تنوع نانهای سنتی ،پخت انواع حلواها وآداب ورسوم مخصوص این ماه،شهرستان لار را نسبت به سایر شهرستانها،متمایز کرده است. دراین ماه، معمولا بانوان لارستانی،نسبت به ماههای دیگرسال ،وقت خودرا بیشتربرای…
تنوع نانهای سنتی ،پخت انواع حلواها وآداب ورسوم مخصوص این ماه،شهرستان لار را نسبت به سایر شهرستانها،متمایز کرده است. دراین ماه، معمولا بانوان لارستانی،نسبت به ماههای دیگرسال ،وقت خودرا بیشتربرای پخت شیرینی های ویژه رمضان صرف کرده وکام اقوام وهمسایگان رانیز شیرین میکنند.
در این ایام کرونایی اگرچه کمی تهیه این حلواها و نان های محلی نیز احتمالا کاهش یافته است، اما هنوز هم این محصولات بومی و خوشمزه جایگاه خاصی در سفره لارستانی ها در ماه رمضان دارند.
بعضی ازانواع نانهای لاری عبارتند:
تـَپتـَپی،نینَنی ،بالاتوَه،
لیتَک،فَلَزی،
جَرادَک،گَپـُک،خَرگی،تُوَه لِـز و…
انواع حلواهای لاری:
مقراضی،یغدَر،مسقطی،
حلوای نبات یاحلوای صمغ(حلوای انگشتی)
حلوای جُلّاب،حلوای گِیشات،حلوای آردبرنح،
حلوای تـَرَک،حلوای مِحک
حلوای گـَمبولَه و….
پرطرفدارترین وپرمصرف ترین نانها در ماه رمضان: نی نَنی، بالاتُوَه شـُلو یا شُلـشـُلو و بالاتُوَه سختو ولیتَک میباشد که بادستان هنرمند کدبانوهای لاری به طرزماهرانه ای پخت میشود .
طرزتهیه حلوای یغدرلاری
موادلازم:
نشاسته : ۱۰۰گرم
آردبرنج: ۱۰۰گرم
شکر :۳۵۰گرم
شیر :یک کیلو
گلاب : نصف لیوان
آب:حدود۴ الی ۴/۵ لیوان
مغز پسته یا خلال پسته: یک استکان
هل پودر کرده: یک قاشق چایخوری
زعفران آب کرده،نصف لیوان
طرزتهیه:
ابتدا نشاسته رادرون ظرفی بامقداری آب حل کرده وبعد الک میکنیم. شکر ونشاسته و شیر وبقیه آب را درون “حلواسَزی” که ظرف مخصوص پخت حلویات هست، میریزیم (میتوان ازقابلمه نسوز هم استفاده نمود.) روی شعله قرارمیدهیم ومرتب هم میزنیم تا گلوله گلوله نشود وته نگیرد.
حدود ۱۵ دقیقه که جوشید ،مواد به تدریج رقیق میشود. نیمساعت بعدازرقیق شدن،بازهم به پخت ادامه میدهیم. گلاب ومغز پسته و زعفران وهل نیز اضافه کرده وبعداز ۵ الی ۱۰دقیقه، شعله را خاموش میکنیم.
حلوای یغدر ما آماده هست که درون دَوری بریزیم وبگذاریم سرد شود.
معمولااین حلوا را لوزی لوزی بُرش میدهند باچنگال میخورند اما بعضیها آنرا رقیقتر میکنند وبا قاشق مَیل مینمایند. وهمچنین میتوان به جای آب، همان میزان شیر رااضافه کنند.
تهیه کننده: عشرت جهاندیده