شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۸:۳۳ق.ظ
::آخرین مطلب 8 ساعت پیش | افراد آنلاین: 3

به بهانه افتتاح رصدخانه بزرگ لارستان و نامی در شان منجمین منطقه…

خبر راه اندازی رصد خانه لارستان با تلاش و سرمایه گذاری شهرداری و همت خیرین منطقه بسیار مسرت بخش و موجب مباهات است، خاصه اینکه لارستان در طول ادوار گذشته…

خبر راه اندازی رصد خانه لارستان با تلاش و سرمایه گذاری شهرداری و همت خیرین منطقه بسیار مسرت بخش و موجب مباهات است، خاصه اینکه لارستان در طول ادوار گذشته تاریخی ، با دارا بودن منجمین و ستاره شناسان بنام در ایران مشهور و منظور نظر علما این علم بوده است.

در اندیشه های اساطیری ، بر یافته از موقعیت اقلیمی کهن بوم لارستان توجه به ثوابت و سیارات و شناسایی و رصد انها حتی در شکل گیری تمدنهای اولیه لارستان ،در پیش از دو هزار سال قبل مورد توجه بوده است.

مقابر مهری اسلاف اقوام لاری که هم اکنون، در پهنه های باستانی موجودند. خود گواه محکمی بر علاقه مندی اقوام سلف بومی منطقه در رصد خورشید، و شناخت از اعتدالین در بین قبایل اولیه مردمان لارستان دارد. در افسانه گرگین میلاد که بارها توسط مورخین مطرح بوده و افسانه ای عام بوده زمان حضور و ورود گرگین میلاد  به لار به  نحوی دیگر با علم نجوم آمیخته شده است.

مقابر مهری رو به طلوع خورشید ..مکشوفه در لارستان

در سده های  نزدیک به زمان حاضر و بویژه در اواخر حکومت امیران محلی، منجمین برجسته ای همچون ملازین الدین لاری موسوم به زینا علیا (٩٩٠ _١٠٥٠.هجری قمری )، مولانا منجم مظهر الدین قاری لاری و منجم شریف الدین و منجم قطب الدین عبدالحی لاری،معروف و مشهور ایران و جهان هستند .

مقابر مهری رو به طلوع خورشید ..مکشوفه در لارستان

 

مکاتبات علمی مولانا زین الدین منجم لاری با پیترو دلاواله ایتالیایی در سال۱۶۲۲ و ۱۶۲۴ میلادی و طرح نظریه تکوین عالم وجود منشا تحول علمی در ستاره شناسی اروپائیان و تکمیل نظریه دانشمند ستاره شناس اروپایی تیکو براهه شد. در این سلسله مکاتبات بر روی دستگاه اولیه تلسکوپ ساخت گالیله که تا ان زمان دستگاه چشمی نامیده میشد نیز بحثهای مفصلی صورت گرفته و براین اساس این دانشمند برجسته لاری اشتهاری فراتر از ایران یافت و مورد توجه اروپای جوان،در مقطع رنسانس علمی واقع شد .

 

نگاره های باستانی در خصوص اجرام اسمانی ..مربوط به پنج هزار سال قبل ..مکشوفه در لارستان

 

 مکاتبه پیتر دلاواله اشراف زاده ایتالیایی، با زین_الدین_لاری منجمی از خطه لار، در نوشته های بسیاری مورد توجه قرار گرفته است. از آن جمله می توان مقالات سونیا برنجیس (Sonja Brentjes) (لینک صفحه شخصی وی) تاریخ شناس علم در مؤسسه تاریخ علم ماکس پلانک (MPIWG) در دانشگاه گوته ی برلین آلمان نام برد.

از منجمین لاری دهها نسخه خطی وزین بر جامانده که برخی از انها از جمله حل و عقد لاری …حل المسائل لاری و تقویم خاص لار و جفر و اسطرلاب و غیره ..میتوان نام برد .با این توصیف جا دارد رصد خانه لار نیز مزین به نام این دانشمند لاری (مولانا زین الدین لاری)گردد تا خود بزرگداشتی بر داشته های علمی لارستان و پاسداشت معلومات دانشمندان در گذشته این سامان باشد.

 

یادداشت: منوچهر عابدی راد هشتم اسفند ماه یکهزار و سیصد و نود هفت خورشیدی

 

نوشته شده در تاریخ:شنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۸:۴۶ق٫ظ

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

7 Responses to “به بهانه افتتاح رصدخانه بزرگ لارستان و نامی در شان منجمین منطقه…”

  1. راهنمای گردشگری گفت:

    خیلی مطلب زیبا یی هست تشکر

  2. ناشناس گفت:

    خیلی خیلی عالیعه …. رو مسائل علمی و فرهنگی خیلی کار بشه بهتره هر چی از فرهنگ و هنر فاصله گرفتیم متاسفانه بی رحمی و مادیات در زندگیمون زیاد شده …. دیروز توگراش گلستان خانی دیدم خیلی خوشم اومد به خدا حافظ خوانی گلستان خوانی و …. نمایشنامه های فردوسی و … ضربه دین و مذهب نمی زنه که اگر قرار بود بزنه در اون زمان ها کسی مسلمان نمی شد … چرا به بهانه مذهب هنر و فرهنگ رو کم رنگ میکنند مطئنم کار دشمنه چون از بین رفتن هنر و فرهنگ و موسقی و رواج زندگی مادی و بی روح غرب با عث نابودی مردم شده

  3. شهروند گفت:

    عالی بود

  4. مورخ گفت:

    با سلام و خدا قوت
    موضوع گرگین میلاد تنها یک افسانه هست که در دوره صفویه زاییده شده است، این سنگ ها هم مقابر مهری نیست و این ادعا در علم باستان شناسی بسیار ساده اندیشانه هست! اصولا چیزی بنام مقبره مهری نداریم بلکه تدفین بر اساس آیین مهر پرستی داریم که اونم توی دشت ها انجام نمیشده، اینها صرفا تخته سنگ های طبیعی هستن، ضمن هنوز در حوزه لار، محوطه تاریخی گسترده ای مربوط به پیش از تاریخ و سفال های این دوره ها پیدا نشده، پس لطفا کمی درجه اعتبار مقالات خود رو ببرید بالاتر، این سنگی هم که نوشته شده نگاره های آسمانی روش هست اولا صرفا یک خیال بافی هست چون هنوز قدمت واقعی و ماهیت این سنگ نگاره ها مشخص نشده و دوما این سنگ ها مربوط به محوطه ی نگارکندهای صخره ای بستک هستن. با تشکر

  5. عابدی راد گفت:

    سپاس از محبت همه عزیزان …..و سپاس ویژه از نقد ناشناسی با نام “مورخ”…..دوست ناشناس و بدون نام جناب مورخ از اینکه حداقل انصاف در مواجهه با موضوع مشهور و روایت بین الجمهور گرگین میلاد بکار برده و با تایید این روایت تاریخی حداقل قدمت این مطلب را در اسناد تاریخی پانصد سال ذکر فرموده و تایید کرده اید سپاسگذاریم ..پنج قرن خود تاریخ است ولی ان شاالله شرح مبسوطی نسبت.به این وقایع و در فرصت مناسب ارائه خواهد شد …مطلب بعدی تشکیک در مقابر به شیوه ائین مهری …دوست عزیز محوطه های باستانی با فاصله چند کیلومتری از شهر لار واقع ..و بر خلاف نظر حضرتعالی .صدها گور باستانی ساخته شده از نوعی ساروج خاص است که پس از گذشت هزاران سال شکلی همسان طبیعت یافته ..و تصور حضرتعالی اینکه اینها سنگ طبیعی میباشد مبنی بر اشتباه است ..و اینکه حوزه بستک جدا از محدوده جغرافیایی تمدن و زبان اقوام لاری دانسته اید نشانگر این موضوع است که با زبان و فرهنگ همسان بستک و لارستان اشنایی ندارید وگرنه هر دو در قلمرو یک تمدن هستند ..و نکته اخر نگاره های مشابه دهتل در نزدیک شهر لار موجوده ..که بمنظور حفاظت از ذکر ادرس عذر خواهی میکنم ….البته به شرط اینکه مطمئن گردیم شما جدا همانطوریکه خودتان را مورخی ناشناس معرفی.کرده اید ..به واقع مورخ و محقق باشید ..که بسیار موجب خوشبختی است راجع به سفال و اشیأ تزئینی اقوام اولیه منطقه نیز اطلاعاتی دقیق و علمی و صحیح و مستدل در دسترس است که حاضریم به عرض عالی برسانیم ..در پایان تشکر مجدد از نقد شما ..و عذر خواهی در موبایل تایپ شد.امکان.اشتباه جدی است

    • ناشناس گفت:

      ممنون از شما و ارائه پاسخ،علاقه حضرتعالی به تاریخ لارستان باستانی و زیبا و متمدن بسیار قابل ستایش و تقدیر است و ما هم سر تعظیم فرود می اوریم.در خصوص برخی مباحث علمی باید عرض کنم که ما واقعا ما عاجزیم جواب بدهیم، می گوییم نام لار اولین لار در قرن هشتم ق آمده، میفرمایند درسته اما قبلش نام اینجا ایراهستان (والبته جتستان) بوده! میگوییم ایراهستان اولین بار به قرن چهارم ق بر می گرده، میگویند درسته اما قبلش نام اینجا الار و کجاران بوده! می گوییم الار و کجاران به دوره ساسانی بر میگرده، میفرمایند درسته اما گرگین میلاد به دوره اشکانی بر می گرده! میگوییم گرگین میلاد یک افسانه دوره صفویه هست، میگویند درسته اما منتخب التواریخ میگه چهار هزار سال میلادیان اینجا بودن، میگیم منتخب التواریخ چیه؟ میفرمایند نسخه ای است که میتوان در مورد آن صدها مقاله ارزنده نوشت!! و سال ۱۱۷۲ هق نوشته شده! (ر. ج. تاریخ مفصل لارستان/بماند که این نسخه از روی دره التواریخ نوشته شده و به اوایل قرن حاضر بر میگرده و جناب وثوقی در همین کتاب یه جا نوشته اسامی موجود در منتخب التواریخ بسیار متفاوت و غیر قابل اعتماد است! ) الانم که دیگه بحث مقابر مهری و تلویحا بحث پیش از تاریخ، راه افتاده است! خدمت شما عرض کنم که مهر یا میترا در کوه ها پرستش میشده و هنوز به درستی تدفین بر اساس این آیین مشخص نشده است. حتی در محوطه های پارینه سنگی یا نوسنگی یا عصر مس گورهایی که یافت شده تماما به صورت ساده زیر زمین دفن شده اند و نمیتوان نوع آیین انها را از روی نوع تدفین شناخت. به جز یافته های باستان شناسی نمیتوان مقبره ای را به آیینی خاص نسبت داد. اگر قرار باشد این تکه سنگ های طبیعی که شما معرفی کردید مهری باشد که کل دنیا قبرستان مهرپرستان بوده است. در مورد سنگ نگاره های بستک هم که فرمودید در حوالی لار هم وجود دارد باز هم خدمت شما عرض می کنم که هنوز به درستی قدمت تاریخی و پیام این نگارکند یا صخره نگاری های سنگی مشخص نشده است و خیلی از آنها میتواند خیلی خیلی جدید باشد. در این مورد میتوانید به کتاب سنگ نگاره های گلپایگان تالیف جناب ناصری فرد مراجعه بفرمایید، جناب بزرگوار، حقیر از حوصله جنابعالی سپاس گذارم، با تقدیم احترام

  6. عابدی راد گفت:

    درودبر شما ..جمله جمله مباحث شما …قابل احترام .و قابلیت جدل علمی دارد

نظر سنجی

به نظر شما آیا حضور مسئولین کشوری در منظقه می تواند در راستای توسعه مفید باشد؟

Loading ... Loading ...
آخرین اخبار پربازدیدترین