در هر منطقه از کشور غذاهایی تهیه میشد که مواد اولیه طبخ آن از طبیعت بومی آن منطقه گرفته میشد اما با پیشرفت جامعه و ورود غذاهای غیربومی بسیاری از…
در هر منطقه از کشور غذاهایی تهیه میشد که مواد اولیه طبخ آن از طبیعت بومی آن منطقه گرفته میشد اما با پیشرفت جامعه و ورود غذاهای غیربومی بسیاری از این غذاها به فراموشی سپرده شد.در این گزارش تعدادی از غذاهای سالم و طبیعی شهرستان لارستان که امروزه به فراموشی سپرده شدهاند معرفی شده است.
“امهانی نامی” ۸۰ ساله از شهر “اوز” یکی از غذاهای قدیمی لارستان را “نان هسته خرما” نام برد و گفت: در گذشته قحطی و خشکسالی در لارستان اتفاق افتاد و چون درختان خرما در لارستان فراوان است مردم هسته خرما را به آرد تبدیل کرده و با افزودن مقدار کمی آرد گندم به آن نان هسته خرما میپختند.
وی “تلیت اّخور” را از دیگر غذاهای فراموش شده لارستان دانست و افزود: در قدیم پوست اّخور یا اّلوک را جدا کرده مغز آن را در هاون می کوبیدند، سپس آن را جوشانده مقداری کشک و پیاز به آن افزوده پس از آماده شدن با نان میخوردند.
منصور غفاری ۷۰ ساله از لار “شش تِرِنگِه “ یا “آب پیاز” را یکی از غذاهای ساده در لارستان عنوان کرد و درباره روش پخت این غذا میگوید: پیاز را خرد و در تابه سرخ میکردند سپس مقداری آب روی آن میریختهاند تا بپزد در آخر نیز به آن ادویه زده و تخم مرغ اضافه میکردند.
زهرا معتقد ۶۸ ساله از لار “باقله و بادمجون” را از جمله غذاهایی دانست که از ۵۰ سال پیش در لارستان پخته میشد. وی میافزاید: باقله و بادمجان را پس از خرد کردن سرخ کرده، سپس پیازداغ به آن افزوده و در آخر نمک و کمی سرکه به مواد زده و با نان میخوردند.
فرشته سلمانپور ۵۵ ساله از “اوز” نیز میگوید: “آش کّپّه” (گندم خردشده) از مواد سادهای چون گندم خردشده، برنج و پیازداغ تشکیل میشده و برای تهیه آن همه مواد را با هم تفت داده سپس به آن آب افزوده تا پخته شود.
فاطمه قاسمی ۵۰ ساله از “اوز” نیز میافزاید: “چُنگال بّرویز” (برویز نوعی دانه سیاهرنگ از گیاهی خودرو است) نوعی شیرینی محلی بود و با بودادن برویز و مخلوط کردن آن با خرما تهیه میشد.
“سه چِن” نیز غذای قدیمی از برنج، ماش و کپه، گندم خردشده، تهیه میشد. ماش را آبپز کرده و برنج را در آب جوش ریخته هنگامیکه برنج کاملاً پخته میشد، ماش و کّپّه را به آن میافزودند تا کمی دیگر بجوشد. سپس مواد را در صافی ریخته و دم میکردند.
“چّش کُده” نام یک غذای قدیمی و فراموش شده دیگر است که گندم خردشده را در آب جوش ریخته وقتی مغزپخت میشد، آن را از صافی رد کرده بعد با پیازداغ، اّرده و روغن کنجد دم میکردهاند.
“نان هِسک” یکی دیگر از غذاهای فراموش شده این منطقه است. “هِسک” نوعی سبزی خودرو است که در فصل بهار میروید و با خشک کردن و پودر کردن آرد آن را تهیه و با آن نان میپختند.
میلاد لارستان آماده است تصاویر غذاهای فوق را در صورت وجود منتشر نماید. تصاویرتان را با نام غذای فوق برای ما ارسال نمایید.