انفاق یعنی توانایی های مادی و معنوی خود را خرج نیازمندان کردن یکی از اعمالی است که در سه ماه رجب، شعبان و رمضان بسیار سفارش شده است. حضرت آیت…
انفاق یعنی توانایی های مادی و معنوی خود را خرج نیازمندان کردن یکی از اعمالی است که در سه ماه رجب، شعبان و رمضان بسیار سفارش شده است. حضرت آیت الله نسابه در خصوص (سه ماه فوق) سه گانه رستگاری، یکی از اعمال آن ماه ها را انفاق معرفی نموده و بیان می دارد: در سالی که در آن هستیم و کشور عزیز ما ایران دچار گرفتاریهای عدیده و بدتر از همه آنها بلای بزرگ و بیسابقه کرونا شده است ، زیرا میدانیم به دنبال تعطیلی های گسترده ، بسیاری از درآمدها تعطیل شده ، دست ها خالی و مخارج سنگین و بد تر و سخت تر از کرونا بی پولی است ، بنابراین ضروری است پولدارها به بی پولها برسند … الهی عظم البلاء…الهی عظم البلاء
این خطیب توانا در سخنان پرمغز خود بیان می دارد: ماه «شعبان» به منزله دالان ورودی به ماه خدا و همسایه دیوار به دیوار شهر الله «رمضان» است و می توان گفت شعبان «حریم» و رمضان «حرم» الهی است. بنابراین این ماه، همان حال و هوا و رنگ و بوی رمضان را داشته و عبور از این زمان عطرآگین ، طهارت جان و پاکی روان در طهور شعبان ، آمادگی و استقبال از رمضان است.
در اواخر همین ماه بود که رسول الله اقبال رمضان را بشارت داد :قد اقبل الیکم شهر الله…. و خطبه معروف و مملو از فضائل رمضان را برای مردم ایراد فرمود. در هر حال ماه شعبان نردبانی است برای جهش فرشته آسا و بالا رفتن و رسیدن به بام عروجِ روحانیِ رمضان؛ و به خاطر همین منزلت و جایگاه معنوی شعبان است که رسول الله -صلّی الله علیه و آله و سلّم- آن را برای خود و به نام خود انتخاب نمود و نام شعبان ماه رسول الله لقب گرفت.
نکته مهم دیگر برای ما این است که ماه شعبان ظرف میلاد سه امام و یک امامزاده عظیم الشان است و با احتساب میلاد مسعود اولین اختر درخشان منظومه امامت ، مُولُود کعبه در سیزدهم ماه رجب ، این مقطع زمانی مَوُلِدِ نورانی چهار امام می باشد و وقتی بیست و هفتم رجب رستاخیز کبرای مبعث را به آن مَوالید مبارکه اضافه کنیم ، این مجموعه تداعی گر و گویای پیوند استوار “امامت” و “رسالت” است و مهمترین و حیاتی ترین پیام این پیوند برای ما دریافت این واقعیت است که ائمه اطهار (علیهم السلام ) در طول تاریخ ، با جان و همه وجود پاسدار شریعت و طریقت محمدی بوده ، آنرا زنده نگهداشته و در تداوم و تثبیت و شفاف سازیِ سیره و سریرهء نبوی سعی بلیغ و سنگ تمام ، تا پای جان و مرز شهادت گذارده اند؛ و عظمت و تاثیر مساعی ائمه آنگاه روشن می شود که ما شرائط سخت و نفس گیر دوران حکومت سیاه بنی امیه و بنی عباس را در نظر آوریم و ببینیم ائمه در آن فضای مسموم و مُختَنَق و طاقت فرسا، چگونه مبانی و معارف حقه نبوی را ترویج و تدریس و تثبیت نمودند .
خلاصه و نتیجه بحث این است که باید از طریق امامت عبور و در اهداف رسالت مرور و به حقیقت توحید ورود نمائیم . “راهی که در سیر و سلوک باید طی شود ” و این است پیام رسای ” طهور ثلاثه ” : ماه رجب ، شعبان و رمضان
اما اعمال عبادی وارده در ماه شعبان عبارت است از :
۱- روزه :
پیامبر اکرم (ص) تمام این ماه را روزه می گرفت و می فرمود هر کس مرا در این ماه همراهی کند ، بهشت را برای او تضمین می کنم. ما اگر به هر دلیلی نتوانیم تمام ماه را روزه بگیریم می توانیم به اندازه مقدور به پیامبر اعظم اقتدا کنیم.
۲- استغفار است هم به زبان و هم در عمل :
به زبان می گویی اَستَغفِرُ الله وَ اَسئلُهُ التُّوبَه – اَستَغفِرُ الله رَبِّی وَ اَتُوبُ اِلَیه
و در عمل توبه عبارت است از بازگشت به خدا و ترک گناه و انجام واجبات ازجمله اداء حقوق دیگران و پرداخت حق الناس
۳- دعا :
مانند ادعیه ماثوره از جمله مناجات شعبانیه که در کتب مربوطه از جمله مفاتیح مسطور است .
دعا در هر شرایطی مطلوب و ممدوح است، زیرا مظهر فقر موجود ممکن در پیشگاه واجب الوجود غنیِ بالذات است ، مخصوصاً دعا برای دفع و رفع بلا بالاخص در شرایط فعلی کشور که درگیر بدترین بلا ویروس -کرونا -هستیم، همگی دعا کنید .
۴- کمک و مساعدت به نیازمندان تحت عنوان انفاق یا عناوین دیگر :
انفاق یعنی توانایی های مادی و معنوی خود را خرج نیازمندان کردن و این واژه انفاق و مشتقاتش بیش از ۷۰ مورد در قرآن و بیش از این ها در سنت آمده و فراوان روی آن تاکید شده است و این امر برای جامعه حیاتی است، بالاخص در سالی که در آن هستیم و کشور عزیز ما ایران دچار گرفتاریهای عدیده و بدتر از همه آنها بلای بزرگ و بیسابقه کرونا شده است ، زیرا میدانیم به دنبال تعطیلی های گسترده ، بسیاری از درآمدها تعطیل شده ، دست ها خالی و مخارج سنگین و بد تر و سخت تر از کرونا بی پولی است ، بنابراین ضروری است پولدارها به بی پولها برسند … الهی عظم البلاء…الهی عظم البلاء
منبع : پایگاه اطلاع رسانی حضرت آیت الله حاج سید محمد حسین نسابه