پنج شنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱:۲۹ق.ظ
::آخرین مطلب 3 ساعت پیش | افراد آنلاین: 11

تصاویر/ تهیه مرحله به مرحله نان نازک به روایت دوربین محمدپاسیار

نان نازک را تقریبا همه خانواده های جنوب فارس می شناسند. ضخامت این نان تا ۲ میلی متر، قطر آن بین ۳۵ تا ۴۰ سانتی متر و شکل آن دایره…

نان نازک را تقریبا همه خانواده های جنوب فارس می شناسند. ضخامت این نان تا ۲ میلی متر، قطر آن بین ۳۵ تا ۴۰ سانتی متر و شکل آن دایره ای است.

گزارش تصویری زیبای محمد پاسیار و توضیحات مرحله به مرحله تهیه نان نازک را در ادامه می بینیم:

وزن تقریبی یک نان تیری حدود ۱۵۰ گرم بوده  که از آرد سبوس دار گندم تهیه می شود. جهت تهیه این نان حدود ¼ خمیر را گلوله گلوله ی هم اندازه (چونه) کرده و کنار دست قرار می دهند و باز هم روی آن را پوشانده می شود تا خشک نگردد.

در ادامه یکی از چونه ها رو روی “خمچک” یا “توسی” که از جنس چوبه و مخصوص پهن و نازک کردن خمیر است گذاشته شده و با با “تیر” (مانند وردنه ولی  نازک و بلندتر از آن) چونه را  پهن می کنند.

وقتی که خمیر حسابی پهن و نازک شد، به طوری که از “خمچک” بزرگتر گردد،‌ آرام و با مهارت باید دست را به زیر نان خام برده و روی تیر انداخت .

سپس  دست در جهت عقربه های ساعت محکم بپچانده شده  و نان و تیر روی خمچک زده شده  تا تمام آردهای اضافی ریخته شوند.

 

مرحله آخر نان روی تابه ی داغ (که قبلا پشت آن با لایه نازک خاکستر، گٍل مالی شده است) پهن نموده  و با  ایزاری دیگر که عمدتا آهنی  و گاه چوبی اند، نان را  زیر رو رو میکنید.

نان اول را قبل از پخت اصلی کنار گذاشته و دوباره  چونه ی دیگه پهن و  روی تابه قرار می گیرد.وقتی که کمی پخت، نان قبل را پشت و رو نموده و روی نان جدید می اندازند و باز هم کنار میگذارند.

چونه ی بعد که پهن شد دو  نان اولی را  روی تابه گذاشته و سومین چونه  را  روی دوتای قبلی پهن میکنند تا بپزد.

وقتی پخت، آن را برگردانده و نان پخته شده را برداشته و در ظرف پهن جای نان خشک قرار می دهند (به ظرف جای نان خشک “تویزه” گفته شده و همیشه از برگ درخت خرما بافته میشود) و یا در سینی بزرگ قرار می دهند.

روش پخت بالا روش “یکی یکی” نام داشته و مختص مناطق گرمسیر می باشد که در فصل های گرم سال  نان کپک نزند.

 روش پخت دیگر که اکثرا مختص مناطق سردسیری می باشد و در آن نان اول پس از پخت برگردانده شده و  نان دوم روی آن قرار داده می شود تا بپزد و اصلا نانهای پخته شده را کنار نمیگذارند و بلکه روی پخته شده ها نان خام قرار داده می شود  و آن برگردانده شده که پخته شود .وقتی تعداد به ۸ الی ۱۰ نان رسید و همه پخته شدند (به اصطلاح “یک دسته شدن” )توی تویزه (سبد بافتنی) قرار داده می شوند.

 

نوشته شده در تاریخ:یکشنبه ۰۸ دی ۱۳۹۸ ساعت ۷:۲۷ب.ظ

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

2 Responses to “تصاویر/ تهیه مرحله به مرحله نان نازک به روایت دوربین محمدپاسیار”

  1. لار گفت:

    عالیه واسه بقیه رسوم هم مستند سازی کنید

  2. انور اسماعیلی گفت:

    هنرمندی و کارهای اقای پاسیار واقعا حرف نداره

نظر سنجی

به نظر شما آیا حضور مسئولین کشوری در منظقه می تواند در راستای توسعه مفید باشد؟

Loading ... Loading ...
آخرین اخبار پربازدیدترین