یکشنبه ۲۳ آذر ۱۴۰۴ ساعت ۷:۵۱
::آخرین مطلب 2 ساعت پیش | افراد آنلاین: ...

در گذشته از گندم در لارستان چه خوردنی‌هایی تهیه می‌کردند؟+لیست

در منطقه لارستان نیز از گندم برای تهیه و فرآوری مواد غذایی متنوع و مقوی و متناسب با آداب‌وسنن فرهنگی و بومی حاکم و براساس ذائقه و هنرمندی خاص استفاده…

در منطقه لارستان نیز از گندم برای تهیه و فرآوری مواد غذایی متنوع و مقوی و متناسب با آداب‌وسنن فرهنگی و بومی حاکم و براساس ذائقه و هنرمندی خاص استفاده می‌شده و شاید می‌شود‌

به گزارش میلاد لارستان، گندم، ماده­ای مغذّی، نماد برکت، خوراکِ قابل احترام و غذای اصلی ایرانیان و بسیاری دیگر از مردم سراسر دنیا است.

از آن جایی که بیش‌ترین نان­ها را از آرد گندم می­پزند، این گیاه یکی از پرمصرف­ترین مواد غذایی در میان جهانیان و به همین دلیل یک محصول استراتژیک به شمار می‌رود.

ایرانیان و به تبع آن لارستانی‌ها از دیرباز گندم را برای مقاصد مختلف خوراکی، به‌ویژه پخت نان، که قوت غالب ایشان بوده است، به کار می­برده‌­اند. به همین دلیل گندم و فرآورده­های آن برای ایرانیان نماد برکت، فراوانی، خوراکیِ آسمانی، مقدّس و بسیار قابل احترام بوده و هست.

اوج این احترام را زمانی دیده­ ایم که فرد کهن‌سالی که تکّه نانی را رها شده بر کوچه و خیابان می­بیند، در میانه راه می­ایستد، با سختی خم می­شود، نان را بر می‌دارد، می­بوسد و به کناری، معمولاً مکانی بلندتر، می­گذارد.

غیر از نان، گندم در ایران، و عموماً در مشرق زمین، برای پخت و پز و تهیّه‌ غذاهایی استفاده می‌­شود که قدمتی به درازای تاریخ دارند و از گذشته تاکنون همواره به‌عنوان خوراکی­هایی خوش­‌طعم و لذیذ مهمان سفره­هایمان مانده­‌اند.

در منطقه لارستان نیز از گندم برای تهیه و فرآوری مواد غذایی متنوع و مقوی و متناسب با آداب‌وسنن فرهنگی و بومی حاکم و براساس ذائقه و هنرمندی خاص استفاده می‌شده که اکنون بسیاری از آن موارد در گذشت زمان و تغییر نسل متاسفانه به فراموشی سپرده شده و شاید نام خیلی از خوردنی‌های حاصل از گندم که در گذشته در لارستان رواج داشته است را حتی یکبار نشنیده باشیم.

اسحاق شاکری از فعالان اجتماعی و فرهنگی شهر لار لیستی را از خوراکی‌های تهیه شده از گندم که در لارستان مرسوم بوده و است، تهیه و ارسال کرده که در زیر می‌آید:

1- نان تپ تپی

2-  نان نی ننوو

3- نان باله توه

4- جرادگ

5- گپک

6- نان شلشلوو

7- لیتک

8- پیسپا

9- نان باتوو

10- نون نازک

11- نون مسنده

12- چُوه لوو

13- بتنوور

14- تفتوو

15- زوگروو

16- قتلمه

17- دلبروو

18- فالوده

19- حلوای مسقطی لاری

20- حلوای سیه یوو

21- حلوای مقراضی

22- حلوای گشات

23- حلوای صمخ

24- نون رگاگ

25- بفه شکری

26- فرنی

27- پپ لس

28- گنم برشته

29- گنم اوسکوو با کیو

30- سمنی

31- نوو شکر

32 _حلیم

33 – هریسه

34- راتل قلوم

35- کچومبه

36- نون اوشکوو

37- آرد اوی

38 -کلوچه آردی

39- سمبوسه شکری

40- نون اوشکوو

41- گمبوله

این میراث‌های ناملموس ارزشمند به راحتی بدست نیامده که به راحتی فراموش شود.

ف ۱۱۰

 

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نظر سنجی
آخرین اخبار پربازدیدترین