در منطقه لارستان نیز از گندم برای تهیه و فرآوری مواد غذایی متنوع و مقوی و متناسب با آدابوسنن فرهنگی و بومی حاکم و براساس ذائقه و هنرمندی خاص استفاده…
در منطقه لارستان نیز از گندم برای تهیه و فرآوری مواد غذایی متنوع و مقوی و متناسب با آدابوسنن فرهنگی و بومی حاکم و براساس ذائقه و هنرمندی خاص استفاده میشده و شاید میشود
به گزارش میلاد لارستان، گندم، مادهای مغذّی، نماد برکت، خوراکِ قابل احترام و غذای اصلی ایرانیان و بسیاری دیگر از مردم سراسر دنیا است.
از آن جایی که بیشترین نانها را از آرد گندم میپزند، این گیاه یکی از پرمصرفترین مواد غذایی در میان جهانیان و به همین دلیل یک محصول استراتژیک به شمار میرود.
ایرانیان و به تبع آن لارستانیها از دیرباز گندم را برای مقاصد مختلف خوراکی، بهویژه پخت نان، که قوت غالب ایشان بوده است، به کار میبردهاند. به همین دلیل گندم و فرآوردههای آن برای ایرانیان نماد برکت، فراوانی، خوراکیِ آسمانی، مقدّس و بسیار قابل احترام بوده و هست.
اوج این احترام را زمانی دیده ایم که فرد کهنسالی که تکّه نانی را رها شده بر کوچه و خیابان میبیند، در میانه راه میایستد، با سختی خم میشود، نان را بر میدارد، میبوسد و به کناری، معمولاً مکانی بلندتر، میگذارد.
غیر از نان، گندم در ایران، و عموماً در مشرق زمین، برای پخت و پز و تهیّه غذاهایی استفاده میشود که قدمتی به درازای تاریخ دارند و از گذشته تاکنون همواره بهعنوان خوراکیهایی خوشطعم و لذیذ مهمان سفرههایمان ماندهاند.
در منطقه لارستان نیز از گندم برای تهیه و فرآوری مواد غذایی متنوع و مقوی و متناسب با آدابوسنن فرهنگی و بومی حاکم و براساس ذائقه و هنرمندی خاص استفاده میشده که اکنون بسیاری از آن موارد در گذشت زمان و تغییر نسل متاسفانه به فراموشی سپرده شده و شاید نام خیلی از خوردنیهای حاصل از گندم که در گذشته در لارستان رواج داشته است را حتی یکبار نشنیده باشیم.
اسحاق شاکری از فعالان اجتماعی و فرهنگی شهر لار لیستی را از خوراکیهای تهیه شده از گندم که در لارستان مرسوم بوده و است، تهیه و ارسال کرده که در زیر میآید:
۱- نان تپ تپی
۲- نان نی ننوو
۳- نان باله توه
۴- جرادگ
۵- گپک
۶- نان شلشلوو
۷- لیتک
۸- پیسپا
۹- نان باتوو
۱۰- نون نازک
۱۱- نون مسنده
۱۲- چُوه لوو
۱۳- بتنوور
۱۴- تفتوو
۱۵- زوگروو
۱۶- قتلمه
۱۷- دلبروو
۱۸- فالوده
۱۹- حلوای مسقطی لاری
۲۰- حلوای سیه یوو
۲۱- حلوای مقراضی
۲۲- حلوای گشات
۲۳- حلوای صمخ
۲۴- نون رگاگ
۲۵- بفه شکری
۲۶- فرنی
۲۷- پپ لس
۲۸- گنم برشته
۲۹- گنم اوسکوو با کیو
۳۰- سمنی
۳۱- نوو شکر
۳۲ _حلیم
۳۳ – هریسه
۳۴- راتل قلوم
۳۵- کچومبه
۳۶- نون اوشکوو
۳۷- آرد اوی
۳۸ -کلوچه آردی
۳۹- سمبوسه شکری
۴۰- نون اوشکوو
۴۱- گمبوله
این میراثهای ناملموس ارزشمند به راحتی بدست نیامده که به راحتی فراموش شود.
ف ۱۱۰