهتمام ورزید.

در این کارگروه رئیس اداره اوقاف و امور خیریه لارستان از انتخاب لارستان به عنوان پایلوت در سطح استان فارس در سازمان اوقاف و امور خیریه در امر بازآفرینی شهری خبر داد و گفت: از این پس یکی از اهداف اصلی و برنامه‌های سازمان اوقاف و امور خیریه کشور و به تبع آن اداره کل اوقاف فارس و لارستان خواهد بود.

در این کارگروه که با حضور حجتالاسلام محمدمهدی حاتمی معاون بهره‌وری اقتصادی سازمان اوقاف و امورخیریه برگزار شد، این مسئول از احیاء مجدد آب انبارهای لارستان و همچنین واگذاری کاروانسراهای این شهرستان به بخش خصوصی در آینده نزدیک خبر داد.

به گزارش میلاد لارستان متولیان بافت‌های تاریخی و فرسوده نهادهای مختلف و متعددی همچون مسکن و شهرسازی، شهرداری، میراث فرهنگی، اوقاف و امور خیریه، شورای شهر و چندین اداره دیگر هستند که برای هماهنگ‌سازی، تعامل و برنامه‌ریزی نیازمند تشکیل جلسات و پیگیری مستمر وظایف محوله در عمل است که انتظار می‌رود با محوریت فرمانداری لارستان چنین همگام‌سازی به وجود آید.

نوشته شده در تاریخ:شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۳:۲۸ب٫ظ

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نظر سنجی

به نظر شما آیا حضور مسئولین کشوری در منظقه می تواند در راستای توسعه مفید باشد؟

Loading ... Loading ...
آخرین اخبار پربازدیدترین