سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۵۶ق.ظ
::آخرین مطلب 1 ساعت پیش | افراد آنلاین: 39

در لارستان بیش از 90 درصد خشونت‌های خانگی خشونت‌های روانی است

یکی از شایع‌ترین آسیب‌های اجتماعی که خود زمینه‌ساز بروز و شکل‌گیری آسیب‌های زیادی است، خشونت‌های خانگی به‌ویژه خشونت علیه کودکان و زنان است. به گزارش میلاد لارستان معضل خشونت علیه…

یکی از شایع‌ترین آسیب‌های اجتماعی که خود زمینه‌ساز بروز و شکل‌گیری آسیب‌های زیادی است، خشونت‌های خانگی به‌ویژه خشونت علیه کودکان و زنان است.

به گزارش میلاد لارستان معضل خشونت علیه زنان یکی از پایدارترین و فراوان‌ترین اشکال نقض حقوق بشر در جهان است که بخش گسترده‌ای از آن به دلایل مختلف از جمله ناآگاهی، مصونیت از مجازات و خجالت از خشونت اطرافیان گزارش نشده باقی می‌ماند.

از روز بیست و پنجم نوامبر تا روز دهم دسامبر برابر با بیستم آذر (روز جهانی حقوق بشر) فعالیت‌های بسیاری در زمینه‌ اطلاع‌رسانی و ایجاد حساسیت نسبت به پدیده خشونت علیه زنان انجام می‌شود٬ تا شاید جوامع انسانی در سال‌های آینده شاهد میزان کمتری از خشونت علیه زنان باشند.

از روز بیست و پنجم نوامبر مصادف با روز جهانی «مبارزه با خشونت علیه زنان» تا روز دهم دسامبر برابر با بیستم آذر (روز جهانی حقوق بشر) فعالیت‌های بسیاری در زمینه‌ اطلاع‌رسانی و ایجاد حساسیت نسبت به پدیده خشونت علیه زنان انجام می‌شود، تا شاید جوامع انسانی در سال‌های آینده شاهد میزان کمتری از خشونت علیه زنان باشند.

خشونت علیه زنان بنا بر تعریف سازمان ملل متحد، هرگونه رفتاری است که می‌تواند منجر به آسیب بدنی، جنسی یا روانی زنان شود. همچنین هرگونه رفتار خشن وابسته به جنسیت که موجب آسیب جسمی، جنسی، روحی و رنج زنان شود را خشونت علیه زن می‌گویند. این خشونت می‌تواند با تهدید، اجبار یا سلب اختیار و آزادی، به‌صورت پنهان یا آشکار انجام شود.

خشونت علیه کودکان و زنان از شایع‌ترین آسیب‌های اجتماعی

در همین راستا علیرضا بال افکن ریاست اداره بهزیستی لارستان در گفت‌وگو با خبرنگار میلاد لارستان با بیان اینکه هرگاه در یک نظام اجتماعی رفتاری به‌طور مشخص با هنجارهای اجتماعی تعارض پیدا کند، نظیر اعتیاد، خودکشی، طلاق، ولگردی، خشونت‌های خانگی، تکدی گری و… که موجب کاهش یا از دست دادن کارایی و عملکرد مثبت فرد، خانواده یا گروه‌های اجتماعی شود، آسیب اجتماعی شناخته می‌شود، اظهار داشت: یکی از شایع‌ترین آسیب‌های اجتماعی که خود زمینه‌ساز بروز و شکل‌گیری آسیب‌های زیادی است، خشونت‌های خانگی به‌ویژه خشونت علیه کودکان و زنان است.

وی با اشاره به اینکه اهمیت خشونت علیه کودکان و زنان به‌قدری زیاد است که جامعه جهانی روز ۱۹ نوامبر را روز جهانی مبارزه با خشونت علیه کودکان و روز ۲۵ نوامبر را روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان نام‌گذاری کرده است، افزود: بروز خشونت علیه کودکان و زنان دارای علل و عوامل زیادی است که برای مواجه صحیح با این مسئله، نیاز به اقدامات کاملاً تخصصی با در نظر گرفتن همه جنبه‌های آن است.

ارائه خدمات تخصصی در مرکز اورژانس اجتماعی لارستان

بال‌افکن با بیان اینکه اداره بهزیستی شهرستان لارستان در چارچوب وظایف قانونی و اختیارات خود همواره در حال فعالیت در حوزه آسیب‌های اجتماعی و ارائه خدمات به گروه‌های هدف در معرض و یا دچار آسیب اجتماعی بوده است، تصریح کرد: از مهم‌ترین اقدامات صورت گرفته در این خصوص تأسیس و راه‌اندازی مرکز تخصصی اورژانس اجتماعی لارستان از آذرماه سال ۱۳۹۶ بوده که این مرکز از همان روز افتتاح با بهره‌گیری از نیروهای متخصص، فضای فیزیکی مناسب و خودرو ویژه تیم سیار، ارائه خدمات تخصصی به گروه‌های هدف خود را آغاز کرده است.

 

وی تأکید کرد: زنان و کودکان مورد آزار واقع‌شده از گروه‌های هدف مرکز اورژانس اجتماعی لارستان هستند که تمامی خدمات تخصصی و اورژانسی موردنیاز از این طریق به آنان ارائه می‌شود.

همچنین در این زمینه رضا سلیمانی مسئول مرکز اورژانس اجتماعی لارستان در گفت‌وگو با خبرنگار میلاد لارستان بابیان اینکه خشونت یعنی استفاده عمدی از نیروی فیزیکی یا قدرت، تهدید یا اقدام واقعی علیه خود (خشونت خودمحور)، شخص دیگر، گروه یا جامعه که منجر به آسیب، مرگ، آسیب روانی، ناهنجاری یا محرومیت شود، اظهار کرد: هرزمان خشونت درون خانواده و در روابط بین اعضای آن رخ دهد ما با خشونت خانگی مواجه هستیم.

وی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم درمجموع یک تعریف ساده از خشونت در درون خانواده ارائه دهیم باید بگوییم، فردی که در خانواده دارای اقتدار است حالا آن اقتدار هم می‏تواند جسمانی، مالی، اجتماعی، عاطفی باشد، که از این اقتدار استفاده می‏کند تا دیگری را به انجام کاری در جهت تمایل خود وادار کند، افزود: خشونت خانگی دارای انواع مختلفی نظیر: جسمی، جنسی، روانی، عاطفی و اقتصادی است.

خشونت روانی به‌مراتب آثار زیان‌بارتری نسبت به خشونت جسمی دارد

این کارشناس مسائل اجتماعی با تأکید بر اینکه اغلب مردم تنها خشونت جسمی را زیان‌بار و آسیب‌زننده می‌دانند درحالی‌که دیگر انواع خشونت مانند خشونت روانی به‌مراتب آثار زیان‌بارتری می‌تواند داشته باشد، عنوان کرد: آمارها نشان می‌دهد قربانی اکثر خشونت‌های خانگی زنان و کودکان هستند و بنا بر آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO) بیش از ۳۰ درصد زنان حداقل یک‌بار در زندگی خود خشونت را تجربه کرده‌اند و همچنین آمار خشونت منجر به مرگ در زنان ۴ برابر مردان است.

سلیمانی با تشریح عوامل مؤثر در خشونت علیه زنان و کودکان یادآور شد: عوامل بسیار زیادی بر بروز خشونت علیه زنان و کودکان تأثیرگذار است و گاهی این عوامل در خشونت علیه زنان و کودکان متفاوت از هم است و هر خشونتی متناسب با شرایط طرفین درگیر خشونت، عوامل خانوادگی، فرهنگی، اجتماعی و غیره عوامل خاص خود را دارد.

شایع‌ترین علل بروز خشونت‌های خانگی

وی با برشمردن عمده‌ترین و شایع‌ترین علل بروز خشونت‌های خانگی ادامه داد: علل فیزیولوژیکی و روانی فرد، عوامل فرهنگی از قبیل وجود الگوی مردسالاری در خانواده‌ها و تبعیض جنسیتی، وجود الگوي پرخاشگري در خانواده پدري در دوران کودکي، ازدواج‌های تحمیلی، عدم آگاهی و فقدان مهارت‌های زندگی و دانش اجتماعی، افزایش فشارهای محیطی، مشکلات اقتصادی-اجتماعی، اعتیاد و اختلالات روحی و روانی ازجمله عوامل بروز خشونت‌های خانگی است.

مسئول مرکز اورژانس اجتماعی لارستان با بیان اینکه غالب خشونت‌های فیزیکی(جسمی) مورد توجه قرار می‌گیرد منتهی طبق تحقیقات و بررسی‌هایی که در اورژانس اجتماعی صورت گرفته است بیشتر خشونت‌های رخ‌داده از نوع خشونت‌های روانی و عاطفی نظیر تهدید، تحقیر و توهین کردن، اعمال محدودیت یا محرومیت از حقوق اولیه غیره است، تصریح کرد: تأثیرات منفی این خشونت‌ها به‌مراتب می‌تواند پایدارتر از دیگر خشونت‌ها باشد.

سلیمانی با اشاره به اینکه به‌منظور حمایت از زنان و کودکان علیه خشونت در ایران راهکارهای مختلفی پیش‌بینی‌شده است، عنوان کرد: وضع و تصویب قوانین حمایتی مرتبط از قبیل؛ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، قانون حمایت از خانواده، جرم انگاری مصادیق اعمال خشونت علیه زنان و کودکان و تعیین مجازات برای آن، تصویب لایحه حمایت، صیانت و تأمین امنیت زنان در کمیسیون اصلی لوایح دولت و غیره از جمله این موارد است.

تمامی خدمات اورژانس اجتماعی کاملاً رایگان و محرمانه است

وی با بیان اینکه شماره تماس ۱۲۳ مرتبط با مراکز اورژانس اجتماعی به‌منظور گزارش هرگونه مشاهده یا بروز خشونت علیه کودکان یا زنان در نظر گرفته‌شده و تمامی خدمات اورژانس اجتماعی کاملاً رایگان و محرمانه است، افزود: شهروندان همچنین با تماس با خط ۱۴۸۰ صدای مشاور سازمان بهزیستی جهت دریافت خدمات مشاوره‌ای موردنیاز اقدام کنند.

این کارشناس با برشمردن نقش و اورژانس اجتماعی در ایران در حمایت از زنان و کودکان، گفت: مراکز اورژانس اجتماعی با بهره‌گیری از ابزارهای قانونی و راهکارهای علمی به‌صورت تخصصی و همه‌جانبه مداخلات لازم در مواجه با خشونت‌های خانگی را در اسرع وقت انجام می‌دهند.

اورژانس اجتماعی فاصله بین خانه تا کلانتری را پر می‌کند

سلیمانی با اشاره به اینکه ازآنجایی‌که اورژانس اجتماعی فاصله بین خانه تا کلانتری را پر می‌کند که به‌واسطه آن افراد بدون مراجعه به دادگاه یا کلانتری و تشکیل پرونده قضایی می‌توانند مشکلات خود را پیگیری و حل کنند، یادآور شد: اهمیت نقش و خدمات اورژانس اجتماعی را بیشتر کرده و به‌ویژه در مواجه با مشکلات ناشی از خشونت‌های خانگی، نقش اورژانس اجتماعی با توجه به محرمانه بودن خدمات آن، زمانی پررنگ‌تر می‌شود که تابوهای اجتماعی زیادی باعث پنهان ماندن و افشا نکردن این خشونت‌ها می‌شود.

مسئول مرکز اورژانس اجتماعی لارستان بابیان اینکه با توجه به میزان فوریت مشکل و نیاز به مراجعه کارشناسان و ارائه خدمات در محل بروز آسیب، تیم سیار این مرکز متشکل از روانشناس و مددکار به محل موردنظر اعزام‌شده و مداخلات لازم در محل صورت می‌پذیرد، خاطرنشان کرد: در مواردی هم که برای رفع کامل مشکل نیاز به پیگیری‌ها و ارائه خدمات مستمر طولانی‌مدت باشد، افراد به واحد مداخله در بحران مرکز ارجاع داده می‌شوند و اقدامات لازم توسط تیم تخصصی این واحد صورت می‌گیرد.

فقدان مهارت‌های فرزندپروری باعث استفاده از شیوه‌های تربیتی نادرست و آسیب‌زا می‌شود

وی با تأکید بر اینکه فقدان مهارت‌های فرزندپروری باعث استفاده از شیوه‌های تربیتی نادرست و آسیب‌زا می‌شود که عمده آنان به‌نوعی منجر به بروز خشونت و آزار علیه کودکان می‌شود، بیان کرد: تمامی آزارها از نوع غفلت و بخش زیادی از آزارهای روانی ناشی از فقدان مهارت‌های فرزندپروری است.

سلیمانی با بیان اینکه به‌هیچ‌عنوان نمی‌توان خشونت‌های خانگی را مختص قشر خاصی دانست، گفت: خشونت‌های خانگی در میان تمام اقشار و طبقات اجتماعی رخ می‌دهد اما علل و عوامل بروز خشونت در میان اقشار مختلف، متفاوت است که به‌عنوان‌مثال در قشری خاص از جامعه مشکلات اقتصادی خانواده شاید موجب بروز خشونت از نوع اقتصادی و غفلت باشد و در قشری دیگر تاب‌آوری پایین و وجود فردگرایی در میان اعضای خانواده موجب بروز خشونت از نوع روانی شود.

قرنطینه خانگی کرونایی باعث افزایش خشونت شده است

این مسوول عوامل گوناگون فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، نگرشی و اعتقادی را بر میزان بروز خشونت‌های خانگی مؤثر دانست و تصریح کرد: به‌طورقطع قرنطینه خانگی در این ایام کرونایی به سبب انزوای خانگی افراد، به‌ویژه مردها که در طول زندگی عادت‌های رفتاری متفاوتی را داشته‌اند، موجب کلافگی و فرسودگی روحی روانی اعضای خانواده می‌شود و از سوی دیگر با بیشتر شدن تعاملات و برخوردهای اعضای خانواده ریسک بروز تنش در روابط و گاهی بروز خشونت نیز افزایش یافته است.

۹۰ درصد خشونت‌های خانگی گزارش‌شده از نوع خشونت‌ها روانی است

مسوول اورژانس اجتماعی لارستان با اشاره به اینکه طبق آمارهای موجود از زمان شیوع بیماری کرونا و به سبب آن قرنطینه خانگی افراد جامعه، میزان اختلافات خانوادگی و در پی آن خشونت خانگی نیز افزایش داشته است، ادامه داد: در لارستان نیز همانند تمامی جوامع بشری دیگر مبتلا به پدیده اجتماعی خشونت خانگی آسیب‌زا و با توجه به مراجعین به مرکز اورژانس اجتماعی لارستان، بیش از ۹۰ درصد خشونت‌های خانگی گزارش‌شده از نوع خشونت‌ها روانی است.

وی عمده دلایل بروز خشونت‌های خانگی در لارستان را مربوط به نارضایتی‌های موجود در زندگی زوجین برشمرد و گفت: علت این نارضایتی‌ها مواردی از قبیل: ازدواج‌های سنتی و تحمیلی، سن پایین ازدواج (به‌ویژه در خانم‌ها)، دخالت خانواده‌های پدری و اطرافیان در زندگی زوجین، فقدان مهارت‌های ارتباطی، حل مسئله و… است.

کاهش میزان شیوع خشونت‌های خانگی در لارستان

سلیمانی با ابراز خرسندی نسبت به اینکه در لارستان با توجه به مبانی اعتقادی و فرهنگی موجود و همچنین افزایش سطح سواد و دانش اجتماعی افراد طی سال‌های اخیر، می‌توان گفت میزان شیوع خشونت‌های خانگی نسبت به قبل و دیگر آسیب‌های اجتماعی موجود دارای فراوانی کمتری است، تصریح کرد: نباید فراموش شود که با توجه به تابوهای اجتماعی موجود همواره بخشی از خشونت‌ها هرگز گزارش نمی‌شود و به‌صورت خشونت پنهان باقی می‌ماند.

مسوول اورژانس اجتماعی لارستان با تأکید به اینکه وجود حتی یک مورد خشونت خانگی یا هرنوع دیگر از آسیب‌های اجتماعی، غیرقابل‌قبول و آسیب‌زا است، بیان کرد: با توجه به ماهیت پیچیدگی و روابط علت و معلولی آسیب‌های اجتماعی، حتی یک مورد هم همانند غده سرطانی می‌تواند بخش‌های زیادی از جامعه را درگیر مشکلات کند.

وی با بیان اینکه خشونت عليه زنان يک پديده جهاني است که بر روي سلامت و بهداشت رواني خانواده و جامعه تأثیر منفي می‌گذارد، عنوان کرد: از طريق شناخت ميزان، نوع خشونت و عوامل مؤثر بر آن می‌توان در جهت پيشگيري و کاهش آن، اقدامات درماني و مداخله‌جویانه مطلوب را انجام داد.

سلیمانی مؤثرترین اقدامات برای پیشگیری از خشونت را آموزش، فرهنگ‌سازی صحیح، افزایش سطح دانش اجتماعی افراد دانست و یادآور شد: برای درمان نیز می‌توان با توجه به طرفین خشونت، در نظر گرفتن همه شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، تقویت نظام مشاوره، کار بر روی روابط بین فردی و غیره اقدام کرد.

مسوول اورژانس اجتماعی لارستان با اشاره به اینکه مهم‌ترین اقدام در مواجه یا مشاهده خشونت، گزارش دادن آن به افراد و مراکز متخصص فعال در این زمینه به‌ویژه اورژانس اجتماعی است، گفت: خشونت‌های خانگی زوایای پنهان زیادی دارند که عدم اقدام صحیح و به‌موقع در مواجه با آن موجب بروز آسیب‌های بسیار شدیدتر و غیرقابل‌جبران است.

وی اضافه کرد: شهروندان به‌منظور بهره‌گیری از خدمات اورژانس اجتماعی لارستان می‌توانند به آدرس لار، شهرقدیم، بلوار پرواز، جنب پارک نخل مراجعه یا شماره تماس شبانه‌روزی ۱۲۳ یا شماره مستقیم ۵۲۳۳۵۷۷۱ و ۵۲۳۳۵۷۷۲ تماس بگیرند.

ف ۱۱۰

نوشته شده در تاریخ:یکشنبه ۰۹ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۵:۲۶ب.ظ

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نظر سنجی

به نظر شما آیا حضور مسئولین کشوری در منظقه می تواند در راستای توسعه مفید باشد؟

Loading ... Loading ...
آخرین اخبار پربازدیدترین